петък, 14 май 2010 г.

Скъпа, смалих си яйцата

Препоръчвам лаптоп на колега, който нормално, като за всеки един от нас, има определени изисквания към дървото - да е 17-инчово, с Core 2 Duo процесор, стабилно видео, което "да става за игрички", и не на последно място да е до 1 000 лева. На въпрос защо за същите пари не се ориентира към стационарна машина, в чиито параметри да включи и опция да прави кафе, глади якички и прахосмучи, отговорът очаквано се крие в мобилността. Разбира се, удобство е да можеш да си вземеш персоналния... живот и да си го завреш... в тоалетната, докато си вършиш нуждите насъщни. Аз лично често браузвам на телефона си в моменти на съкровенно усамотение в помещението със сакрална акустика, пускам си любими парчета и си тактувам все едно бия барабани. Отстрани най-вероятно изглеждам като идиот, но това са моите 10 минути рок-слава 1) за деня, ако сте с бърз метаболизъм; 2) за следващите два-три дена, ако усвоявате методично и с търпение.


Въпросът не е в това, а в простата истина, че първо - няма такъв лаптоп. Най-малкото няма "да става за игрички". За този бюджет можеш да си вземеш нещо с дисплей почти 70" с TrueColorRealLife вградена технология за възпроизвеждане на картината, година на произвоство - 91-ва, снабдено с газово, малко ръжда по веждите и огъната предна броня. Процесорът му ще е старичък и ще издиша, доколкото изобщо го има, но видеото ще е на върха на възможностите си - като му забръмчи вентилатора и в другия край на селото ще разбират, че отивате на работа. Второ - този лаптоп никога няма да излезе от вас. Може да го разнасяте от стая в стая, от тераса на тераса и т.н., но никога няма да го вземете на почивка, нито на барче, освен първите няколко дена, защото ще сте чували, че на запад така е модерно. Ако командировката ви е две седмици - да, но за тази цел обикновено си имате служебен, а и... колко често имате удоволствието? 14 часа от ежедневието ми преминават пред РС, на въпросният колега - поне 10. Убийствено е да иска лаптоп заради мобилността. Бих си го взел заради удобството да работя в легнало положение (да не се бърка с кама сутра поза), но и аз съм чувал нещо за ортопедични проблеми с гръбначния стълб.

P.S. Колкото до заглавието на поста, да кажа и за него две думи. Няма нищо общо с темата, нали? Може би освен факта, че, за да излезеш с лаптоп на заведение, трябва да са ти големи яйцата. В смисъл да имаш какво да покажеш. Иначе от какъв зор ще се завлачиш с лаптоп там, освен ако не си модел на Шанел с осанката на Одри Хепбърн и не снимаш реклама за новият аромат за сезона "пролет-лято"?...

Доказателствен материал

15 коментара:

  1. Веднъж срах и чатих по скайп едновременно, което не беше много далновидно от моя страна, щото бях оставил микрофона включен :(
    и аз вися доста на лаптопа, вредно е верно.
    Аз си купих Dell, защото съм голям фен на ирландското уиски :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хаха, няма да коментирам далновидността на приключението ти върху фаянсовия ламотхски престол, но същата на изразните ти средства ме хвърля в диуретичен екстаз. :D

    Реално погледнато няма лошо да висиш на РС или LP, стига все пак да имаш на ден поне половин час личен живот... Хех, малко е нали... :)

    Как си с личното свободно време, че в предния пост с @El те привиквахме да "полейм" един колайдер... :)

    ОтговорИзтриване
  3. а това съм го пропуснал да го видя :)Надявам се да не бъда наказан за това :)
    В предния пост сте говорили за физика и коайдери, ама процесора ми е бавен и все още обработва информацията. Най-вероятно ще запецне пак, но поливането винаги е полезно :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз това за поливането го знам от учебниците по хидромелиорация. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Nostromo, лъжеш! Доказателствения материал не се намира в бар!

    ОтговорИзтриване
  6. В последният параграф съм използвал обобщаващото "заведение", което струва ми се включва както барове, така и барчета, кафенета, закусвални, бързи закуски, бавни закуски, претоплени закуски, бозаджийници и цялата плеяда от подобни места с воайорско и чисто гастрономическо предназначение. Ама да не се хващам и аз за думата, че без да искам може и да съм послъгал в нещо. :)

    Иначе доказателственият материал наистина не се намира на точното място. Можеше да ми е на гости, например... :D

    ОтговорИзтриване
  7. Имам някакъв смътен спомен, че прочетох нещо за барче, а не заведение, преди да поместиш фотография на субекта, изпълняващ ролята на доказателствен материал. В крайна сметка може и да е плод на моето (болно) въображение. Пояснението се приема и оттеглям обвинението си.

    ОтговорИзтриване
  8. Използвал съм прословутото "барче" в по-предните параграфи, та може и от там да ти е останало. Както е възможно и, помествайки снимката, да съм внесъл корекции, но определено не заради фотоса, ами по-скоро от естетически съображения, без които доказателственият материал щеше да отпадне от материалите по делото като несъстоятелен, а аз да бъда съвсем основателно подведен под отговорност за лъжесвидетелстване и подправяне на доказателства. А сега отивам да се гръмна, че юридическа терминология ми дойде в повече. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Налягането се измерва в барове!
    Много обичам да измервам налягането в скачения ми съд, когато добавя етилов алкохол. Все в бар става. Днес измерих и получих два милибара (съкратено от милион литра бира)

    вижте какъв обещаващ млад учен съм!

    ОтговорИзтриване
  10. Хаха, значи за милибИра ставало дума... Мисля, че мога да използвам познанията ти на млад вдъхновен и особено опиянен учèн във връзка с колайдера в експерименталната му фаза. Трябва ми някой да държи два оголени проводника без да пита много. Смяташ ли, че си достатъчно квалифициран за работата, драги Милибарчо?... :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ами аз харесвам AC/DC
    това брои ли се ? :)

    ОтговорИзтриване
  12. Тогава изниква въпроса защо не си на концерта?
    А и е редно да уточниш коя половина ти харесва повече. :D

    ОтговорИзтриване
  13. Независимо от отговорът, който ще дадеш на Lu, смятай, че си нает. На път за насам, мини през нотариус, за да уточниш подробностите по завещанието си... Ей така, за всеки случай... ;)

    ОтговорИзтриване
  14. ами събирам пари за летни концерти и пътешествия :) Иначе предпочитам променливия ток, прическата ми някак става по хубава при допир с контакт.

    А, Ностромо, чудесно, винаги съм искал да работя под напрежение :)

    ОтговорИзтриване
  15. Вече си нает, Ламоте. Не е нужно да си дописваш мотивационното писмо... ;)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.