четвъртък, 9 септември 2010 г.

Надценените и подценените филми на десетилетието

 Настоящият списък ме научи, че няколкото хиляди филма, които излизат годишно, са всъщност около 300 и никак не е трудно да ги пребродиш, за да си избереш любимо(-и) заглавие(-я). Добре беше да го знам, защото, предварително сблъсквайки се с предложението на Ламот и Иво да изтъкна по три филма за всяка от последните десет години, накарали ме да се почувствам добре, се изправих пред стена от обезобразени трупове на отдавна гледани филми, които нямаше да разпозная и посмъртно. Благодарение на Ламот, който учтиво ми предостави този линк, успях да си извлека един (нелице)приятен списък на надценените заглавия от последното деситилетие. Понеже знам, че ще ми го биете в главата, а някои от вас и дълбоко ще се засегнат, защото ще спомена култови за тях заглавия, веднага ще ви кажа, че вината този списък да изглежда така е изцяло на Ламот. Търсете го в БАН, катедра Химия и си вземете бухалката, повтарям бейзболната бухалка, не шибалката за мухи - все пак едва ли искате просто да спомогнете сутрешната му ерекция.

**************************************************************
НАДЦЕНЕНИТЕ ФИЛМИ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО
**************************************************************


2000

"Уно Мементо" - винаги съм се питал какво ли ще да е да изгледам първо края на поредната серия от любимата си кримка и после без притеснения от сорта на "Ай стига бе, тоя дали ще го убият?!" да изгледам началото и средата. С "Уно мементо" дори не ми се наложи да си играя със слайдера, достатъчно беше да си повия краката с топло одеяло и да посърбам два часа гореща боза.

"Радиатор" - много може да се говори за този оскаров лауерат, но едва ли някога ще се каже нещо... съществено. Важното е, че дъ биг кохонес на Ръсел Кроу и напомпаното его на чичко Ридли Скот лъснаха под римското слънце като легионерски гъзове насред поле от посечени варвари.

"Арменско куку" - няма как да не се вълнувате от вътрешния свят на американските юпита, преситили се от благинките на живота... Не се вълнувате? Спокойно, в този филм и без това никой няма да ви пита.


2001

"Изкуствен пелтек" - два часа ще изучавате какво се случва на един пелтек, докато не осъзнаете, че всъщност не му се случва нищо особено.

"Свалките на черния ястреб" - ако не ви е ясно какво точно прави Америка с някои страни от африканския континент, както и в Близкия изток, то този филм ще ви го разясни от А до Я - сваля ги, вкарва им малко романтика направо в задния двор, от което на американците им се натопорчва самочувствието и така те тръгват да се изживяват като супергерои, поради което започват да си бухат едни статуетки направо в задните дворове, само че по по-любезния начин. Разбира се чичко Ридли цели най-голямата статуетка, но тази година халтурата му е прекалено стегната, за да я поеме.

"Сдухан ум" - определено сред най-добрите филми на 2001-ва, което не говори съвсем добре за киноиндустрията през тази година. Отново тук се изявява любимеца на Ридли Скот, но този път си е прибрал топките или поне така си мисли, докато ги влачи на половин метър зад гърба си.


2002

"Стисни го, ако ти стиска" (европейско нецензурирано заглавие "Стисни го, ако те протрива") - човекът, за когото е измислено режисьорското столче, титанът на режисьорския занаят и Моисей сред юдеите, Стивън Спилбърг в най-пълна степен заслужава наградата златното цукало за 2002-ра с тази си велика епопея, възвеличила борбеният дух на дребния шмекер Леонардо ДиКаприо. Ако търсите поуката, то тя е, че таланта винаги изплува. Поразсъждавайте върху това, обмисляйки как ли биха се отразили ораторските качества на Хитлер, ако същите днес бяха впрегнати в рекламната политика на Хоум шопинг. Дали нямаше всички да сме щастливи притежатели на наколенките на доктор Ливайн.

"Специален домат" - някак не ви се вярва, но тази година вторият приз отново е не където трябва. Потреперват ли ви шортите всеки път, когато чуете думата "фантастика" да се преплита с името на чичко Спилбърг - е, това е, защото сте фенбойче по скротумски и все се надявате, че дребното еврейче няма да издрайфа поредната си дрисня от рода на "Индиана Джоунс и кралството на кристалните черепи". Е, да, ама сте в грешка, защото тази фантастика с криминални елементи сама по себе си не е нищо повече от "Лека нощ деца" в симбиоза с "Монолози за вагината".

"Заразно кво?" - да бе, и аз си умирам да гледам Мила Йовович в "тай чи" и други пози.


2003

"Реката на майните" - не ме разбирайте погрешно, обожавам Истууд от времето на "Непростимо" и "Мостовете на Медисън", но след това "го хванаха безличните".

Иначе постна година...


2004

"Вибраторът" - отново Лео, отново самолети, отново неясно какво. Вече дори не си спомням кой беше последният добър филм на Скорсезе след "Добри момчета". Всъщност сетих се, но за него след малко...

"Убийствен мързел" - гледайки го ме налегна такова безсилие пред "даровитостта" и "оригиналността" на въпросния сценарист, че чак ме домързя да спра филма - просто се облегнах и заспах.

"Бебе за милион памперса" - клин Клинт избива. Така го избива, че същият вече не знае какво точно прави. На тези години човек трябва по-често да си сяда на задника и да си почива.

"(Дошъл ли ви е) терминът" - мисля, че знам какво е сатира, но, когато става дума за съчетаването й с метафора, Спилбърг издиша почти толкова ефектно, колкото Хинденбург някога е издишал над Ню Йорк. Затова пък буквализмът на историите му за Втората световна все още е ненадминат еталон за перфектно свършена работа. Какво да го правя тоз - да го критикувам ли, да го разцелувам ли...


2005

"Град на гЪзЪ" - ЛЮБИМИЯТ МИ! Тук направо ще копирам коментара ми при Ангел: "Визуално ноар пиршество, което можеше да избие рибата, ако сценарият не бе плоска поредица от опити да пунтира нещо, което явно не разбира плюс диалог (и глас зад кадър) писан(и) от четвъртокласник. С цялата тази визия можеше да се получи заглавие, което да оттеква през вековете. Вместо това Франки Милър си изми ръчичките с петолевките на зарибените дечица, което веднага ме подсеща защо Робокоп 2 & 3 съксват отвсякъде."

"Бèсно кралство" - страхотно, отново Ридли! Ако се чудите защо героинята на Сигърни Уивър от "Пришълец" носи звучното име Рипли, бъдете сигурни, че Ридли е "навявал" за себе си. "Небесно кралство" не е по-далеч от манията за величие на тоя исполин в налагането на жанрова мода в киното още от времето на "Пришълец". За съжаление и тук всичко е омацано с един неподражаем в наивитета си и изнасилен в желанието си да поддържа пламъкът на драмата сюжет.

"Гадост и изгъзици" - не знам кой е излъгал Кийра Найтли, че става за актриса, но на същия трябва да му се изтръгнат топките с керпеден и да бъдат провесени пред студията, тъпоумно тръгнала да измества ненадминатата адаптация на BBC от 95-та.


2006

"(3)00" - или "Двете нули", както е познат в Европа, е филм за това как оправданието "Е, той все пак е правен по комикс!" може да те докара до състояние, в което да не знаеш дали пък случайно наистина не живееш в двуизмерна книжка с картинки и всички около теб намират това за прекрасно.

"Кървав диамант" - Лео, Джимон и разни приключения, завършващи с поучителната смърт на потъналия с Титаник. Да, добре, както и да е.

"В като Венета (Райкова)" - след като Уашовски се взеха насериозно след грандиозния успех на "Матрицата", нещата тръгнаха към безкомпромисна философия, нищеща смисъла на живота и политиката, което нямаше как да не ни напомни за сигнално жълтата Вендетка. При нея поне има какво да се види.

"Яйцата на хората" - изтъркан сюжет, притеснително слаба визия за антиутопичното бъдеще и два часа обикаляне по мъките. Не, мерси.

"Хълмовете имат яйца на очи" - глааааааден съм! Ламоте, заради тебе вече три часа пиша и издирвам филми като сбъркан. Надявам се имаш достатъчно добро обяснение на какво дължа това непосилно мъчение.

"Клиторът на Леонардо" - поклон, Вал, за оригиналното заглавие, което между другото казва всичко.

"(Знамената на) ваш`те майки!" - ами на Клинт Истууд явно чавка му е изпила мозъка.


2007

"Зодиак" - има хиляди по-полезни неща, които да правите, от това да гледате този филм, и едно от тях е да си прочетете хороскопа за месеца.

"Аз съм леген, да!" - единственото по-неприятно изживяване от това да гледате Уил Смит да се изживява като легенда, е да гледате как същото прави сина му в изгъзицата "Карате Кид".


2008

"Черният рицар" - след това разпростиране по темата, вече нямам сили да го анотирам.

"Трансформациите на Брад Пит през годините" - "Бенджамин Бътън" е ярък пример за това, че човек трябва повече да чете, отколкото да се застоява пред монитора.

"Изгори преди да го гледаш" - да, искаше ми се да го бях направил.

"Замяната" - ех, Клинте, Клинте. Добре че поне Джоли ти изнесе филма на мъжествените си плещи.


2009

"Вонята е опиат" - този филм спечели Оскар... С това се изпари и последната капчица детска наивност, до този момент капсулирана нейде дълбоко в душата ми. Оттук нататък Академията спокойно може ДА ГО ДУХА!

"Танцуващият в сектор 9" - правилно разчитате - "Аватар" беше "Танцуващият с вълци" в космоса, "Сектор 9" - един доста по-егоистичен "Танцуващ с вълци" в Южна Африка. Извънземни, развили технологии изпреварили ни с векове, съвсем естествено притежаващи интелекта на паразити, живеят сбутани в гето, а земляните пет пари не дават. BRILLIANCE!

"(Не)сериозен човек" - и тук съм се разпростирал. За съжаление рошавите братя се изчерпват от време на време и вместо да "презаредят" с разпускаща творческа "суша", те продължават упорито да се натискат за шибаните статуетки. Да им приседнат дано.

"Кондомите" - няма как да сте очаквали нещо по-различно от режисьора на "300", освен да продължи с градацията в следния ред - героизъм, героизиране, геронтомания, Зак Снайдер.

"Обществен мрак" - и за него съм драскал. Стерилно безличен го описва достатъчно кратко и ясно.

"Пред ложе(ние)то" - този филм възкреси Сандра Бълок. Не само, че не стана ясно защо, но не стана ясно и как. 2009-та като цяло е една огромна мистерия за филмовия ми нюх.

"Пара под ненормална активност" (европейско заглавие: "Въздух под налягане") - тъпи, шибани американци.


********************************************************
ГОЛЕМИТЕ ФИЛМИ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО
********************************************************

2000

1. Malena
2. The Patriot
3. Crouching Tiger, Hidden Dragon

Подгласници:
Chicken Run
Unbreakable
Erin Brockovich
The Emperor's New Groove
O Brother, Where Art Thou?
The Road to El Dorado


2001

1. Vanilla Sky
2. Moulin Rouge!
3. Mulholland Drive

Подгласници:
Shrek
Monsters, Inc.
The Majestic 
Training Day
Rat Race
The Score


2002

1. 25th hours
2. The Pianist
3. Chicago

Подгласници:
Gangs of New York
The Hours
Hero
Ice Age
Lilo and Stitch
The Mothman Prophecies


2003

1. Cold Mountain
2. Girl with a Pearl Earring
3. Finding Nemo

Подгласници:
Hulk
Love Actually
Matchstick Men
Touching the Void


2004

1. The Incredibles
2. The Passion of the Christ
3. Troy

Подгласници:
Collateral
The Notebook
Man on Fire
The Village
Closer
Around the World in 80 Days


2005

1. Corpse Bride
2. The Producers
3. Madagascar

Подгласници:
Walk the Line
The 40 Year Old Virgin


2006

1. Apocalypto
2. Casino Royale
3. The Fountain

Подгласници:
The Devil Wears Prada
United 93
Little Miss Sunshine
Tenacious D in The Pick of Destiny
Hoodwinked!


2007

1. No Country for Old Men
2. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
3. Sunshine

Подгласници:
Michael Clayton
The Mist
The Simpsons Movie
Elizabeth: The Golden Age
American Gangster
Stardust
The Jane Austen Book Club
Becoming Jane


2008

1. The Reader
2. Let The Right One In
3. Seven Pounds

Подгласници:
Kung Fu Panda
Rambo
Vicky Cristina Barcelona
Iron Man
Get Smart


2009

1. The Road
2. Moon
3. Toy Story 3

Подгласници:
12
Inglorious Basterds
Taken
Pandorum

53 коментара:

  1. Да ти кажа честно, чак такива изненади нямаше :)
    Иначе мога да те похваля за няколко заглавия като Corpse Bride, Moon и Sunshine, които и при мене присъстваха, но просто трябваше да филтрирам малко (че не може всичко да се вкара в класацията)... Поне съм гледал едно 90%, че и повече, от заглавията, което не е малко за мене :Д
    Ама тоя The Road... тцтцт ;Д

    ОтговорИзтриване
  2. Изобщо не съм съгласна за поне 1/3 от споменатите филми. *shakes head*
    Какво стана с другия блог?

    ОтговорИзтриване
  3. мхаха, Браво Нострадамус! Мислех си, че ще се забавиш, но си и успял да доразвиеш темата като добавиш и непоносимите ти филми :) Дори си наблегнал на тях. Да знаеш за рождения ти ден, ще ти подаря Блу-рей дискове на очевадно любимия ти филм - Син сити..хихи. :Р Ама що не си сложил картинки :(


    Лу, може и ти да направиш лист, ще ни е интересно.:)

    ОтговорИзтриване
  4. angie, радвам се, че негативизма ми те е забавлявал :)) А "Антихрист" е от многото филми, които не съм гледал. Докато преглеждах излезлите през последните 10 години, си отбелязах около 70-80 заглавия, на които задължително трябва да обърна време, много от тях включени и в останалите класации... Бе изобщо имам много да наваксвам. А за "The Road to El Dorado" си мислех, че само аз съм го гледал. :))

    Silentium, "Пътят" съчетава точно онези две неща, които търся във всеки един филм - реализъм и съдържание. Ако си търсел хитри лафове и два часа пръскане на мозъци, сюжетната аналогия със "Зомбиленд" наистина би ти свършила добра работа. Не че на мен същия не ми хареса, просто е друга категория. Но иначе се радвам, че гледаме подобни заглавия, моят проблем е, че не успявам да гледам и 1/10-та от филмите, които си набелязвам.

    Лу, чуваш ли ехото? Сякаш среднощни влакове повтарят "Какво стана с другия блог? Какво стана с другия блог?". :D Подкрепям поканата на Ламот, така надявам се ще разбера кои филми имаш предвид. :)

    Ламоте, понеже знам какъв почитател на картинките си, ще ти купя всичките броеве на комикса "Син Сити" и ще ти ги пратя в колет. Само че ще съм драскал по тях с дебел перманентен маркер. Няма да ми се сърдиш много, нали? :D

    ОтговорИзтриване
  5. Елфе, специално си направих труда да преброя заглавията, които при теб са със знак плюс, а при мен - със знак минус. До тук преброих 16. :D Тъй че явно визираш възвеличаващата ми класация. На мен обаче зорът ми беше да се "ступаме" за другата. :))))

    ОтговорИзтриване
  6. ... развивам лека зависимост към металното ти чувството за хумор и самоирония :)

    ОтговорИзтриване
  7. Светле, това беше един от най-забележителните комплименти, които съм получавал от месеци. Благодарности. :)

    ОтговорИзтриване
  8. :)))))Добро утро...определено ми направи деня по весел от сутринта!!!:)))

    п.п.откъде ти идват тези?;):))))

    ОтговорИзтриване
  9. Хахах, не бих казал, че търся "хитри лафове и два часа пръскане на мозъци", просто всичко е въпрос на вкус :) Не може всичко да се хареса на всеки. Така, както ти не харесваш Нолън примерно. Просто Пътят ми беше скучен и безинтересен (Или може би аз очаквах нещо повече или по-разлчно, знам ли).

    ОтговорИзтриване
  10. Ахаха, с първата класация ги изби почти всички с над 50 000 вота в imdb :D
    Адмирации за The Patriot, The Road to El Dorado, Madagascar... Въобще не се сетих за тях. :)
    А аз май трябва да си направя класация "Филмите на десетилетието, които не съм гледал" :D

    ОтговорИзтриване
  11. Ами аз поне разграничавам нещата, всеки блог да си знае тематиката, това ми беше мисълта. Просто питам, не критикувам. :)
    В интерес на истината снощи ми хрумна идея за нов пост, разглеждаща Лао Дзъ и връзката му с прабългарите, но както винаги мързела надделя.
    А филми от мен не очаквайте, не са ми стихията, пък и наоколо има достатъчно кинематографично ангажирани люде, няма и аз да се бутам. Все пак благодаря за поканата. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ondine, надявам се никога да не открия отговорът на този въпрос. :D Добро утро и на теб! :)

    Silentium, това с вкусовете е ясно, затова бих се съгласил, че си очаквал "нещо по-различно", но не е и "нещо повече". :)

    Ангеле, баш всички не са. :) За "The Road to El Dorado" ставаме трима! :))

    Лу, в някаква степен си права, защото и аз известно време се чудех към кой блог принадлежи поста, но реших, че съдържанието е леко несериозно за уж по-издържания ми откъм тематика филмов блог, където основно се насочих да пускам "ревюта" било то и в привидно несериозен комиксов облик. Сега обаче ми стана адски интересно като спомена Лао Дзъ, че и връзката с прабългарите, а и някак си вече не издържам да ти гледам втория блог в дъното на блогрола си. Имаме ли индикации, че това ще се промени?

    ОтговорИзтриване
  13. Ааа... ама за ступване ли си говорим :)))) Ми имам недоволствания, имам! :))

    "The Patriot" - puke! :)
    "Vanilla Sky" - предпочитам оригиналната шпаньолска версия :)
    (подгласник "Rat Race" - сигурно се шегуваш :D това е абсолютен филмов нонсенс (хубаво де... има 2-3 забавни сцени))

    Един Гиър ("Chicago") бих заменил с удоволствие за друг Гиър ("The Mothman Prophecies")

    2003 - нямам забележки

    На "Troy" ако му махнем баталните сценки (САМО частите, в които звездее Брад Ахилес) е пълен шит :))))) "Man on Fire" е мъч-мъч бедър! :)

    "Collateral" прекалено много ми сивее. Дали заради костюма на Круз, дали заради прическата му... обаче и Джейми Фокс не къса. Джейда не я харесвам! Та... какво като е на Ман :) Малко по-силен е от пропадането "Маями Вайс" :)

    (подгласник "The 40 Year Old Virgin" - това значи, че няколко години по-късно спокойно можеше да предложиш "Forgetting Sarah Marshall", който за мен е по-малко просташки (доколкото жанра и каста позволяват) и доста по-забавен :))

    2006 - нямам забележки

    Както и за останалите 2007, 2008, 2009 :)

    Пук!

    ОтговорИзтриване
  14. Мммммммммммм, ей са са за`апа`ме!!! :)))))

    "Патриотът" е ултимативното забавление. Грам обяснение нямам как някой може да не харесва толкова интелигентен сценарий, бъкащ от стилово издържани и логически обосновани поврати (Робърт Родат не случайно е и сценарист на "Редник Райън"). Да не говорим за абсолютната игра на абсоюлтно целият каст, начело с Джейсън Айзъкс, който просто разбива, а Том Уилкинсон е много повече от перфектен... За този филм мога да ти изпиша цял реферат. Всъщност никоя от другите ти забележки не ме фрапира толкова, колкото тази. Освен може би "Троя".

    Колкото до "Ванила Скай" не съм гледал оригинала, но този създава неимоверно въздействаща атмосфера. А "Луда надпревара" си е много, ама много забавен. Всъщност досещаш се, че много от подгласниците нямат и за цел нещо друго и са там именно, защото не са ме накарали да скучая, за разлика от надценените заглавия по-горе.

    Колкото до "Чикаго", филмът си е постижение в областта на мюзикълите и аз го разглеждам най-вече като такъв. Достави ми удоволствие, а Гиър почти не се забелязваше. Затова пък половинката на Майкъл Дъглас "цепеше мрака".

    В "Троя", ако махнеш баталните сцени, ще остане една брилятно адаптирана и осъвременена антична трагедия, Елфе. Междуличностните отношения, сблъсъците на характери, разговорът между Приам и Ахил в шатрата на последния - това са живи бисери. Помисли над въпроса.

    "Collateral" не е най-перфектния филм, но Круз тук се изяви много подобаващо. Все пак недостатъците му не са в чернобелия спектър, а на малко по-различна основа. А "Маями Вайс" не съм го гледал, но и почти сигурно няма да го направя. :)

    Колкото до "The 40 Year Old Virgin", 2005-та бе една много безлична година, но това филмче ме забавлява малко или много... Честно казано даже не съм много сигурен как завърши. Явно е че съм бил много отчаян като съм подбирал баласта. :)

    ОтговорИзтриване
  15. angie, вместо да се притесняваш какво би и не би пропуснала, защо не спретнеш и ти една класация. :) Гледам, че нищиш Вермеер и смятам да те изчета, тема ми е много интересна... :)

    ОтговорИзтриване
  16. Хех, "всичко в кюпа" е една много измамна практика, когато става дума за всичко - не само за кино. "Александър" е такава боза, че даже не заслужи място в Надценените (той дори няма основание да бъде там), за "Бесното царство" видя каква е ситуацията, но "Троя" добре би било да не го разглеждаш като "историческа интерпретация" (най-малкото защото и не е, доколкото няма окрити потвърждаващи истинноста му артефакти), а от чисто развлекателните му стойности, които са прост неоспорими. :)

    ОтговорИзтриване
  17. :)))))
    Тази класация ще си я разпечатам и залепя на хладилника!
    Да ми е пред очите непрекъснато, защото това е най-често посещаваното място от мен.
    "Специален домат" - ПХАААААХХХА...
    Как ги мислиш тия? :)))

    Най-накрая някой да се сети и да добави този велик филм:
    Tenacious D - The Pick of Destiny
    Бравос, Ностромито :)

    ОтговорИзтриване
  18. Абсолютно и категорично мога да те разпоря с режица в знак на опровержение, драги ми Ностромо, относно повечето муувита, които ти така безапелационно си бутнал в прашясал склад на низвергнатите, но пак ще се оправдая с липсата на време и свестен нет. Всичко се връща, апропо. :)
    Бай дъ уей, освен мен си, ти отново успя да ме разсмееш. А тва друг да ме разсмее, е просто като шимпанзе да осъзнае ,че е шимпанзе:)Или нещо от сорта..

    ОтговорИзтриване
  19. Nostro, с такъв списък и Шиндлер би ти завидял :D :D
    Някои от филмите съм ги гледал - други все още не /надявам се в оставащите ми десетки хиляди дни живот да се поправя/ :D
    Много ме радва, че някой спомена Казиното - най-добрият от поредицата, по моето скромно мнение :D :D

    ОтговорИзтриване
  20. От сутринта мозъкът ми смила двойната, дълга и твърдо без захар класация на Ностро. Както вече казах, мога да те размотавам по прашасалите улички на възникналите асоциативни мнения до безкрай и още две вечеринки.

    Поправи ме ако греша, но ти си първият, който присъди и блоговия еквивалент на Златните малинки. При това с специфичната ирония, която започва да ти се оформя като запазена марка, колкото и понякога да ми напомня на свежия сарказъм на Скротума. (бележка към себе си: Някой път трябва да вбеся това симпатично мрънкало Ностро.)

    За голяма част от надценяваните филми съм съгласна, макар че аргументите ми на места са други. Колкото до положителната класация - радвам се да видя "Булката труп", "Момичето с перлената обеца" и "Мис Слънчице". Чудя се защо никой не включи "Източни пиеси", според мен е единствения бг филм, който заслужава (поне почетно) присъствие в класациите.

    ОтговорИзтриване
  21. Надценените филми са номер едно - съгласен за почти всички без..ти знаеш кои:) Сега по същество:
    Клинт е некадърник, благодаря. Смело си го наредил. Ако трябва да го оценя - 2/10 като режисьор и 0/10 като актьор. Не мога да приема, че мислещ човек може да го харесва...
    Ръсел е супер зле, моля ви се. Къде е Crash се питам аз?!
    Леле, колко съм щастлив, че някой хейтва Клинт, хахаха :D Забравих да спомена абсурда "Красив ум" и сбръчканите вежди на Дж. Конъли - е те това е надценена американса работа, чак Оскар й дадоха. А филмът блести от посредственост, колкото и напън да има :( Ти си един от малкото, които на харесват Сектор 9 -поздравления, този филм, колкото и да му се възхищават всички, нищо не ми даде, дори удоволствие...сценария няма да го коментираме..
    Ммм, сега за нормалната класация - 2008мата ти година въобще не ме кефи. Кейт в "Четецът" е една от най-лошо изградените й роли... ама това ще го говорим като пусна поста за женските изпълнения на последните години..но пък 2003 и 2007 рулират, интересни заглавия си набутал. Странното е, че колкото и да се различаваме коренно (пак знаеш за кои) за някои филми, имаме много сходна гледна точка за повечето.
    Преди време направихме с приятели класация на най-надценените филми, женски и мъжки роли за периода 1999-2009, може по-нататък да ги пусна, че да разнищим малко дискусии, полезно е, хаха.

    ОтговорИзтриване
  22. @sky_mender: пепел си ръся... пепел! При все, че се сетих за "Дзифт", не записах "Източни пиеси" като ТОП за 2009 :/

    Оф... лейм! Лейм, лейм, лейм!

    :/

    ОтговорИзтриване
  23. angie, ти ме заби в един академичен контекст, от който сух няма да изляза, затова и няма да се "отнасям" по повдигнатата тема, ами просто ще сложа разговора на друга плоскост - Холивуд, и изобщо киното, не могат да бъдат разглеждани като обективен източник на каквото и да е, а като (къде) арт (къде - не) израз на режисьорските въжделения. Дали филмът ще включва исторически личности или не - няма грам значение. Който се интересува от история, ще си търси литературата, ще гледа Хистъри Ченъл и т.н. Гледай на киното като на забавление и/или вид изкуство. Така ще го преглътнеш най-безболезнено, а даже може и да ти се услади. :)

    Ел, аз пък ако знаеш колко твои произведения съм си разпечатал и съм си ги налепал в тоалетната - най-често помещаваното от мен четиристение - ще се хванеш за главата. А покрай Мистериите пък с какво старание ти размествах Давид, Петра и Абу-Симбел - научих всяка една извивка наизуст. А Тинейшъс Ди е абсолютен - саундтракът си го въртя нескончаемо и постоянно се чудя дали Дио няма да ме чуе отнейде. :D Някой ден трябва да ме научиш да се смея така - ПХАХАХАХА - "п"-то винаги ми убягва отпреде.

    Ирония, пак си ми вдигнала режиците eй. Каквот` и да направя, все съм в грешка. Кажи ми сега как да те възрадвам, готов съм на всичко... почти. :) Ако трябва и ще осъзная, че съм шимпанзе или поне далечен негов роднина. Камоооон, хит ми! :D

    Преславски, Казиното определено е най-добрият от поредицата за последните 20 години. За класиките с О`Конъри не смея да генерализирам. Филмът си е ултимативният екшън за годината си, ако не и за цялото деситилетие. А Крейг и Ева правят страшен тандем.

    Скай, направо си е чест да ме сравняваш със Скротума. Всъщност не знам дали изобщо щях да си подкарам филмовия блог, ако не бях открил неподправената му стилистика в едно ревю на "Последен изход" и оттогава си знам, че трудно някога ще избягам от това да не използвам неговия (тип "хейтърски") модел на ревюиране. Тъй че опитай друг начин да ме вбесиш. :) А "Източни пиеси" не съм го гледал. :( Иначе мисля, че и Дринов беше споменал за два-три разочаровали го филма, аз обаче се издразних (предполагам си забелязала още от "Черният рицар"), че разни прехвалени, претенциозни безмисмици намират място по класациите за сметка на доста по-класни и не толкова нашумели заглавия (изключвам Иво и най-вече Ерин, които под кино разбират продукциите минали основно през марсианските киносалони :D - това беше майтап). Темата е наистина пространна.

    Иво, сега пък откъде да те "почна"! Клинт го уважавам заради Непростимо и Мостовете, но оттам нататък старческата деменция си каза думата. Crash не съм го гледал, Сити ъф Год също. :( Но Дженифър Конъли ми радва окото обаче в "Хълк". А за "Сектор 9" отдавна повтарям, че е боза, ама никой не ме слуша! :) "Четецът" е класен дори и без да наблягаш много върху ролята на Кейт (въпреки че аз не видях очевидни недостатъци). Иначе сходните гледни точки отдавна си ги засякохме - трябва да кажеш коя зодия си. :) Ще ми е интересно да я видя тая класация. Така и така сме ги подпукали класация след класация, след класация... Давай насам, докато съм загрял. :D

    ОтговорИзтриване
  24. :D Овен съм, братовчеде.
    Стига си ме тероризирал сега с "марсианските ми филми"- едва 2-3 са :D То, че са добри, добри са... Иначе класацийка в най-скоро време, само че ме е страх, че като видят Хелън Мирън за ролята в Кралицата, ще ме разстрелят публично :D
    За Мостовете и Непростимо - съгласен. Ама после стана евтина мелодрама с посредствени режисьорски трикчета. Дъъъ.
    За по-нататък, предлагам едно ревю в колаборация с мен за Сектор 9 :D Let's irritate them all :D

    ОтговорИзтриване
  25. Не ща да сипя мерудия, където въобще не ми е мястото и да се буткам между най-големите блог-кино маниаци, че гледам да си трая...
    пък и сто процента съм изпуснала да проследя нишката на сложната ви мрежа в детайли, че може и нищо ново да не кажа.

    ...
    но Шефе! На теб не мога да не шушна, че ме човърка : "Самсара"


    p.s.
    ако сте го гледали, ще ви пусна ревю, ако не сте... търчете моментално!
    после ми кажете, за да си пусна коментара
    :)

    ОтговорИзтриване
  26. Иво, навит съм да колабираме ( :D ), ама сякаш да е по повод на нещо по-актуално, че Секторът така съм го нахейтвал в мислите си, че чак ми се уби желанието да го спрягам отново. :)

    Светле, манджата е вкусна, когато е с подправки, пък специално славата на твоите мерудии отдавна снове из кулинарните сайтове, така че айде не ни лишавай, моля. :) "Самсара" е просто още един филм от онези, за които дори не съм чувал. Дали да не взема като Ангел да си направя и аз една класация, но на филмите, за които не знам, че изобщо ги има... :D

    Енджи, на мен вече ми втръсна от Радиатора на Цимър. В момента прехвърлям стари и нови неща на Глас. Иначе огледах хилядите класации. Да ти кажа вече и от тях почна да ми втръсва. :))) А като видях какво препоръчваш на Светла, си викам ей сега ще кажеш Кин-Дза-Дза, пък то било Ким Ки-дук. :)

    ОтговорИзтриване
  27. Ностро, съвсем спокойно можеш да продължаваш да пропускаш споменатия някъде по-горе "Антихрист". Колкото и велика идея да е имал Ларс фон Триер, не си толкова извратен, за да я понесеш (поне така мисля). :)

    Правилно съм си оставила четенето тук за следработно съживяване. От снощи ме гризе любопитството, но не беше време за хилеж.

    ОтговорИзтриване
  28. Бих поспорил за МЕМЕНТО но няма смисъл :)
    А в почти всички статии на тази тема липсва един велик филм There Will Be Blood
    http://zamunda.net/details.php?id=216126&hit=1
    Що такаа:)

    ОтговорИзтриване
  29. Точице, не знаех, че в "Антихрист" има нещо извратено. Чакай да го видя. :))))

    Вал, "There Will Be Blood" го бях мярнал в една от класациите. Иначе аз (вече ще се "пускам" на плейбек) не съм го гледал. Колкото до "Мементо"... Всъщност защо да скромничим. Няма филм, за който да не мога да обоснова в три изречения про или анти прозицията си без да ставам излишно разточителен. Специално за филмите на Нолан не съм чул и едно сносно изказване, което да хвърли светлина върху "безспорните" им качества освен общите приказки за оригиналността на сюжета (и то само за Мементо). Имаш три изречения да си побереш мисълта... стига да намираш смисъл. :)

    ОтговорИзтриване
  30. При Инничка има едно прекрасно ревю на Антихрист, така че няма да се вускам в подробности защо този филм трябва да се гледа задължително, макар че не бих ти препоръчала да си го причиниш за нищо на света (определено е най-травмиращото кино-преживяване за мен, а съм претръпнала).

    ОтговорИзтриване
  31. Виж,Нолан и Антониони много си приличат
    Те са новатори във визията
    Така както сцената с взривяването на вилата в Забриски пойнт се копира от всеки втори кинаджия,
    така и Мементо се шаблонизира често Развитието на този шаблон завърши с Vantage point :)

    ОтговорИзтриване
  32. За да усетиш тези неща трябва да гледаш ДВД версиите на филмите В тях се съдържа коментари на режисьори сценаристи монтажисти и отпаднали сцени:) Едва след като ги види зрителят добива пълен обхват на нещата :)

    ОтговорИзтриване
  33. Скай, смятам първо да изгледам Догвил, че знаеш откога му се каня (това също трябва да го пускам на плейбек)... Всъщност ей сега смятам точно това да направя. Пожелай ми успех! :)

    Вал, всичко това само по себе си нищо не ми говори. Ако не мога да обясня нещо на някого като на шест годишен, така че той да ме разбере, то има точно два извода: а) или не ме бива да обяснявам, или б) това, което обяснявам е пълна безмислица. В случая с Нолан залагам на второто. :D

    ОтговорИзтриване
  34. Аз още вчера се канех да ти пусна още един коментар, че се подсетих, че щеше да гледаш "Догвил", но реших да не натяквам и настоявам :). Впечатление ще споделиш ли?

    ОтговорИзтриване
  35. В графата с Големите има твърде много любими заглавия! Like!

    ОтговорИзтриване
  36. Браво Светле !
    Самсара се оказа жестока лента !

    ОтговорИзтриване
  37. Скай, обещавам другата седмица да имам впечатления! (Това вече си е обещание!) :)

    Наде, радвам се! :) Ти няма ли да споделиш една такава класация да видим кои заглавия имаш предвид. :)

    Вал, "Самсара" - check! :)

    ОтговорИзтриване
  38. Не си падам по класациите. Нещата, които ми харесват (филми и не само) - всяко ми харесва по свой си, особен начин, така че ми е трудно да ги класирам и сложа в редица :)

    Ако все пак се наканя някой път, ще споделя!

    ОтговорИзтриване
  39. Бе в политически план бая добре ни беше подредила в редици, ама както кажеш. :)

    ОтговорИзтриване
  40. Не ми харесва само как си се подиграл с надценените филми. Разбира се всеки има право на собствен вкус, но ми се струва, че не си представил нито един смислен довод. Нито един. Само някакви самоцелни езикови упражнения. Разбира се, това пък си е мое мнение. :) Бтв Мементо го има в хронологичен „ордър”, можеш да го гледаш :) – малко ме съмнява това, но все пак нищо не се знае… ))))
    Относно положителната част, 97% има съвпадения с моя личен вкус. Странно ми е обаче, че си харесал "Патриот" - за него споделям мнението на Елфа. "Троя" го бива, лично аз му се кефа, но да е по-добър като кино от "Гладиатор"? не мисля. И накрая "Seven Pounds"? Ама наистина ли? Кажи честно?

    ОтговорИзтриване
  41. Дринов, за "Патриотът" виж какво съм отговорил на Елфа малко по-горе в коментарите. Мога да бъда и по-обстоятелствен, ако искаш, но лично на мен не ми го побира главата как може киноман (а и който и да било) да не оцени този абсолютен шедьовър на забавното кино - казвам го без никакъв майтап.

    "Троя" по епичност, сюжетна динамика, атмосфера и чисто усещане ми се движи почти успоредно с "Патриотът" и в тоя смисъл доводите ми са почти същите (също съм го споменал в горния си коментар).

    За "Seven Pounds" въпросът ти е общо взето резонен, даже мислех да го бутна сред подгласниците и то по причини, които съм обосновал ето тук. Плюс това 2008-ма като цяло си беше доста слаба година (или поне аз не съм гледал това, което си е заслужавало).

    Колкото до категорията Надценени, не само, че няма да споря, ами съм готов и да ти стисна ръката, задето си забелязал - грам довод не съм изнесъл, а и изобщо нямах намерение - представяш ли си, ако бях почнал да го правя, какви плесници щях да ям заради километричния си пост от недоволни блогъри, цял месец нямаше да мога да си седна на задника. :D

    Това разбира се не пречи отделно да си поговорим за Пазителите, Зодиак, Специален доклад, Изкуствен интелект, Мементо и Гладиатор. :) Винаги съм на разположение, може да направим и един волей, докато спорим. Плажен. :)

    А сега, като ти погледнах класацията, се хванах за изтормозената глава - как можах да забравя "Страстите Христови" за 2004-та!!!!!! Направо съм за убиване, беше да измести Collateral. Бахмамаму, не ме интересува - ще го коригирам!!!

    ОтговорИзтриване
  42. Знаех, че рисунките ми разстройват хората, ама ти си вманиачен пургативофил!
    :)))
    Еййй - Скай хубаво подметна за вечеринките.
    Сега е ред да изцапаме и нейното подземие...:)
    А за "Бесното царство" шИ сИ поговорим там!
    :)

    ОтговорИзтриване
  43. Пургатив ми звучи като негатив... Ами, да! Аз и негативите ти харесвам! Даже съм си налепил и от тях. :) А Скай нещо се ослушва за вечеринките - откога чакаме пост-покана... Колколкото до "Бесното царство", май нацелих болна тема? :)

    ОтговорИзтриване
  44. @Nostromo
    Само кажи за волейче, бартче и съм първа пушка :)
    Много рядко виждам хора, които се кефят на Джейсън Айзъкс. Много рядко, браво! Ако трябва да бъда честен в патриота ми допадат де неща, операторската работа и скортео на Уилямс! За тях няма какво да кажа.
    Режисьорската версия на "Троя" гледал ли си? Мен определено ме радва.

    ОтговорИзтриване
  45. Хех, Дринов, аз затова го и казах. :D Между другото, тая "Операция кино" в блогрола ми отдавна трябваше да я прекръстя на "Дринов", че иначе нещастно те пропускам в разни блогообществени прояви... Та за Айзъкс, тоя тип е урУд безподобен. И в момента настръхвам като си спомня за общо взето всяка една сцена с него в "Патриотът". Бих ти препоръчал да гледаш филма отново.

    За DC-то на "Троя" - имам го, но засега му се радвам от разстояние... Някак си ми доставя удоволствие да знам, че ми предстои да го гледам. :))

    ОтговорИзтриване
  46. @Nostromo
    Ако знаеш само как те разбирам...! Един от любимите ми автори (да не казвам най-любимия) е Роджър Зелазни. Уви той вече не е сред живите и следователно няма нови книжки. (Duh!) Аз обаче в библиотечката си пазя ТРИ книжки от него, които не съм чел. Просто идеята, че един ден ще седна и ще прочета книга на любимия ми писател, (която не съм чел преди) ме изпълва с... не знам как да обясня с какво. Чувството е велико. Само дето разни приятели ме мислят за луд :)))))

    Обещавам още веднъж, непредубедено, да погледна "Патриот". Да видим как ще ми дойде :))

    ОтговорИзтриване
  47. Дринов, библиотеката ми е пълна с книги, които не съм чел, обаче истината е, че ми се иска да бях имал времето да ги изчета. С филмите това е малко по-лесно, защото там се губят само около 2 часа. Но както казваш за особено любимите заглавия го има този сантиментален момент на предвкусваното удоволствие.

    А за "Патриотът" вече ти казах. Не мога да си обясня как някой може да не го харесва. Ако пак не ти хареса, искам в детайли подробен анализ на негативите, които си открил - ще ти го срина със земята! :D

    ОтговорИзтриване
  48. OMG, this post is so wrong...

    PS Чак сега виждам публикацията.

    ОтговорИзтриване
  49. Хех, Бла, знам точно кои заглавия визираш и защо. Но понеже в момента се лекувам от синдромът "Черният рицар", ще възпра конфронтацията в зародиш. :D

    ОтговорИзтриване
  50. О, аз и не бих. :) Иначе визирам почти половината заглавия. :D

    ОтговорИзтриване
  51. Копеле, това с имената ме побърка от смях, честна дума !! ХАхахахаха

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.