сряда, 18 април 2012 г.

Ревю: "Хроника на римските императори" от Крис Скар


Доскоро имах само груба представа за това какво е представлявала Римската империя и кои императори са оставили ярък отпечатък върху съдбините й, но не знаех как е започнало всичко, кое е движило развитието й през вековете и кое точно е породило и предопределило величието или падението на един или друг от управниците й. Естествено има много книги посветени на конкретни императори, но те разкриват само малка част от цялостната картина. Затова тук ще се опитам да обрисувам основните щрихи на един, колкото велик, толкова и мерзък период от историята на човечеството.

Октавиан Август
Та, всичко започва 700 години пр. Хр., когато Рим е малък град-държава управляван от царе. Само 200 години по-късно царете абдикират и властта се поделя между сенат и народно събрание. Следващите почти 450 години тази примитивна демократична структура успешно управлява града, който постепенно се разраства в Империя благодарение и на успехите на своята армия. Една от армейските единици е ръководена от генерал на име Гай Юлий Цезар, който след успехите си в Галия, се завръща в Рим и узурпира властта. Той обаче не дава някакъв конкретен облик на своето управление и след пет години, прекарани в пререкания със Сената, бива убит. Убийците му на свой ред също биват убити и властта преминава в ръцете на двама души - осиновения племенник на Цезар - Октавиан, който оглавява западната част на империята и същият този Марк Антоний, който малко, след като застава начело на източните земи, неизлечимо "хлътва" по египетската царица Клеопатра. По-късно от трагедиите на Шекспир става ясно, че Марк  Антоний изобщо не е трябвало да си занемарява имперските задължения, защото, както е известно, трагедиите нямат щастлив край. Октавиан публично обявява пред Сената, че съвластника му сплетничи с Египет и така Рим му обявява война. Много скоро армейските части на любовника са разгромени, а той посяга на живота си, последван и от Клеопатра. Така след този "кратък" 700-годишен период Римската империя най-после се сдобива с официален император в лицето на Октавиан, който се самонарича Август и властва повече от 40 години. Малко са следващите императори, които ще могат да се похвалят с такова дълголетие на престола, както и с толкова успешно управление на Империята.

Някой иска ли да ги нарита тия двамата?
Калигула (37-41 сл.Хр.) е третият подред император и идването му на власт е белязано с надежди за просперитет и стабилност в Империята след противоречивите години на управление на предшественика му Тиберий. Естествено всички знаем що за кучи син се оказал галоша ("калигула" означава "ботушче" - прякор, който той ненавиждал и наказвал със смърт дръзналите да го използват). Поради различия в характерите, Калигула принудил първата си съпруга да се самоубие, а скоро след това, обхванат от силен пристъп на параноя, наредил да убият втория престолонаследник на Тиберий - с десет години по-младия от него Гемел, както и командирът на преторианската гвардия - Макрон. Колкото и жесток да бил в това отношение Калигула все пак бил любящ брат и често бил заварван в леглото на сестра си Друзила. Тази сантименталност обаче не му попречила да заточи другите си две сестри, задето били уличени в заговор за преврат. Ако кажем, че Калигула е бил жесток към всички поданици на империята всъщност ще сгрешим, защото той неимоверно много обичал своя състезателен кон. Въпросният живеел в лукс в мраморна конюшня, ядял от царската трапеза и дори му било предложено консулско място.

Месалина рулс
Следващият император, Клавдий (41-54 сл.Хр.), бил известен най-вече с жена си Месалина, която без особени трудности го отменяла в убийствата на врагове и съперници за императорското място, а дори и на сенатори, като им измисляла неверни обвинения. Тези й отговорности не й пречели да развратничи с онези, които оставяла живи. Скоро обаче прекалила и самият Клавдий я заподозрял в опит за измяна, след като в негово отсъствие се омъжила за някакъв с претенции за трона, заради което и двамата били екзекутирани на часа.

Следващият император бил Нерон (54-68 сл.Хр.). Едва ли е съвпадение, че той е син на по-малката сестра на Калигула, която чрез подмолни средства се омъжила за Клавдий и отстранила останалите кандидати за престола, включително и синът на самия Клавдий. Естествено накрая за full house отровила и Клавдий. Нерон й се реванширал, като пет години след възкачването си, се опитал да я отрови. Тя обаче била подготвена за подобни изненади и отървала кожата. Измъкнала се и по-късно, когато оловният таван в каютата на кораба, с който Нерон я изпращал, паднал връз леглото й, но високите му табли я спасили. Дори и след потапянето на същия този кораб, наредено пак от сина й, тя успяла да се спаси с плуване. На Нерон обаче му писнало от превземки и изпратил преторианци да я убият.

Добитъкът Нерон
През първите пет години от управлението си Нерон се представил като покровител на изкуствата, страстен почитател на гръцката култура и като трагичен певец, но не в смисъла на човек пеещ трагични песни. Жени помятали на неговите представления, мъже се отегчавали до смърт и ги изнасяли на носилка, а дори и бъдещият император Веспасиян бил изгонен, след като заспал най-блажено. Вероятно това натъжило Нерон и го принудило нощем да излиза с компания от доверени придворни по улиците на Рим и преоблечен, като обикновен гражданин, да изнасилва жени и момчета, както и да граби и убива безнаказано. Скуката от тези му рутинни занимания го тласнала към организирането на пищни оргии, разиграването на гротески хомосексуални сватби, в една от които се изживял, като булката, а в друга - като младоженец, а когато си харесвал нечия чужда невеста, направо нахлувал на сватбата й и я отмъквал. Повечето жени, за които се женел обаче, бързо му доскучавали и той ги убивал. Говори се, че това била причината да нареди убийството на собствената си майка, но все пак това са само слухове.

След като Нерон подпалил Рим, за да освободи място за своята резиденция, нещата стремглаво тръгнали към Голгота. Едва на 30 години, но с много оргии и убийства зад гърба си, Нерон вече бил мразен от всички. Самоубил се, пронизвайки се с кама в гърлото. Така светът загубил един голям артист, каквито били и последните му думи, но по-важното било, че светът се отървал от един пълен кретен.

Траян
След него следва една чета от кратко управлявали императори, често убивани от наследниците си, и така това продължило до възкачването на Траян (98-117 сл.Хр.), който останал в историята като един от най-великите и прославени римски императори. Умрял от сърдечен удар и в следващите години бил наследен от още трима достойни мъже, последният от които бил Марк Аврелий (161-180 сл.Хр.). През този 80-годишен период, Рим достигнал своя икономически и политически разцвет, макар че по времето на Марк Аврелий различни беди сполетявали Рим под формата на сухи години и нахлуване на германски племена от север, но това било бял кахър на фона на това, което се задавало с възкачването на Комод (180-192 сл.Хр.).

Що за изрод бил пък той ще ви оставя сами да прочетете и, въпреки че след него от време на време се възкачвали и достойни императори, историята на Рим всъщност се развила по такъв начин, че сега можем да твърдим, че е била в пъти по-отвратителна и от най-мерзките събития от романите на Джордж Р.Р. Мартин. В дълъг период от време следващите императори собственоръчно заколвали предшествениците си и убивали на общо основание, когото и както им скимне. Водят се и много кръвопролитни войни на север, изток и запад, а най-забележителното е, че претендентите за императорската корона никнели като гъби, което водело след себе си до сблъсъци между части на самата римска армия.

През 312 сл.Хр. император Константин обявил християнството за официална религия, и така тя изместила старите богове, благодарение на което обикновените граждани си докарали на главите още един тиранин - християнската църква. 150 години след това блясъкът на Рим от времето на Траян и Марк Аврелий съвсем угаснал и през 476 абдикирал и последния император.
Ся значи тук Константин (вляво) се запознава с Исус Христос (в средата) и го подкупва с торба жълтици, за да му даде книгата с лъжи, а Исус казва: "Нье! Ако имаш една империя, трябва да дадеш половината!" и Константин дал половината империя на църквата

43 коментара:

 1. Октавиан прилича на Путин! Това тук е политически пост! :P

  Ей, ужас! Опазил ме Юпитер, да не съм роднина на император... :)))
  Пише ли с какъв хъс са заличавали следите на етруските или са наблегнали на личните си семейни отношения?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Почти няма информацията за преди възкачването на Октавиан Август - долу-горе толкова колкото съм нахвърлял и аз тук. Явно личните им семейни отношения са представлявали по-голям интерес за автора на книгата. А дали и тях са ги наследили от етруските, това вече е друг не по-малко интересен въпрос. :D

   Изтриване
 2. Ностро, аз верно, че бегли спомени имам от древна римска история, ама Месалине не беше ли жена на Клавдий, не майка? :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ходът ми да сбъркам нарочно някой факт, за да те накарам да ме коментираш, сполучи! УРААА! :P
   Точно така е, Тоти. Сега вече мога с облекчение да си редактирам гафа. :P
   Истината е, че някои неща ги писах по спомени, защото книгата не ми беше през цялото време под ръка, та затова е възможно да съм объркал фактологията на някои места. Нещо друго да съм оплескал? :)

   Изтриване
  2. Тя му е майка, жена и чичо едновременно!

   Изтриване
  3. За чичото позна по брадата й, нали? :P

   Изтриване
 3. не си давай толкова труд само заради моите коментари.
  коя книга точно?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ами тази от заглавието на ревюто. :)

   Изтриване
  2. оф, много съм смотана.
   и всичките тези факти ги събра САМО от една книга?

   Изтриване
  3. Тоти, то това не е и един процент от всички забележителни факти събрани в книгата. Намалена е от 60 на 24 лева, но бих я купил и за коричната й цена, ако не беше на промоция. Невероятно интересна е и информативна. Ако не беше тя, щеше да ми се наложи да купя поне 20 други книги, за да науча същата информация. При това има и нагледни картинки и е с гланцирани страници. :)

   Изтриване
  4. ами.. късметлия. истината е, че древните политически (и физически) войни са били доста интересни. и историята като цяло. само дето напоследък почвам да се замислям доколко е достоверна..
   особено след като ми попадна учебник по история от едно средностатистическо американско училище. там се твърдят интересни неща за това, на което ние му викаме турско робство. за държавата Македония също има любопитни неща. и нито едно от нещата, писани там, няма общо с писанията в нашите учебници.

   Изтриване
  5. Да. Вземи я, докато не са я вдигнали.
   Оня ден отивам да купувам за подарък "Кралица, императрица, наложница", която бях взела също за 24,00 лв. заедно с Хрониките около Коледа... Обаче вече е на двойна цена. :(

   Изтриване
  6. Тоти, ще ми е интересно да разбера какви са им версиите на американските историци. Дали пишат и нещо за съвместното съжителство на динозаври и хора? :D
   Ел, затова правиш като мен - излезе ли промоция, търчиш и изкупуваш всичко! :P

   Изтриване
 4. Древните гърци приели християнството и затъпели, римляните приели християнството - и те затъпели :р. Източните народи приели исляма - и те затъпели.... Изглежда е заразно :р

  Така и така прочете книжката, може да ми я дадеш вече :р

  Имаше сериал, който преди ме кефеше, май се казваше "Рим". Сега не знам дали ще ми хареса, но ми се гледа нещо подобно :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всъщност от тази книга се запалих да прочета "Чудните патила на Пърдоний Флат". "Рим" не съм го гледал още, може да се пробвам, само да не е като актуалния сериал "Сартак", че той е много зле.
   Книгата я разменям срещу пет книги по мой избор от твоята библиотека. :P

   Изтриване
 5. Моти, гледай "Аз, Клавдий"

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Направо да я прочете, викам аз, че после да й напише ревю. :)

   Изтриване
 6. А пишеше ли колко и кои империи претендират да са наследници на Рим? :P

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. В няколко изречения се споменават северните племена, като вандалите и франките, но реалната наследница е Византия със столица Константинопол. Та книгата е подробна основно за римските императори и всичко преди тях и след тях е в рамките на два-три параграфа. :)

   Изтриване
 7. Ностро, Юлий Цезар въобще не е бил първият подобен ентусиаст. Упадъкът на римската демокрация, която повече прилича на плутокрация, може да се проследи примерно още от братята Гракхи, макар че те били обикновени популисти. След тях е един, който се казваше Солон, ако не ме лъже паметта, а веднага след него има един триумвират, който рухва и изпод него се появява Гайчо. Може и да те лъжа за нещо, ама горе-долу така бяха нещата.
  Още едно уточнение, Римски императори е имало до девети век, макар и не в Рим. Това обаче е сфера, за която Зори може да ти разкаже повече. :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Госте, не съм писал, че е първия, а започнах с него, защото непосредствено след неговото убийство за император се обявява неговия пряк наследник Октавиан Август. Книгата се казва "Хроника на римските императори", а Август е първия от всички, та затова и оттам започва историята. За след това, както споменах и в отговор на Зорито, сигурно също има подобна подробна история, само че вероятно се нарича "Хроника на византийските императори". :)
   Трябва да потърся материали за преди и след де. Сигурно ще са също толкова интересни.

   Изтриване
  2. Ностро, не те упреквам, давам допълнително инфо, което може да ти е от полза. По-скоро авторът е за бой, щото не е проследил историята на онези, които преди това са били равни по влияние на императорите.
   Не се наричат императори на Византия на Василий Македонец (Зори, не ме бий, ако греша), който въвежда реформа, с която официално Константинопол става столица на наследниците на Елада, а не е Източна Римска Империя. На запад пък през 79*//804 се появява един варварин, някой си Карл Велики, който претендира да е наследник на западната имперска традиция. После до 1807, ако не се лъжа Германските и Австрийските императори претендират да са негови наследници.
   Москва, на базата на някаква доста бледа роднинска връзка с последните владетели на Византия, претендира да е третия Рим, макар византийците от няколко века да не се мислят за ромеи.
   Наполеон също май има претенции в тая насока, както и Мусолини, ама те са сред дребните риби. :Д
   Май само спамя - млъквам, ама искам да довършиш едно друго ревю. :P

   Изтриване
  3. Госте, не казвам, че ме упрекваш, а пояснявам, че книгата е профилирана и в нея се обсъждат САМО официалните РИМСКИ императори. То е като при медиците - в учебниците за гастроентеролози не пише как се лекуват зъби и обратното. Който иска да чете за преди императорите, ще си намери подходящата книга. Скар просто се е постарал да не разводнява с излишна информация, която не засяга разглежданата от него тема и времеви период, и се справил прекрасно, тъй че хайде да не го биеш. :)
   Ама ти верно много си се интересувал от история. От физика. От научна-фантастика. От фентъзита. Баси, как ти остава толкова време.
   И между другото тук спама се ползва с преференции. :)

   Изтриване
  4. Всъщност, ако се замислиш, четирите, които изброяваш, са свързани. ;)
   Имаше време, когато разполагах с неограничено свободно време, и тогава се занимавах с какво ли не. След това си запазих някои от интересите.
   Колкото до автора, обичам нещата в плътен контекст, за да ги напасвам с всичко останало. Разни хора, разни идеали. :)

   Изтриване
  5. Няма лошо, просто в случая с историята, като дисциплина, плътният контекст може да те запрати от сътворението на Вселената чак до нейния край. :) Аз предпочитам строгата профилираност, защото предоставя възможно най-конкретната, сбита и стегната информация за разглеждания материал, затова и смятам, че Скар си е свършил работата, като професионалист.

   Изтриване
  6. Е, за мен той си остава много добър популяризатор. И книгата изглежда добре, наредена до другите енциклопедии. :)

   Изтриване
 8. Опс, така като се замисля, доста по-късно от девети век, ама тя Зори знае най-добре. :D

  ОтговорИзтриване
 9. "Quo Vadis" -и романът на Сенкевич, и полската версия на филма. Демек- и двете неща изчети/изгледай:) Аз съм фен на Калигула. Бах ти перверзното копеле. Иначе, Ностро, много ми хареса това ревю, щото нале, аз нещо, дет има цифри не чета, но тук ме спечели отмах( с последната дума поздравявам населението на гр/с Бенковски):DDD

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И филмът съм изгледал, и книгата съм изчел. Филмът е гола вода - християнска пропаганда в най-чист вид, на която щях да си изповръщам червата. Книгата обачеее... ех, Сенкевич е просто велик. Поздрави на град Бенковски, обаче аз тая дума я знам като "одма". :P

   Изтриване
 10. Бах..Ида съм бе, Ида. Тоя профил ми е за порното:)))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ийй, Ид, много отрано си започнала с порното. :P

   Изтриване
  2. Аз никога не съм прекъсвала, но това е тема не за тук. Простачка!:))

   Изтриване
 11. Ностро, много хубаво ни черпиш с всичкото инфо от няколко книги и филми, събрано заедно, като опреснителен курс е. :) Обаче не очаквай и ти да бъдеш почерпен за дългите часове четене и писане. :Р
  Както си загрял, ти препоръчвам пак ученическата си страст - "След нас и потоп" на Йозеф Томан. Не я чакай в читанката, че е 700+ страници, има я по 5 лв. по антикварите, за твоя покупателен размах са просто нищо. :D

  П.П. Надявам се, че не си се повредил (поне не много) от толкова изобилен разврат. :Р

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Само да я намеря, ще си я взема. Всъщност аз може и да я имам, ама ако си мислиш, че ми е лесно да я намеря... :P

   Повреждането е предопределено, но пък след няколко книги на битнци, вече нищо не може да ме изненада. :D

   Изтриване
 12. Ностре, като заговорихме за разврат - Свещеният вертеп на Лео Таксил поподала ли ти е?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ааа, Зори, тая книга изглежда баш като библията на атеистите. Ще си я издиря моментално, дано я има при букинистите!

   Изтриване
 13. "Под предлог, че жената е изчадие на Ада, избълвано от недрата на преизподнята за съблазън на мъжете, николаитите смятали за по-нравствено да оказват предпочитание на собствения си пол."
  ХАХАХА, тая книжка ще е пълна с бисери! Голямо 10Х! :D

  ОтговорИзтриване
 14. Ностро, може ли да изпишеш пост по-дълъг от управлението на Октавиан Август, ~7900 ...знака (с интервалите и без заглавието), а да не споменеш, че Месалина е мазала тялото си с масло от маслина.:P
  не го ли знаеше? :P

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Миленке, 8297 знака (с интервалите, без заглавието и с текста под картинките) :P Ей, цяла сутрин броя заради теб. :P

   Ами не, не го знаех този така важен за фантазиите ми факт. :D Обещавам да проуча въпроса из основи и да дам повече информация... Дали в нет-а има папарашки снимки, докато е намазана? :P

   Изтриване
 15. Ходът ми с пропускането на текста под снимките, беше, за да те накарам да броиш цяла сутрин, сполучи! УРАААА :P

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, ама сега съм трениран и мога да преброя колко кристалчета захар има в един голям буркан. :P Тая вечер ще броя звезди. :P

   Изтриване
 16. Трябва да черпя император Константин. Явно той е изобретил бишъпите. По случая имам филм за теб :PМегакултов :P
  Wise Blood 1979
  http://www.imdb.com/title/tt0080140/

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Хаха, Вал, Константин е The Sith Lord и е изобретил цяла армия от клонирани бишъпи. :D
   А филмът нещо не мога да го изнамеря... :(

   Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.