понеделник, 24 май 2010 г.

Десетте тайнства на Вселената

Следващият материал е инспириран по вина на Иво - аз съм просто жертва на зловредния ДСТ щам (съкратено от Десет Съкровенни Тайни) плъзнал из родното блогопространство. Ето ги и симптомите, които, ако случайно проявите, не казвайте на никого, защото ще ви изпратят в резерват:

1. Слушам класическа музика. Не че я слушам ей така между другото, ами основно такава слушам. От време на време имам забежки и към други стилове и конкретни изпълнители - най-вече хардрок, трип-хоп, джаз - както и отделни поп-парчета, които чувам оттук-оттам, но това е, защото като всяко човекоподобно и аз имам нужда от разнообразие. Та тайната тук е, че, ако някой ме пита какво слушам, понякога отговарям хардрок, понякога - трип-хоп, и никога - класическа. Нали знаете каква би била реакцията, ако в селска дискотека обявите, че не слушате чалга. Долу горе същата, като да обявите, че слушате Брукнер и Малер. Не че някой ще разбере.

2. Мразя българщината. Балканският манталитет ми е противопоказен. При северните народи се е смятало, че смъртта в битка е чест за смъртния, а тук - "преклонената главица сабя я не сече". Ако има нещо, заради което българинът продължава да се влачи на опашката на цивилизациите, то е точно тази антилогика.

3. Нещо, с което не се гордея. Трябва да съм бил на 9-10 години, когато момичето, с което обикновенно си играех, когато ходех у баба ми, прати по сестра ми бележка, в която беше написало, че е влюбено в мен. Аз с целият си акъл скъсах бележката и я изхвърлих в тоалетната от срам, че някой може да я прочете. Фаталното обачеше беше, че, когато срещнах момичето на другия ден, й казах нещо, което и до ден днешен ми звучи като каране, без да помня конкретната реплика. Оттогава ми е много криво за нея и още ми става кофти, като си спомня.

4. На 16 години си пуснах дълга коса и я подстригах на 26.

5. Бях на 17 или 18 години, когато си продадох всичките около 50 книги на Стивън Кинг, за да мога с парите да си купя видео - киноманството надмогна книгоманството ми. Но пък точно тогава вече се бях преориентирал към класиците, а и Кинг започна да издава на конвейер, така че не ми пукаше особено. Това беше първият и последен случай, в който се разделих с книга.

6. Романът, който помня най-живо, и въпреки това най-рядко се сещам за него, е "Пилето". (Ей сега се сетих и веднага го драснах.)

7. Преди ходех на кино сам. Ако имах и късмета залата да е полупразна, удоволствието беше двойно.

8. Роден съм в годината на змията, но имам фобия от змии. Нямам проблеми да ги гледам по Дискавъри или Анимал, но не бих се доближил до такава.

9. Навремето баба ми получаваше колети от чужбина и често в тях имаше подсладено кондензирано мляко. Изяждал съм цяла кутия на един път. Както и няколко пердаха наведнъж.

10. Нещото, което е обществена тайна - обожавам компоти.

И понеже всяко зло дело има функцията да се множи и разпространява, така и аз предавам щафетата на всички упоменати в предния пост, както и на всички от блогрол-а ми (хинт: ако четете този текст, значи сте вътре). Държа ви лично отговорни за неразпространяване на велзевулското слово. Аз казах.

24 коментара:

  1. На 16 години си пуснах дълга коса и я подстригах на 26 - и аз постъпих по същия начин :))
    Ех този Уортън :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много описателен. Не заради него си пуснах косата, а и по принцип не уважавам много прекаленото задълбаване в описания, но... той просто го може...

    ОтговорИзтриване
  3. Ето, че ставаме все повече :D това за компотите го четох в предишен твой пост, беше споменал, аз лично обожавам компот от кайсии, направо се побърквам. Браво за класическата музика, това си заслужава наистина, а ходенето на кино сам е просто върховно изживяване. Честно да ти кажа - така както си ги написал "тайните" много приличам на теб, макар и да споделих други неща в моите 10.
    ПС: За книгите на Стивън Кинг, в момента имам само няколко под ръка, тъй като нямаше как да домъкна всичко от България, ама си ги пазя като очите!!! :D

    ОтговорИзтриване
  4. И аз обожавам "Пилето". :)
    Компоти също. Хаха.
    И Стивън Кинг.

    ОтговорИзтриване
  5. @иво и @bungle:

    Това със съвпаденията е предопределено. Ако се бяхме срещнали пред кабинета на зъболекар, тогава и тримата щяхме да имаме проблеми със зъбите. Какво по-естествено от това... :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кондензираното мляко... човек... беше манна небесна! Преди 2 или 3 години пак се сетих и си взех от супермаркета, някакво холандско беше май. Открих в него ларва. Оттогава се отвратих от кондензираното мляко, но спомена за едно време още е силен. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дътч лейди се казваха, доколкото си спомням.
    Преди няколко месеца бях взимал, но понеже сега не се крия от никого, удоволствието от унищожаването му не е съвсем същото... :)

    А, и... не се ослушвай, ок? ;)

    ОтговорИзтриване
  8. хм, много обичам да слушам уан-хит уондъра Пахелбел и неговия КАНОН. ДА, аз съм от комерсиалните фенове на класическата музика :(

    готино е да ходиш сам на кино. мен скоро ме очаква самотен концерт, но предполагам, че раменете на хората наоколо ще се погрижат да не се почувствам съвсем изоставена :D

    ОтговорИзтриване
  9. Сам по себе си Канона на Пакелбел не е комерсиална музика. Комерсиална го правят такива издънки като Бонд, Ванеса Мей и Клайдерман. Той просто е по-популярен в сравнение с голяма част от останалата класическа музика, а вече дали ще проявиш интерес към това, което обикновенно стои нейде в архивите, си е лично избор, а и въпрос на необходимост.

    А на кино ходех сам, защото мразех да ми пречат. На концерт не съм ходил от... Травиата брои ли се?...

    ОтговорИзтриване
  10. аааа, супер, хааа пита ме и сега съм длъжна да ти отговоря, очаквах този момент!

    ТРЕТИ ЮНИ БОБ ДИЛЪН!!
    ДААААА
    ще бъде велико, твърдят учени от харвард

    и за канона, даа, знам, шегувах се, но трябва да признаем, че е от най-популярните и хората често правят тази грешка да свързват популярността с комерсиалността

    както и да е

    това е забавно:)
    http://www.youtube.com/watch?v=JdxkVQy7QLM

    ОтговорИзтриване
  11. "ай сий ю ин хел... пакъ`бел", хахах, това си струваше.

    А за Дилън не знаех, че ще идва (нито че ще го съпровожда гвардия от учени, документиращи величието му). Легенда си, която обаче повече ми се връзва с рецитирането, отколкото с пеенето. Не знам защо, но факт... Иначе филмът ми хареса. И то по-скоро Леджър...

    ОтговорИзтриване
  12. аааа, филмът беше ужасен! аз не можах да го догледам до края... доста претенциозен иии не знам, все едно теоретизираше върху някаква мъртва легенда. и с този излишен апломб. много се изнервих.

    иначе готин саундтрак!
    :D

    ОтговорИзтриване
  13. Ами наблегнах на Леджър, филмът си беше гледаем, особено предвид факта, че не съм такъв отявлен фен на дилъновото творчество като теб. :)

    А за саундтраци - има много да говорим... :D

    ОтговорИзтриване
  14. Странно - вчера си купих кондензирано мляко.
    И аз го обичах като малка...
    От лично любопитство погледнах за родените в годините на змията и се ужасих:
    "Сама избира партньорите си, обсебва ги и не им оставя никаква свобода."
    "Змията винаги се стреми да ограничи свободите на партньора си..."
    :D

    ОтговорИзтриване
  15. Знаех си, че има нещо сбъркано в мен. Благодаря ти, че го "облече" в думи... :D

    А с това кондензирано мляко явно трябва да си направим една кондензирана (разбирай задушевна) "Вечеринка на кондензираното мляко"...

    P.S. Има нещо вярно в астрологията, за което лично аз нямам грам логично обяснение. А пък специално това за змийските ми инстинкти е вярно, но само през зимата, когато няма друг топлинен източник, който да сгрее студенокръвието ми... :)

    ОтговорИзтриване
  16. "Мъжът, роден в годината на Змията е спокоен и доброжелателен... Жената, родена в годината на Змията – умна, красива, дружелюбна."

    Ма пирфектни сте бйе, да ви завиди чуек! :D

    ОтговорИзтриване
  17. Спокойността явно е функция на температурните показатели на кръвта ми. Щях да я отчета за плюс... ако я имах. Но прекалено лесно се раздразвам, гледайки филмите на Рени Харлин. Това не е нормално... :)

    ОтговорИзтриване
  18. Бе как само вий знаете в годината на кое влечуго съм се пръкнал!?... Я малко инфо!? :)

    ОтговорИзтриване
  19. Ок Ностромо, не бива да пазим това знание само за себе си, и след като констатираш, че само ний знаем, ето ти малко инфо...
    Ти си роден в годината на Змията! Да видим как ще живееш с това знание сега!

    ОтговорИзтриване
  20. Мисля да се пенсионирам и да живея върху лаврите на познанието си...

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.