петък, 6 август 2010 г.

Това, което не ви убива, ви отлага за после

Никой не очаква от вас да живеете вечно. Дори, ако случайно се позабързате към гробищния парк, много рационалномислещи хора изобщо няма да ви се разсърдят, понеже им е известно, че природните ресурси на тази планета са на изчерпване, а вие сте просто още един консуматор. Разбира се, науката винаги е измисляла нещо - особено тази, раждала се в лабораториите на компаниите-гиганти, имащи капацитета да я развиват. Например утре ще ядете по-големи домати, ще дъвчете месо от по-едър добитък, а китайската комунистическа партия ще продължава да държи в неведение редовите си членове, че ядат само гарнитурата. Решението може да дойде и от Космоса, но простите сметки показват, че до други планети извън Слънчевата система, които да "опоскаме" откъм ресурси, няма как да стигнем поне в близките 5 хиляди години, дори ако се движим с двойно по-висока скорост от пределно достигнатите до момента 55 000 км/ч (което в действителност просто ще ни изведе до самият край на Слънчевата система и ще ни остави там с пръст в едно познато изходно отверстие).

Е, сигурно сте си лягали вечер с мисълта, че сте обречени?... А може би сте от онези блаженно несведущи, които вечер четат, докато навитите на нощните им лампи енергоспестяващи крушки мутират ДНК-то им? Така е, някои неща ВИ убиват, но понеже ефектът им е с отложено действие, лобитата на компаниите-конгломерати не държат вие да го научавате или поне не толкова скоро. Колкото и коспиративно да ви звучи, от известно време насам се съобразявам с един списък, който държа да сведа до знанието на тези от вас, които все още не са "на тази вълна". Списъкът е от две точки, но предполагам всеки ще може да го допълни с тревожни новости къде от личен опит, къде от други препатили.

А. Вредни добавки към храните.

Канцерогенни. Могат да доведат до образуване на злокачествени тумори:
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153; Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330; Е447; Е924a, Е924b;

Могат да доведат до заболявания на черния дроб и бъбреците:
Е171-173; Е320, Е322; Е407, Е447, Е450;

Нарушават храносмилането. Могат да доведат до заболявания на стомашно-чревния тракт:
Е221-226; Е311-313, Е320-322, Е338-341; Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466;

Могат да предизвикат алергични реакции:
Е230-232, Е239; E311-313;

Разрушава витамин В1:
Е220;

Нарушават функциите на кожата:
Е230, Е231, Е232, Е233;

Противопоказани при хипертония:
Е250, Е251, Е252;

Подробна информация: тук и къде ли още не по форуми и онлайн-седенки.

Б. Енергоспестяващите крушки.

Според Британската агенция за защита на здравето девет от 53 тествани от нея енергоспестяващи лампи излъчват UVC светлина. Изпращана от слънцето, по принцип тя не достига земята, защото се поглъща от озоновия слой, но е много по-разрушителна за ДНК от популярните UVA и UVB лъчи.

Подробна информация: тук.

25 коментара:

  1. Енергоспестяващите крушки, които трябваше да работят доста повече време от обикновенните всъщност са толкова дефектни, че не намирам сравнение... Чисто бракувана стока са си.

    ОтговорИзтриване
  2. Ооооо, това с добавките го мразя.. Сестра ми е вманиачена на тази тема, откакто има бебе. Някой и е дал брошура с изброените канцерогенни добавки и стабилизатори и тя сверява по 100 пъти преди да купи нещо. Болна работа.

    Иначе онзи ден ядох синя слива с големината на праскова, много се замислих как ли е пораснала толкова голяма, хаха, с какво ли е била торена. :D

    ОтговорИзтриване
  3. Гледай ти до какви мрачни мисли те е довела тая измамица Найтуиш ел! Тц..тц...
    Хич не и вярвай!

    ОтговорИзтриване
  4. Ангеле, това с трайността им е второстепенен въпрос. Повече ме притеснява тенденцията да бъде напълно забранено производството на конвенционалните крушки. Ще трябва да си светя със свещ и газова лампа.

    Бънги, по въпроса за сливата... Зависи чия е, оттам и какви грижи са полагани за нея. А това, че мразиш манията по добавките, а не самите добавки, е леко безотговорно, не мислиш ли?...

    ОтговорИзтриване
  5. Ха, Ел, ами всъщност поста го нахвърлях понеделник, но го оставих да отлежава и сега много добре се допълни към темата ти от "Псевдонаука". Тъй че няма как да не ти вярвам. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Добавките винаги ги е имало и винаги са си били лоши, просто сега се набляга на това "о, колко опасни са". Това ме дразни. Цялата тази суматоха.. А пък аз съм си безотговорна, признавам си го, но просто защото са пуснали брошурки с изброени канцерогенни добавки, няма да ме вкарат в правия път. :P

    ОтговорИзтриване
  7. Ясно, имаш дразнителност към брошурки. За съжаление се лекува само по емпиричен път, който най-искрено не ти препоръчвам....

    ОтговорИзтриване
  8. Беше ми ги пуснал преди време :D
    За сливата предполагам че е чиста
    Всичко зависи от ашладисването на дръвчета - например ябълка и слива Тогава наистина сливата може да изглежда като праскова
    Проблемът с дините обаче е по - сериозен - освен че ги торят с амониева селитра,ги инжектират и с конска урина :D

    ОтговорИзтриване
  9. Вал, същите са, но в линка има още... и още... и още...
    А за урока по ботаника и грижи за овошките - БЛАГОДАРЯ! :D

    ОтговорИзтриване
  10. И аз като Бънги съм от отбор "Джеймс Дийн" и очевидно няма да посрещна 3000-та с най-новия албум на Лили И. :). Колкото и безотговорно да звучи, изобщо не ми пука за цялата истерия около вредните въздействия/последствия от култивирането на средата ни на живот (последното не почива на незнание, обаче). Нито мога, нито искам да си живея живота с презерватив, не ми импонира като manière de vivre. Дори и да изолирам част от факторите чрез съзнателни действия, това в най-добрия случай е действие в посока на минимализиране на риска, но не и елиминирането му... което пак не ми гарантира, че Зевс няма да ме парира с няколко-хилядоволтовото "Мислиш се за голяма тарикатка, а?!".

    Винаги съм гледала на тялото си като нещо специално и много старателно филтрирам това, което да допусна в него (тук цялата гама от смисли е валидна, дори и подтекста, с който се забавляваме в последните дни), но не мога да си представя това да е свързано с броене на Е-та.

    За финал едно уточнение - ни най-малко не се опитвам да оспорвам поста, ти си гласът на разума, но аз си избирам да не те послушам този път.

    ОтговорИзтриване
  11. Скай, ама това не е позиция. Това си е чисто и просто затваряне на очите. Голяма част от така наречените Е-та са освидетелствано опасни и забранени на запад, а тук не са, защото рязкото приемане на такъв закон първо - ще е срещу лобито на съответните производители, второ - може да доведе до дефицит на много от стоките, които са "наблъскани" с такава "помощна" химия. С други думи ти се осланяш на законите на една държава, която от 20 години не е излизала от Прехода и на практика в нея действа скалъпенозаконието, обслужващо частни интереси. Това е като да отричаш политиката, защото смяташ, че личният ти глас толкова и влияе на нещо толкова ефимерно, с тази разлика, че тук гласът ти наистина е от значение дали ще си тровиш организма с канцерогени или не.

    Шибаното броене на Е-та може и да изглежда маловажно, но някой точно на това разчита, както и на неграмотността на масите, нагъващи всеки ден газирана сладка боя, соя с боклуци опаковани в черва и найлони и т.н. Човек, ако види как се произвеждат тези неща, едва ли повече ще си помисли да ги яде. Но човек като си затвори очите (да, ще дам шибаният пример от Матрицата) системите с химикали обърнати в електрически импулси към мозъка ти могат да ти се сторят като овкусен стек телешка пържола препечен или леко алангле според нуждите на рецепторите ти...

    ОтговорИзтриване
  12. Трябва ли списъка от точка А да си го нося на верижка на врата и да се дзверя във всеки етикет в магазина - дали съдържа тези страшни буквички? :)
    Най-хубавите неща нали били забранени, вредни или аморални, та и с храните така. Ще си ям, което ми е вкусно, нямам намерение да се състезавам с орлите. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Напротив, Ностро, позиция е, но друг път ще спорим за съзнателно избраното бездействие в качеството на такава. Горното е личната ми позиция, която предопределя личната ми (липса на) активност в автореверсивен план и няма общо с обществената ми такава и още по-малко - с автопредставите ми за мен като политически активен/пасивен субект/обект. Имам достатъчно познания и навици, които да ми гарантират относително добра "хигиена" на консумация и без да броя Е-та.

    Не разбрах, че поста ти е свързан с обществения дебат за вредните храни и би следвало да въздейства и взаимодейства с гражданската ми позция. Тук съм съгласна с теб, назряла е необходимост от наложени обективни стандарти за това кое е вредно и то на местна почва. Подкрепям идеята и смятам че на населението трябва да се гарантира някаква базисна "защита" и възможност за информиран избор. Последното като естествено въплащение на основни човешки, конституционни и не на последно място - потребителски права. Не подкрепям, обаче, истерията с която е съпътстван този дебат, както и част от изнесената информация, която е тенденциозно (всъщност имам предвид изопачено) поднесена.

    Т.е. по отношение на себе си мога да си позволя да съм безотговорна (в смисъл на непредприемаща специални мерки), защото съм достатъчно информирана, но това все още не е отрицание на необходимостта от предприемане на мерки в обществен план.

    ОтговорИзтриване
  14. Точице, аз си го нося на телефона... Зверенето е, докато им свикнеш, после се запомнят. В някои от случаите правиш компромиси с високото кръвно налягане, например, но то е като при боба - реактивните последствия са неизбежни... :)

    И все пак Бънги, Скай и Ти леко ме разтревожихте. За съжаление на човек му "увира" чак след като се наплаши... За съжаление често тогава е късно. :(

    ОтговорИзтриване
  15. Не съм убедена, че пазенето и здравословният начин на живот гарантират дълги години ...
    Прекалено много хора загубих в последно време, които не пушеха, хранеха се здравословно, почти не пиеха, не водеха застоял живот ... Доколко са избягвали и стреса - не знам, но не бяха на възраст за оня свят изобщо.

    И още нещо, което написах някъде в коментар за бездомните кучета - не сами да се пазим от проблема, а проблемът да се премахне откъдето трябва. В случая - мога за наизустя буквичките, но кое ми гарантира, че всички са изписани на етикета? Или че в покупката ми вместо правилните суровини, не са вложени ла@на? (сори за думичката). С гордост ми развяват стандартите "Стара планина". И какво като ги има? Те не са държавни, не са БДС - тоест няма кой да упълномощи орган да проверява и като недържавни са и доброволни. Спазването им е за престиж. Точно сега на фирмите сякаш им се работи повече за печалба, отколкото за престиж. Та пак няма да е ясно прасето Гошо ли е на скарата, кварталният помияр или миналогодишната реколта соя + сланината от някой сто годишен държавен резерв.

    ОтговорИзтриване
  16. Скай, последното, което целях с коментарът си, е да атакувам личната ти (липса на) позиция с цел налагане на (съмсем не само) личното ми (а и на световните здравни организации) мнение по въпроса. Вероятно на никой не му пречи от време на време да си позволява някой и друг чревоугоднически инстинкт да му вменява апетити към вредни храни и в това няма нищо лошо. Аз самият съм подобен пример, но колкото и да го правя, това е съзнателен избор, с който си давам сметката, докъде мога да стигна. Предполагам, че и ти имаш това впредвид, но го правиш по-скоро инстинктивно на базата на общи представи за това кое би било вредно и кое - не. В този смисъл разбирам какво имаш предвид, защото мъкненето на списъци и постоянното сравняване си е вид неудобство.

    Разбирам и позицията ти за необоснованите истери, включващи животинските грипове и съпровождащите ги имунизации, но в крайна сметка винаги има един момент на (лична) обективна оценка на "злините", на база на която разграничаваш съществените от несъществените такива. Законите на България не отговарят на стандартите, запретяващи вредни вещества, признати за такива из половината цивилизован свят на база изследвания, здравни статистики върху причините за заболявания и смъртност и т.н. Извод - това е съществена "злина"...

    Та не си позволявай да бъдеш безотговорна по отношение на себе си, че една вълна от недоволни блогъри и твои блогопочитатели ще организираме безсрочен протест в защита на светите ти (така актуални) мощи... :)

    ОтговорИзтриване
  17. Точице, и принципно, и безпринципно си права. Реално позицията ти е леко като: "Защо да храним магарето, след като утре пак ще е гладно.", но песимизма ти тук бие по отявленост дори и моя... А това си е постижение. :)

    Не знам какво да ти отговоря. Няма как да кажа на черното бяло, но пък и не мога да си скръстя ръцете и да го "давам" като няколкото броя йоги, които го живеят на фотосинтеза. Явно отговорът се крие някъде в т.нар. "лична обективна оценка", чието определение е познаваемо само за личния обективизъм на субекта, колкто и противоречиво да звучи това.

    Та никой не може да ти гарантира нищо, затова единственото, което ти остава, е да си го гарантираш търсейки пътя на коприната от истини сама... От друга страна Интернет е такава общност, че дори и в това си занимание шансът да останеш сама е минимален, така че светлината в края на тунела в крайна сметка може и да не е от приближаващия влак... ;)

    ОтговорИзтриване
  18. Иво, ти да не би да си караш почивката нейде из областта Лакония? :)

    ОтговорИзтриване
  19. Хаха, не съм чел блоговете от доста време, понеже се знаимавах с бюрокрации, документи и т.н. последните два месеца. И сегааа - всичко наведнъж.. :D Малко съм зациклил, но се завръщам към спейса. :D Не дай си Боже, Инсепшън да не ми хареса, да видиш ти какво е "лаконичност". Нях-нях :)

    ОтговорИзтриване
  20. Не, не съм чак такъв песимист, дори напротив. :)
    Нищо по-различно от истинските имена на нещата не съм написала.

    ОтговорИзтриване
  21. Иво, а добре дошъл тогава. И на мен ще ми е интересно да ти видя красноречието по повод на Генезис-а. И на мен ми е на изчакване...

    Точице, песимизмът и "истинските имена на нещата" често вървят ръка за ръка, така че не виждам противоречието. :)

    ОтговорИзтриване
  22. Хехе, радвам се, че не сте ме забравили :)

    Относно вредните Е-та, си спомням преди време как леля ми беше решила да се храни само с еко-храни. Не се мина и месец и започна да си има проблеми, защото т.н. екологични и природни продукти са толкова истински, че май Е-тата са по-добрият вариант... В интерес на истината, се притеснявам доста от тези неща... и само като си помисля колко сладко консумирам...
    И, междудругото, в момента се тъпча с някаква вафла, чиито Е-та са повече от 10, баси! Оня ден се изумих пък в един бг. магазин, в който продаваха нещо, което си приличаше на обикновено бяло сирене, а на етикета - "млечен продукт"!?! WTF?
    Поздрави за поста.

    ОтговорИзтриване
  23. Извинявайте, че се включвам малко неочаквано,но искам да попитам нещо. Някой дали знае, в Сомалия броят ли Е-тата ?

    ОтговорИзтриване
  24. Иво, ето ти повод да напишеш нов пост, провъзгласяващ лечебните свойства на Е-тата...

    @_Morisan, не. Там още не са се научили да броят. Но пък можеш да се поинтересуваш каква е смъртността им и какъв внос правят на стоки с единственият си кораб.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.