четвъртък, 29 април 2010 г.

Сблъсъкът на ц(и)вилизациите...

... или 10 правила, които ще са ви от полза, ако случайно попаднете на прием в посолството на изгряващото слънце. Лично аз не съм изпробвал нито едно от тях, но хората, които са, ми довериха, че методологията е ефективна и безотказна.

Първо правило: Научете имената на присъстващите. Започнете от служителите във фирмата за кетъринг. Не си записвайте, дори не си давайте вид, че се опитвате да ги запомните - ще изглеждате неучтиво в очите на домакините. Затова пък опитайте с асоциации. Например, на какво ви напомня традиционното японско име Якошиба Цицибара...

Второ правило: Не прекалявайте с уважителния поклон, освен ако наистина не ви се ходи до тоалетна. Но даже и да ви се ходи бъдете максимално дискретни - не използвайте първата срещната хартиена стена за параван - много често тя е оризова и прозира.

Трето правило: Използвайте редовно думичката "уакаримасен" (разбрах), дори и да си нямате на идея дали разговорът се води около близкоизточния конфликт или разнообразието от морски деликатеси върху шведската маса. Няма японец, който да се засегне от това, че сте го разбрали. И въпреки, че често обясняват неща, които звучат сложно, рядко става дума за нещо по-различно от техники в икебаната и десет начина да отгледаш бонзай.

Четвърто правило: Не тичайте през глава в момента, в който в залата влезе 20-метров дракон. Запазете спокойствие и се огледайте за сервитьор с поднос. Сакето притъпява почти всички излишни сетива.

Пето правило: Ако някой от присъстващите се опита да ви сипе алкохол, спазете японския обичай - изпийте това, което е останало в чашата ви и му я поднесете празна. И да се напиете като свиня, ще имате извинение, че други са ви подтикнали.

Шесто правило: Когато чашите се вдигнат за традиционния поздрав "кампай", избягвайте употребата на словосъчетанието "чин чин", освен ако наистина не държите да съобщите на всички, че ги смятате за "пениси".

Не, това не са рокаджиите от KISS

Седмо правило: Когато ви попитат какво мислите за Япония и японците, не се подлъгвайте, че имате право на избор какво да отговорите. Дори и на самите японци им е пределно ясно, че са тиранични копелета с мания да унижават и подчиняват жените си. Усмивката и замечтан поглед ще свършат работа.

Осмо правило: Ако имате слаб стомах, избягвайте суши хапките. По правило избягвайте всичко, което ви гледа милозливо, мърда с осем крака и е забучено на клечка.

Девето правило: Ако част от програмата на приема е посещение на плувния комплекс в посолството (не се учудвайте, какво е един плувен комплекс за технологична нация като тяхната), не настоявайте пред домакините си, че искате да обуете джапанки. По-добре ходете гол и бос, отколкото - обезглавен с двама японци на краката.

Не, това не са японските национали по свободна борба в категория до 55 килограма

Десето правило: Ако не сте наясно с горните девет правила, изобщо не припарвайте до японец. Стойте си вкъщи, направете си боб чорба, изтърбушете една люта чушка и си пуснете (или прочетете) "Шогун" - най-безопасния начин да опознаете японската култура и традиции.

В някой от следващите постове ще обсъдя темата за закостенялостта и предразсъдъците при сблъсъка с предизвикателствата на непознатото и непознаваемото. Като например срещата с извънземна цивилизация...

11 коментара:

  1. Аз днес мисля да съм на боб!
    Сега е ред да разкриеш правилата за поведение в Китай, базирайки се на подмолното им нашествие из познатото ни пространство...
    Тоя етикет: Стивън Хокинг е много на място.
    Просто той е навсякъде!
    :)))
    Ей - пооправи ми настроението, което е вкиснато, че съм и гладна!

    ОтговорИзтриване
  2. В Китай няма правила. Доказателството са 60 години комунизъм...

    Иначе се радвам, че съм ти повлиял положително на настроението. И аз преди малко пробвах да си повлияя със сандвичи, но явно бобът е съвсем друго нещо. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Може да добавиш 11-о правило : рецитирай хайку. За пример можеш да посочиш думите, с които ван Ромпой е приключил конференцията в Токио:

    "Слънцето изгрява
    още спи в Европа
    но пак си е същото слънце."

    ОтговорИзтриване
  4. Велика идея! Това става ли:

    "Ям двудневен боб
    мисля че ще повърна
    утре пак ще ям."

    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Отличен 6, спазил си правилото 5-7-5. :D

    ОтговорИзтриване
  6. В мен дреме недооценен хайкуплетец. :)

    Иначе очаквах да ми отговориш в същата стъпка. Не може да оставим заблудените туристи в Страната на земетръса без алтернативни хайкута за различните атаки, на които може да бъде подложен. Представи си япончето да ти предложи сепуко и ти да нямаш хайку, с което да откажеш. Ще съжаляваш, че си спал в час по литература... :)

    ОтговорИзтриване
  7. Сепуко ми предлага
    Японец нагъл. Отвърнах му
    със Хирошима.

    Забелязва се
    Едно разминаване.
    Позволено е.

    Това за сричките.
    Красотата не търпи ограничения
    Дори японски.

    За още информация
    Линк стои по-долу.
    Цъкни го.

    http://liternet.bg/publish2/sphilipova/haiku.htm

    ОтговорИзтриване
  8. Права си поне в един от аспектите на "ограниченията". Вчера четох ТУК нещо по повод на ограниченията в изкуството и, че шедьоврите се създават именно, когато са ти зададени граници, което разбира се не е задължително условие, но често помага. Когато има пълна свобода, творецът се чувства като дълбоководна риба в плитки води - на път е да се пръсне от липсата на налягане.

    Това хайку за Хирошима мисля да предложа да се използва в крайни случаи. Например, когато е ясно, че и да не искаш, японецът вече е решил, че ще ти направи сепуко... :)

    ОтговорИзтриване
  9. Виж сега, настана малко неразбиране. Не можеш да направиш сепуко на друг човек, понеже сепукото е ритуално самоубийство. А Хирошимата може да се тълкува и по друг начин, обаче ако намесим и боба. :D

    ОтговорИзтриване
  10. Сепукото така съм го разучил, че само дето още не съм го пробвал :) - в този смисъл коментарът ми за японецът дето щял да направи сепуко на непросветения турист, беше в квадрата на шегата.

    Колкото до боба... Моля те, не го намесвай! Малко ли ти е обогатения уран на този свят! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Хахаха, страхотна статийка си спретнал, много се забавлявах, докато я четох. :D

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.