сряда, 4 юли 2012 г.

Чарлз Буковски - бг библиография

Смятам да съм кратък, защото и без това нямам думи от вълнение, а и то няма какво толкова да се каже.

В денят, в който официално бе оповестено засичането на Хигс бозона, успях да се сдобия с последната липсваща ми книга на Буковски от всички, издавани някога на български език:
Ето и списък с годината на издаване и съответното издателство:

Любовни истории на обикновената лудост, изд. Архетип, 1991
Factotum (Момче за всичко), изд. Парадокс, 1994, изд. Фама, 2006
Поща, изд. Алекс Принт, 1995, изд. Алекс Принт (вестник Труд), 2005
Жени, изд. Алекс Принт, 1995, изд. Фама, 2008
Гореща музика, изд. Алекс Принт, 1995
Холивуд, изд. Алекс Принт, 1997, изд. Фама, 2007
Криминале, изд. Обединени издатели, 1997, изд. Фама, 2009
Присмехулнико, пожелай ми късмет, изд. Софттрейд, 2000
Записки на стария мръсник, изд. Прозорец, 2005
Всичко на масата, изд. Фама, 2006
На юг от никъде, изд. Фама, 2008, изд. Фама, 2012
Любовта е куче от ада, изд. INK, 2009
Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба, изд. Фама, 2010
Нощни улици на лудостта, изд. Прозорец, 2011

Подредени в секцията:
С четири от тях се сдобих много трудно, а тази от днес трябваше да я чакам повече от година, за да пуснат нов тираж (още средата на миналата година предното й издание беше изчерпано навсякъде).

Забележителното, макар и в моят случай това да не е толкова невероятно, е че съм чел само четири, а други две са до половината (единият сборник с разкази и сборника с поезия). Сега си мисля, че спокойно мога да подпукам и останалите.

23 коментара:

  1. бавно, като при анален секс с девственица :р

    ОтговорИзтриване
  2. Ламоте, специално ти забранявам да четеше Буковски. И все пак, ако някога те осени музата, прочети Криминале.

    ОтговорИзтриване
  3. Направо ми иде по случай хубавия повод (за твоя гордост) да джасна 4-5 бири, да напиша няколко страници поезия на старата си пишеща машина, да слушам цяла нощ Малер, към три посред нощ да мина уиски и към шест сутринта да си легна до...така де, много по Буковски взех да го давам...:P

    Ти може да си чел 4, ама пък съм чела по 4 пъти тия, дето имам...:P

    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Егати, изпила съм само половин бира, пък с нея изядох бая думички...:/

      Изтриване
  4. Аве, Миленке, ти си иззобала Буковски до корен. Щом по памет го цитираш така дословно от мен имаш РЕСПЕКТ! :)

    Аз май ще трябва да почна да залягам над четенето, че досега основно наблягах на бирата. :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, с гледане и въздишки само няма как да се получи. Четене му е майката. :Р

      Сладки вълнения са това, спомням си се преди месеци, когато успях да събера всичко на Хелър и Вонегът. И не искам да идва деня, в който ще съм изчела и последната страница от тях и ще знам, че няма да има нищо повече.

      Не знам как ще го правиш това с бавността. Аз съм ненаситна на Буковски и още няколко - хвана ли, не пускам до края. :) Последната ти придобивка е очарователно зарибяваща, напълни ми душата един съботен следобед наскоро. :)

      Изтриване
    2. Аз нямам проблеми с бавността - щъ-не-щъ, все си върви бавно, а и вечер така ми се доспива с книга в ръка. Аз на Хелър имам само три. Той има ли книги, които не са издавани на български?

      Изтриване
    3. Е, ти почти си го събрал - остават ти още само 5 и си готов. :Р
      Неиздавани у нас са му само някакви кратки разкази, пиесите и No Laughing Matter - автобиографична и в съавторство. Един приятел, който тотално отказва да го чете повече, от година врънка да ми я подари, но мен сякаш ме е страх да чета точно Хелър в оригинал.
      И една недовършена има, открита след смъртта му, която не знам дали изобщо е издавана в този си вид.

      Изтриване
    4. Само пет, ама кой знае как се намират. По-лесно ще ми е да намина с чувала. :P

      Изтриване
    5. Определено! Само свиркай, като поемеш към нас, за да намина пък аз към вас набързичко. :Р
      Между другото, много хубаво правиш, че постваш снимки тук-там, за да мога да се ориентирам предварително пространствено из рафтовете. :D

      Изтриване
  5. Шефе, в същия ден и АКТА падна, ЕС не я прие официално! Казала съм ти, нещата се нареждат както си трябва :)))))))) спокойствие, силна храна, книжка с биричка в ръка и всичко си върви по мед и масло :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забравила съм да съобщя, че Хигс - бозонът още не е пипнат, нищо, че са му надушили следите.
      'фанат е един чистак - бърсак, баш НОВ бозон, дето прилича на него, но още не са му дали документи за самоличност, щото може и да е малко (по-) друг, точно толкова, колкото да отбие колата на физичната мисъл по съвсем друг път на дирене, някъде на изток от "стандартния модел".

      Ако пък го легитимират Хигс - бозонът, ще им светне пред очите на физиците, щото вече ще са горе - долу наясно с около 4% от същността на вселената, представени чрез материята и им остават само още около 96 % - "нищо", което я съставлява, да разберат.

      Ама пък ще успеем най-накрая да се качим на друго ниво на играта, че това го изтъркахме от въртене и вече доскуча :))))))

      п.с.
      пък и Хоукинг ще има карт бланш за нови книги и филми да произведе, в които да се извини на обществеността за някои от щуротиите дето е наплещил в предните, дето обяснява, че от гледна точка на физиката, си е съвсем в реда на нещата вселената да се вземе от "нищото", каквото и да е това нищо, нищо че по-странно научно понятие от "нищо" няма на света. Та сега има да се взираме в "полето" на "нищото" и да се чудим що за енергийно поле е то и да фантазираме и фантазираме .... после да се чудим как така полето на нищото става на нещо, чрез "превода" на Хигс - бозона...

      ... и за кръвообращението не са се сетили веднага, след като са открили "кръвта", доста по-късно са се светнали, че циркулира, че е важно нещо в човешкото тяло... трябвало им е време да погледнат на нея като на транспортер на жизненоважните за организма вещества, за поддържането на хомеостазата и т.н. и т.н.

      ехеееее, в колко вълнуващи времена живеем, нали?
      аз стоя на първия ред и много се забавлявам

      :)))))))))

      Изтриване
    2. Светле, че Хокинг е дърдорил глупости, и даже преди около година обяви, че изобщо не очаква Хигс бозонът да бъде засечен от LHC, съм съгласен, ама не знам по какъв начин засичането на частицата доказва, че Вселената не се е пръкнала от нищото. Това, което стана вчера, е експериментално доказателство на теоретична постановка отпреди 50 години и по никакъв начин не оборва теорията на Големия взрив.

      А дали частицата е Хигса или нещо друго, като например превъплъщението на светия дух, то Стандартния модел е бил достатъчно конкретен, когато е предрекъл масата му в този диапазон. Няма да е първият случай, в който години след теоретичната концепция се появява и експериментално доказателство. Я направо си признай тоя път какво теле търсиш под вола. :P

      Изтриване
    3. Шефе, нищо не търся под вола :))))))))))

      Езикови са разминаванията, а не на съдържателно ниво.

      Пояснявам подробно.

      Това, което се откри е бозон. Когато казват, че не знаят дали е Хигс - бозонът още, имат предвид, че не знаят, дали регестрираната частица отговаря на описанието на модела, според Хогс теорията, т.е. дали напълно "предвижданията" се съвпадат или "действителността" дава нови "ракурси", които трябва да бъдат анализирани.

      Следващата стъпка.
      Хигс - бозонът не се пръпва от "нищото", защото няма такова научно понятие като "нищо" или поне то не би се различвало по нищо от хилядите смислови вложения в понятия като "бог" - всеки си ги разбира както си иска и както си има право.

      Тук обаче говорим за следното:
      Хигс - бозон има във всеки атом.
      Идеята, че Хигс - бозонът придава маса на частиците, които обаче са и с различна маса, препраща към идеята за Хигс полето, т.е тепърва трябва да се търсят параметрите на "полето" от където идва Хигс - бозонът, благодарение на което по ЗАКОНОМЕРЕН НАЧИН, "ВСЕКИ" ПЪТ ПРАВИ СЪОТВЕТНАТА МАТЕРИЯ, КОЯТО Е УСТАНОВЕНА И ОЧАКВАНА В КОНКРЕТНИ ПАРАМЕТРИ, КОИТО ВЕЧЕ СА ЩО -ГОДЕ ОБХВАНАТИ.
      казано по-просто има установени закони, по които всеки път се случват що годе предвидими резултати.
      Това е и същността на експеримента, в сравнение с предвижданията, моделите и теориите.
      Че можеш от конкретни предпоставки да създадеш точно и ясно предвидими резултати.

      Та...

      регистрирането на частицата създаваща материята, доказва теорията на големия взрив, то тогава вселената е единно цяло, което се развива (еволюира , "разширява" )КОХЕЗИВНО - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%85%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%8F_%28%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%29

      т.е по закономерен начин, чрез закони, които осигуряват тази кохезивност - СВЪРЗАНОСТ на "частите й", които са били в "началото" в "точка". Мога да дам пример, но само като аналогия - алегория, без да бъде отнасян буквално.

      Човекът се създава от една единствена клетка - сперматозоид, която има уникалните свойства да се движи
      след като се свърже с яйцеклетката, във съвсем друго нещо - нарастващ човешки организъм - Човешкото тяло, което вече може да бъде разглеждано и като отворена саморегулираща се СИСТЕМА, представляваща най-висшето равнище на биологична ОРГАНИЗАЦИЯ от клетки.

      Изтриване
    4. Сега, какво общо има това с Хигс - бозонът ли?
      Ами ето тук съм щрихирала в какво се състоят проблемите в "обединяването на законите"
      http://pinchoftaste.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

      Виж специално главата : "Полето във физиката"

      Вселената е единно цяло, в което действат закони, поддържащи това единно цяло (система) така, че то се развива (еволюира, променя) по закономерен начин.

      Всички въпроси от както съществува науката са свързани с това:
      Какви са тези закони? Как се съчетават? Как си взаимодействат? От какво (взаимо)зависят? Че имаме този резултат, в който живеем - света, който ни заобикаля и света, който сме ние.

      Тоест:
      Ние не "откриваме" , не "създаване" законите, а се опитваме да ги наречем - да ги назовем, да ги дефинираме, да ги разкрием (тайните им) да си ги обясним, така, че те да изплитат картината, която е близка до това, "КОЕТО Е", и да можем да проверим откритията си когато съзнателно успеем да "предизвикаме" (опитно) конкретната "предвидена" картина. Т.е разбирането на конкретен закон го проверяваме чрез манипулирането му, опитната му проверка.

      След като се докзва теорията на големия взрив, значи се доказва и факта, че материята е около 4 % от вселената.

      Сега остава въпроса, какво представляват останалите 96% "нищо" във вселената?

      И как така това е нищо. Това противоречи на всички физични закони.

      Та ще започне изследване на това неясно - тъмно поле енергия, наречено и поради този факт тъмна енергия, защото е съвършено неясна към момента, но тя е поле, във физичния смисъл на думата.

      Ето сега инфо за полето на Хигс.
      Теорията за Хигс бозонът е неразривно цяло от теорията за полето (Хигс)

      http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC_%D0%BD%D0%B0_%D0%A5%D0%B8%D0%B3%D1%81

      Тук по ясно се говори за полето на Хигс

      http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=http://www.bun.kyoto-u.ac.jp/~suchii/Leib-Clk/higgs.html&prev=/search%3Fq%3DHiggs%2Bfield%26hl%3Dbg%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DkT3%26rls%3Dorg.mozilla:bg:official%26prmd%3Dimvns&sa=X&ei=11L1T9S5NJTO4QTYvLSSBw&ved=0CG8Q7gEwAw

      ето го в оригинал на английски:
      http://www.bun.kyoto-u.ac.jp/~suchii/Leib-Clk/higgs.html

      Изтриване
    5. А пък пощипването, което направих на Хоукинг е свързано с това, че ми копае някакви дупки и ми обяснява, че там има нищо... От физична гледна точка, няма "дупка", която да е нищо. Там просто има друго нещо, на мястото на пръстта и то не само го има, но по ПРЕДВИДИМО ЗАКОНОМЕРЕН НАЧИН БАЛАНСИРАНО ГО ЗАЕМА. В противен случай, земята би могла да сегъне, да хлътем да ни засмуче, някой ден като си копаем или да литнем като тапа от шампанско. Има планети, на които ако копаеш дупка, точно това ще те сполети.

      Не може по детски, с дребни манипулативни трикове да ми натрапва демагогски спорове, от които НАУКАТА няма нужда.
      тя трябва да обединява хората, а не да ги разединява.
      Религиозните фанатици се държат огледално на фанатизираните атеисти.

      Не може ли да оставят бог на мира, к'во все с него се занимават, когато има толкова проблеми за решаване :)))))))))

      Изтриване
    6. Лииий, Светле, пак си се уляла. :P Довечера ще те коментирам, сега нямам време. :)

      Изтриване
    7. Ностро,
      изчисленията ти са най-правилни, имам предвид, че само ти можеш да си ги изчислиш правилно :))))))))))
      Имаш право на грешки, както и да се кефиш, ако хванеш вълната и не падаш... така, че - наздраве!
      Ако учстваш - печелиш, щото иначе няма вкус... и храната даже :)

      Плюс това, знаеш, по- добре от мен, за да забавиш времето - тичаш със скоростта на светлината или близка такава, чупиш се - на някой космически кораб или отиваш направо на друга планета :))))) На нашата, сме наказани да усещаме тегобата на времето с тежестта му и с уважение... по-добре, иначе, ако нехаем... пиши ни бегали :)))))
      в тази връзка, колкото повече - толкова по-пухкаво!
      :)
      слънчеви тайм приливки от мен!
      :*

      Изтриване
  6. Гореща музика е много добра :)
    И още музика - толкова книги не съм подарявал накуп :)
    http://rutor.org/torrent/206245/o-rok-muzyke-i-ne-tolko-1971-2011-pdf-djvu-fb2-chm-jpeg-mp3
    Страници: много
    Часове: много
    :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вал, не са ми интересни тоя тип (авто)биографии. Повечето от тия са дивяли, напушвали са се, участвали са в оргии и така нататък. При всички е едно и също, само са сменени лицата. По-добре да чета класици. :)

      Изтриване
  7. Браво за търпението, което си проявил и дочаканото чакане! :))
    Пожелавам ползотворно четене :))-и дам, хубавите работи бавно стават :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някои хубави работи, като отпуските, минават и заминават, без да ги усетиш, затова трябва изкуствено да се забавят. Почти съм сигурен, че съм открил начин да го правя, но за съжаление не сработва за всички случаи. Предполагам, че бъркам нещо в изчисленията и силно се надявам Светлето да си каже там тежката дума. :D

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.