понеделник, 3 май 2010 г.

Pot the ball in the hole... или 300 хиляди начина да пропуснеш


Този блог все по-често започна да заприличва на спортен всекидневник и, ако искам да го реабилитирам като нещо по-разностранно, в бъдеще ще трябва да предприема съответните мерки. Но новината този път не е толкова спортна, колкото скандална. Става дума за разразилият се вчера огромен скандал в средите на снукъра за продажба на фреймове, в който беше въвлечен трикратния и настоящ световен шампион по снукър Джон Хигинс, както и неговия мениджър и член на Борда на Световната професионална билярд и снукър асоциация, Пат Мууни. Същите са били заснети в хотел в Киев как уговарят загубата на четири фрейма през годината, заради които незаконна букмейкърска къща е щяла да им изплати 300 хиляди юро.


Оказва се, че Иван Славков не е единственият будала, който се e оставил някакви си журналистчета да го хванат "в крачка", но по-интересни са въпросите, които следва да се зададат оттук нататък. Първо - каква е гаранцията, че, ако на негово място момчетата от "News of the World" бяха насадили другият голям в снукъра Рони О'Съливан, същият нямаше да се опита по подобен начин угоднически да се съгласи с тях и да ги отпрати "по живо, по здраво", просто защото не ги знае дали не са от руската мафия и в следващия момент няма да решат да го "светнат" в десятката при липса на словоохотливост от него страна, и второ - дори и наистина да е имал желанието да загуби с цел печалба, колко други на неговото място биха постъпили по по-различен начин.

Ясно е, че, колкото и да си богат и, като Хигинс, да имаш 5 милиона на сметка, едни 300 хиляди отгоре никак няма да са ти излишни, но не е ли по-изнервящо и рисково да съсипеш дългогодишно градена кариера заради някакви си 300 хиляди, които първо ще трябва да получиш от някакви явно подземни руски структури, занимаващи се в свободното си време с рязане на уши и пръсти и, второ, имайки ги, ще трябва да ги изпереш без да те усетят данъчните на Острова, които обаче едва ли са "вчерашни", като става дума за много пари. Та в този смисъл далеч съм от мисълта да сравнявам Хигинс и Батето - тук става дума за съвсем различни галактики. В България да крадеш и подкупваш е спорт, хиляда пъти по-доходоносен от снукъра, докато на запад жадните за скандални новини журналистчетата възприемат спорта като игра на изнудване и поставяне на капани. От гледната точка на Хигинс наистина не мога да си обясня кое би го подтикнало към такъв глупав ход, но пък поставяйки се на мястото на мениджъра му нещата вече седят по малко по-различен начин.

Станал ли е Хигинс жертва на амбициите на агента си не мога да коментирам, но пък спокойно мога да ви задам въпроса: На вас правили ли са ви предложение, на което да не можете да откажете?...

8 коментара:

  1. No, браво за поста! Интересувам се много от снукър и вчера, докато гледах финала, чух за скандала с Хигинс. Напълно те подкрепям, че няма никакви гаранци за честността, на който и да било от играчите /бтв, победителят сега ще вземе около 250 паунда. Знаем колко получават голяма част от добрите футболисти седмично и няма начин снукър-играчите да не гледат поне с малка доза завист към тях!/ Аз лично не харесвам Хигинс, но въпреки моята антипатия, не мога да отрека, че тези скандали ще рефлектират върху цялата професионална снукър общност и може да доведат до завишен журналистически /и не само/ интерес към евентуалното "черно тото" /в чието съществуване не се съмнявам/! Мисля си обаче че потърпевши ще бъдем ние зрителите! Жалко!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Ахахх - 300 000 на сто НЕкъсмет.
    Тоя направо със скоростта на светлината се издънил много левашки!
    :)))
    Подобен род интересни предложения никой не ми е отправял.
    Засрамете се и се поправете! Аз също спортувам!
    ;)
    А сега сериозно - корупцията е гадно нещо, в областта на спорта или в друга...а в областта на здравеопазването си е направо престъпна.

    ОтговорИзтриване
  3. @Kal4o:
    И аз вчера си мислих за наградния фонд, който е точно равен на две седмични заплати на Рио Фърдинанд, но не смятам, че това е повод някой от завист да реши да си набави под масата допълнителни 300 хилки. То тогава всичките пролетарии да се вдигаме на бунт, а? :)
    А че е кофти, кофти е, но не вярвам да има кой знае какви последствия, освен личностните за Хигинс. Калчополито тогава трябаше да доведе до тотален отлив от стадионите в Италия, но покрай Интер и интригата с Рома във вътрешното, стана така, че даже и аз се заинтересувах от Калчо (не от теб). ;)

    @Nightwish El:
    Според мен са ГО издънили, ама... няма как да съм сигурен.
    Иначе кажи какво спортуваш, че то има спортове и спор(т)ове. Аз например чакам някой да ми плати, за да не си уцеля устата с лъжица. Залозите да разлея супа по лигавника си са с коефициент 3,5... Ох, мама!... :)

    ОтговорИзтриване
  4. Надбягване, надяждане, надплуване и надлежане.
    Много съм добра!
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. No, хората сме алчни животни-Хигинс не е "беднякът-милионер", но досега не съм чувал някой да е казал "Стигат ми!" А за тези 300 хилки, играчът по снукър трябва да си скъса "сукното" от "бач"-"що да тренирам по 7-8 часа дневно и да не съм сигурен, че ще победя, когато мога да загубя някой друг фрейм и пак да не знам дали ще спечеля, но в джобчето ми ще дрънкат 1-2 "Ферарита"?! А за последствията-предполагам, че медийният натиск върху останалите играчи ще се увеличи и под съмнение ще попаднат доста интересни резултати-как да повярваш, че Хигинс е играл "феър", срещу Дейвис /един от любимците ми/? Или как да си обясня неочакваните "сривове" на Рони? Случки, поставени извън контекста на гафа на Хигинс, не биха ме трогнали чак толкова, но сега май търся под всеки "камък" конспирация! :0
    А що се отнася до "Калчото", никога не съм си представял апокалиптичните картини на празни стадиони-в държава, в която мафията е движеща сила, хората не биха се трогнали от 1-2 мача. :0
    Сега малко по-идиотски-неаполитанската мафия толкова харесала Ман.Ю. и "Барбуков", че обещала, ако те не станат шампиони в Англия, да завършат първи в "Калчото"! :0

    ОтговорИзтриване
  6. Ехей, ако си правите състезание с "кифтета", "жакузита" и "фафли", аз може да съм играещ съдия! :0

    ОтговорИзтриване
  7. @Nightwish El:
    Хехе, добре си ги наредила дейни и пасивни спортове. А това, че си добра, говори, че и коефициентите ти са добри... Почвам да заделям стотинки. ;)

    @Kal4o:
    В полезрението ми не попада въпросът дали някой от тях го е правил или не, а дали си струва, заради няколкото долара в повече към и без това достатъчно стабилната му банкова сметка (в неговия случай поне), защото, губейки освен пари и кариера, в която е вложил половината си живот, губи и авторитет, и доверието, което са имали хората в него. Разбира се, в България на никой не му пука как го гледат околните стига да си е платил на когото трябва, за да му издейства оправдателна присъда, ако изобщо се е стигнало до там. Но, за разлика от тук, в цивилизованите страни понятия като авторитет и съзнание за лично достойнство имат значение.
    А за Бербатов изобщо не ме закачай. Писнало ми е от хейтъри и разбирачи. Вече ви рина с лопатата... :)

    ОтговорИзтриване
  8. Напълно те подкрепям! Не си струва! Човек за трите си имена живее ! :0
    А иначе, не съм нито разбирач, още по-малко-хейтър! Дори и скейтър не съм! А и тая дума кой я внедри в бг езика незнам. Ман.Ю. е един от отборите, на които симпатизарам и се надявам Митко да остане. Лично на мен-тандемът Рууни-Бербатов много ми харесва. Дано и сър Александър мисли така!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.