петък, 23 март 2012 г.

Ревю: "В разредения въздух" от Джон Кракауер

През май, 1996-та, Джон Кракауер, 42-годишен журналист в списание за алпинизъм, е изпратен на Еверест да отрази екологичния проблем, предизвикан от туризма. По това време върхът отдавна не е непристъпна крепост и ежегодно стотици професионални алпинисти и любители опитват поне веднъж в живота си да стъпят на покрива на света. Не малък процент от тях успяват. Маршрутът в голямата си част е "утъпкан", на повечето места по ледените склонове са опънати осигурителни въжета, а водачите на групите са опитни планинари, покорявали и други осемхилядници. Всъщност и 14-те върха в света, извисяващи се на височина над 8 хиляди метра над морското равнище, са близки съседи в хималайската верига. Например най-близкият връх до Еверест, с който ги дели само едно седло, е четвъртият по височина връх в света. Звучи почти безобразно да изкачиш единия без да не отскочиш до другия.
Но колкото и лишено от предизвикателства да изглежда, изкачването на Еверест всъщност е изпитание на живот и смърт. Според сухата статистика от 1921 година до 1996-та върхът е изкачен 630 пъти и е взел 144 жертви, т.е. един на всеки четирима е намирал смъртта си. Как ви се струва да се разделите със семейството си и да им кажете, че има 75% шанс да се върнете и 25% - да не ги видите никога повече? Разбира се, преди изобщо да си представите подобна ситуация, ще са ви необходими поне 5 години усилени тренировки в изкачването на далеч по-ниски върхове, ще трябва да се запознаете с видовете екипировки, подходящи за различните изкачвания, да се научите да се движите в група, да търпите пронизващ студ, неколкократно да се излагате на ниско атмосферно налягане с ниски концентрации на кислород, за да привикнете, и най-накрая, за разнообразие, да си отговорите на въпроса дали все пак искате да рискувате живота си, за да покорите едно нищо и никакво ледено парче земя по стечение на обстоятелствата оказало се най-високо от всички останали.

Джон Кракауер не се съмнява в мотивацията си. Цял живот е изкачвал върхове и досега само високите такси за включване в организирана експедиция и не особената престижност да изкачиш Еверест по най-отъпкания маршрут от южната страна, са го спирали да се захване с начинанието. В средите на алпинистите забележително е да направиш по-трудното. Да изкачиш вторият по-височина връх в света К2 от технически по-трудната страна и то през зимния сезон е подвиг, защото е равносилно на това да се пребориш със статистиката, която казва, че шансът да оцелееш е под 20% процента. Но Джон вече е на преклонна възраст за алпинист и открилите се шансове трябва да се преследват до край.

Естествено никой не очаква голямата трагедия, която ще сполети трите експедиции тръгнали по едно и също време нагоре към върха. Климатът е благоприятен, мусоните са временно затихнали, а пътят нагоре изглежда, като опънат по конец. И все пак нещо се обърква.
Rob Hall, Scott Fischer, Anatoli Boukreev, Jon Krakauer. Двама от тях намират смъртта си 
Кое е забележителното в тази книга? Вероятно фактът, че е разказана истинска история, в която авторът лично е взел участие, сам се е сблъскал с пронизващия студ, с опасността от хипотермия, с риска да получи белодробен и/или мозъчен отток, предизвикани от ниското атмосферно налягане и разредения въздух на недостъпни за спасителни операции с хеликоптер височини. Може би фактът, че от първо лице разказва за хората, които е опознал и част от които са замръзнали и умрели пред очите му, докато той самият е бил на косъм да последва участта им. А може би идеята, че колкото и банално да звучи, човек цял живот се бори със собствената си природа, а териториите над Зоната на смъртта (височини над 7800 метра надморска височина) са арената на най-суровият сблъсък.

Не е особено обективно да давам оценка на почти документална книга, но Кракауер освен журналист е и добър писател, с изчистен от превземки и прекалена описателност стил. Това само по себе си е вече един голям плюс и заслужава нищо по-малко от 9/10.

15 коментара:

 1. тия за какво се мъчат да се катерят? Няма ли лифта ? :р

  ОтговорИзтриване
 2. миии, само толкова можах да кажа :)

  ОтговорИзтриване
 3. Ламоте, има лифт, ама е само надолу. :(
  Миленке, все е нещо. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Аз понеже съм почти пред забравяне на българския, ще кажа само, че ненапразно е в следващия ми списък с поръчки. Дори се колебая дали да не я комбинирам и с другата му издавана у нас - "Сред дивата природа", предвид колко ми беше харесал Into the wild като филм.

  П.П. Къде си си посял бутончето за лайкване?

  ОтговорИзтриване
 5. Друго си е да се лепнеш пред камината, след като си покорил героично някой и друг връх...
  Тия журналисти навсякъде се бутат! :P

  Вече я прочете и не ти трябва, нали? :))))

  ОтговорИзтриване
 6. Точе, очаквам ревю на "Сред дивата природа", че да знам и аз дали да си я купя. А вкъщи на десктопа съм си сложил уолпейпър от "Into the Wild". За бутона, май проблемът беше с ТБЛ-то.

  Ел, това журналистите наистина са големи хиени. И как пък винаги точно те оцеляват!... А какво беше това накрая дето викаш? "... не ти трябва" съотнесено към книга звучи някак конщунствено. :P

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Чакай си. В някоя от идните години ще стане. :Р
   Час-два вечер не ми стигат за нищо.

   Изтриване
 7. Ностро, много исках за днешния ти блогоден да ти подаря (не)що, ама не можах да измисля (ни)що.:/ Затова оставям на теб сам да решиш какво ще ни подариш.:P

  Честито.:)

  пп. и пиши по-често в блога си, белким ги докараш до два поста на месец.:P

  ОтговорИзтриване
 8. добре де, измислих го: http://papermill-milenka.blogspot.com/2012/04/blog-post_15.html

  ОтговорИзтриване
 9. Миленке, и аз много искам да ви подаря (не)що, ама забравих кода за достъп до мазето, а както е известно, библиотеката ми се пази от брадати вещици-нимфоманки, тъй че съвсем (не)знам какво да ви подаря. :P

  Мерси, че си се сетила за този скромен ден. Смятам да го отбележа, като се реванширам за леността си и изпълня поне част от послеписа ти. :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Гледай сега това да е празно обещание, да видиш какво ще ти се случи, мързел ли е, що ли, идея си нямам, обачеее е непростимо!

   Изтриване
  2. Въх, насадих се на пачи яйца! :D
   Добре де, ако не днес, утре със сигурност ще има пост! Честен кръст! Да не се казвам Христос, ако излъжа! :P

   Изтриване
 10. Честито ти там каквото имаш!
  Днес ти обещавам титаничен бекхенд и поне един улучен гларус в твоя чест! :D :)))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Абе честно казано и аз не знам какво имам, ама се надявах, като за втори блогорожден ден, поне да ми донесете големи купи със сладолед и течен шоколад. Ама пак ми излязоха криви сметките. :P

   Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.