сряда, 19 май 2010 г.

По заповед на... bungle

Защо американците са по-податливи на Холивудската продукция? Защото са патриоти и подкрепят местната кино-индустрия? Защото не им се налага да сричат субтитри? Защото при тях ходенето на кино е като излизането "на кафе" - става с гадже или приятели и половината от удоволствието е в оплюването на поредната тийнмууви издънка? Или пък защо да оплюват? Кой не се е хилил на лафовете от "Американски пай" и "Пич къде ми е колата"? Нима не ви се е искало просто да простеете два час и да пръскате слюнка по теметата от предния ред? И в крайна сметка изкуство ли е киното или само ентъртеймънт?

По-изкушените от вас знаят отговорите на тези въпроси и отдавна не им пука кой какво гледа и на какъв б(л)ог се моли. Кино-справедливостта е отражение на действителността. За филмите няма нищо задължително. Утре може да излезе заглавие, което да описва дългият път на екскремента до водите на световния океан и пак ще е по-смислено от афиша на средностатистически киносалон за следващите няколко месеца. Атеистите знаят, че няма сила, която да регулира това, поне докато на хората им се иска..., затова и винаги ще има порно и изкуството ще плува в такъв океан от отходни води, в който все по-трудно ще става заблудените души да намират верния път към стойностните продукции.

Действителността е такава, че не ти се предлага спретнат каталог от морални ценности и идеали, които да следваш по пътя на съзряването си като индивид с определени вкусове и виждания за това какво е и какво може да бъде изкуството. Ако разчиташ само на телевизията, ще търчиш в киното след всеки бомбастичен трейлър пръкнал се от продуцентския задник на ограничен холивудски задник, ръководещ гигантска студия от професионални задници, занимаващи се само с изцеждане вимето на кравата наречена "масов кинозрител". На фона на това, как мислите, че ми "идват" такива "концепции" вмъкнати в коментари, като този към статията на Cinemascrotum Ревю: „Cop Out“:

Анонимен:

Не знам къв е тоя скротум и от къде се е пръкнал, ама не съм видял 1 положителен коментар за някой филм. Явно той трябва да измисли „гениален“ филм, защото никой от тези, за които е писал не е достатъчно добър за него. Филмите все пак са за развлечение и не е нужно във всеки филм да има някакъв супер титаничен замисъл. И хората са прави – говори с уважение, за тези които се опитват по някакъв начин да те забавляват с техните филми (актьори, режисьори, сценаристи и т.н.). Те правят нещо или поне се опитват, а ти само говориш. Ясно ми е…. И търси повече положителните черти на филмите и посланията, които носят, а не това кой филм на кой приличал и кой къде сбъркал в актьорската игра.

Колко трябва да ти е промито съзнанието, за да сътвориш подобна генно-модифицирана квалификация за нещо, което явно не разбираш. Истината е, че точно срещу такъв тип мислене трябва да има регулатори/справочници/каталози със специализирано съдържание като:

# Cinemascrotum, за да си спестите парите за билет и обикнете киното, заради това, което НЕ Е.

# trains in the night, за да откроявате стойностната музика в океана от посредствена MTV-култура.

# ticks and crosses on the movie list, за да обикнете киното заради това което Е.

# Valkocompany, за да си спомните, че сте оставили вашата кучка заключена с белезници за краката на леглото, докато тя чака с копнеж да й разтриете ходилата.

# The Spiral's Buzz, за да разберете къде грешите в отношенията си с любимия човек, Господ и дистанционното на телевизора, и защо не трябва да оставяте кучката си да чака вързана с белезници за краката на леглото.

# Cynical Speech, за да се освободите духовно и мастурбирате без граници от вербалните еквилибристики на цинични приказни създания.

# Cinema is an old whore, за да разберете как по време на прожекция да се предпазите от нежелани гости от Венера.

# Lammoth's Blog, за да откриете, че всичко има две страни - една смешна и друга, която ще ви скъса (задника) от смях.

# Необмислени желания, за да осъзнаете, че литературата е по-доброто лице на киното.

И пет пари не давам за мислене, което се ограничава в това да приема боклуците, които всеки ден му снася маркетинговата стратегия на задници, издигнали пред себе си единствената цел да го превърнат в покупателна Анонимка.

21 коментара:

  1. Аз като последна в списъка и като притежателка на най-острите лакти в блог-пространството, избутвам другите и първа благодаря.
    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако в тоя списък имаше първи и последен, аз щях да знам, и най-малкото щях да сложа номерация... :)

    Но пък от друга страна, бях сигурен че сама ще си намериш мястото... :D

    ОтговорИзтриване
  3. O, honorable mention, сърдечно благодаря за оказаната чест! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Цялата тази пасмина от Месари и Месарки здраво рулира:D
    Определението е на Марти,не го забравям този факт:)

    ОтговорИзтриване
  5. О! Поласкана съм. :) Но стига лъга, аз не знам как да се предпазите от нежелани гости от Венера! :P

    ОтговорИзтриване
  6. @Lu, аз ти благодаря от името на черния си дроб. Ако не са твоите музикални открития до сега да съм се пропил... :D

    @Val, само ако можех да следя походът на твоята мисъл! Иначе Месарят принципно го знам - даже съм го чел на по-възловите сцени... :)

    @bungle, знаеш ти, ама тая пуста твоя скромност... :) Иначе достатъчно сериозен ли бях? Щото мога и още!... :)

    ОтговорИзтриване
  7. Хаха, искам още. :D Не ми изглеждаш достатъчно сериозен. :P И аз наистина не знам, НИЩИЧКО не знам, всичко е в главата ви, ей! :D

    ОтговорИзтриване
  8. Хах, ю мейд май морнинг. :)

    ОтговорИзтриване
  9. @Bungle, тоя съджест "искам още" не го бях видял в подборката ти. Ама ще си взема бележка... ;)

    Я, @Bla, гледам, че си се "повърнал"... :)
    Само ако знаеш откога те чакам да ми "направиш" деня... :)

    ОтговорИзтриване
  10. Винаги ни се иска още. (на нас хората) :D

    ОтговорИзтриване
  11. я каква хубава вечеринка, приятна компания. май има една черна овца в списъка, името му започва с Л и завършва на амотх :) Струва ми се, останалите скоро ще го погнат и пребият с чехли :)

    ОтговорИзтриване
  12. @bungle, знам какво ви се иска (на вас хората), когато пуснат разпродажбите в мола... :)

    Ей, @Ламотхе, теб - с чехли, мен - с камъни, а? Ама как тъй все между чехлите минаваш... :D

    ОтговорИзтриване
  13. Ако минава между чехлите, явно не е мъж под чехъл.

    ОтговорИзтриване
  14. Да, в тоя контекст вероятно е мъж под прикритие... :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ностро, знаеш ли как боли да те налагат с дървени чехли. Което ме подсеща за един урок: Никога не купувай на приятелката/ жена си дървени чехли!

    ОтговорИзтриване
  16. Колко съм назад с материала... да видя този пост чак сега. Ама някак си ти е изчезнал блога от блогрола ми, извинявам се:Р Във връзка с цитирания коментар - има една много хубава фраза, с която Ерин: http://oneflewoverthecinema.blogspot.com/ се представя - I don't know how much movies should entertain. To me, I'm always interested in movies that scar... :) Още повече на всеки е ясно, че най-добрите филми, правени някога не са нито забавни, нито развличат (така както има предвид разярения читател)... Ама все тая, не можем да ги изкореним тези мисли и възпитание, за жалост :/ Поласкан съм и аз :D и май е крайно време да напиша едно отрицателно ревю :D

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря за споменаването на скро/ту/мния ми блог в такава позитивна светлина. Ще се погрижа да генерирам още подобни коментари, които да цитираш в нужда. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Нуждата беше потресаваща. Не се съмнявам, че и за вбъдеще ще я има. А още по-малко се съмнявам, че част от читателите ти ще продължават да генерират подобни коментари, но, както Айнщайн е казал, две неща са безкрайни - човешката глупост и Вселената, като само за второто няма неоспорими доказателства... :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.