четвъртък, 22 декември 2011 г.

Реймънд Чандлър (1888-1959) - Библиография

Преходът ми от фантастична към криминална литература бе под знака на Чандлър и това буквално са книгите, които ми минаха през ръцете преди около двайсетина години:
Подредени са хронологично по реда на написването им. Общо са седем романа и един недовършен - "Пудъл спрингс" - който е и малко трудно да се нарече роман, защото обхваща само четири глави (първите 15 страници от горното издание).
Разказите на Чандлър са в типичния му стил, но навремето бях леко притеснен от тези, които изневеряваха на аз-формата. Предполагам, че навикът изигра своята роля.
В многотомникът с пълната колекция разкази има поне 15 нови, които не са включени в сборника на Народна култура от 89-та. Сред повтарящите се бях неприятно изненадан от "новият" превод на някои заглавия. Най-абсурдния е този на "Бедите са моят занаят" преведен като "Неприятностите са моят бизнес". Това би звучало подходящо, ако беше в колонка на "Файнейшъл таймс", сега си е жива гавра с първоначалния превод на Желяз Янков. "Пустинен вятър" също нямаше нужда да се прекръщава на "Червен вятър".
Ето така изглежда пълното творчество на Чандлър в секцията ми с криминалета:
Найс, а?
А това е една книга, за която и Чандлър не е чувал, но затова пък от Издателска къща "Уес-Ко" са.
Честно казано фалшификатът не е лош. Има доста откровени еротични сцени, групов секс и секс с камили. (Ъ, добре де, последно знаете за кого го написах.) Та текстът направо си бие на маркиз Дьо Сад в най-изпращелите му години, затова и авторът, който и да е той, заслужава голямо поощрение.
Та това е мили приятели. Изфуках ви се и сега отивам да си чета за Джони Далмас, Тед Кармади и Филип Марлоу - едни яки пичове, дет раздават пестници и много често сами ядат бой.

24 коментара:

 1. Това колко кила е общо? :P
  "Червен вятър" пипай само с ръкавици! Не рискувай, че ще вземе да ни напуснеш млад и зелен... :)))

  ОтговорИзтриване
 2. Странна работа, знам че в тийн годините ми съм чела поне 3 книги на Чандлър, а нито една от кориците ти не ми провокира спомени и кои са били те така и ще си остане загадка за мен (което само говори лошо за мен като читател).

  ОтговорИзтриване
 3. Някои издателства у нас имат невероятни попадения. Така четох един Бредбъри, който си няма аналог от автора. Не беше трагична книга, дори напротив - бих чела още от човека, създал разказите в нея. И за един Моъм имах съмнения, но дългото ровене в нета показа, че той действително има такава книга, Christmas Holiday, на която при първото издание някой у нас творчески е лепнал това лигаво и клиширано име. Тази година Фама са избрали за нея малко по-доброто "Една Коледа в Париж".

  П.П. Имам съмнения, че вече си подреждаш книгите у съседката. :Р

  ОтговорИзтриване
 4. хахаха, Ностро, фалшификатът кърти!!! :))

  Хрумна ми идея спомняш ли си какво правеха китайците навремето - произвеждаха стоки, чиито брандове бяха близки до известните - например Панасоаник вместо Панасоник, Абидас вместо Адидас, Найк с две К, JWC вместо JVC и т.н.

  Какво ще кажеш и ние да пробваме и да издадем такива книги под прякори близки до най-продаваните? Например: Жан Браун, Владимир Набуков, Ахата Кристи, Роолинг, Синди Шелдон, Стефка Майер Пауло Кулио... :р

  Баси, представи си как ще напишем "Алхимикът II"? Или "Пълногъзие" на Майър :р

  ОтговорИзтриване
 5. Ел, не са малко кила. Във всеки случай натоварени в чувал трудно се вдигат от сама жена. :D А за червения вятър знам, както и за жълтия сняг. :D

  Скай, аз кориците трудно ги забравям (визуалната ми памет рядко ме лъже), но и аз в момента не мога да се сетя в кой роман за какво се разправяше. Най-малко трябва да седна да зачета първите 15-20 странички. То не са едно и две нещата, които да помниш, баси... :(

  Точе, тази на Моъм изглежда като да е издадена от преди 89-та. Тогаз ги е мързяло да копират - направо са крали. :D А книжките пак се редят една връз друга. Плача за нова секция. :"(

  Ламоте, пак грандиозни идеи! В съавторство ли ще ги пишем? Като Аркамот и Нострис Стругацки! :D

  ОтговорИзтриване
 6. Стига сте се правили, че четете нещо различно от "Шок" и не вадите информация за авторите от уикипедия! Само задръствате и пречите на задаването на важния въпрос.

  А той е?

  Ностро, обясни като за тъп човек (специфичен трубадур) има ли чесНу секс с камили или само ме занасяш. При мен е минус двеста в момента, па зех, че балдисах от зор да намеря има ли истинност в думите ти относно последната книга или само занасяш клетите, прости орица като мене.

  ОтговорИзтриване
 7. От 1992-ра е, издателство "Век 22" с "редактор-стопанин" Славчо Атанасов. Имам и други от поредицата - хубави книги, дори много - като съдържание, с по-често кофти превод и оформени като от третокласници в час по трудово. Но пък нямат късане и разлепване.

  ОтговорИзтриване
 8. Е, най-сетне и Ностро се завърна. То вярно, че в клюкарника с Ламота по-яко се хортува, ама съвсем го удари през просото, драги.
  До края на годината искам поне още едно включване, което по подобаващ начин да възторгне аудиторията ;)

  ОтговорИзтриване
 9. Тру, ти пък къде видя някаква полезна информация за Чандлър? Само се изфуках, че имам всичко негово и добре, че съм го чел едно време, иначе просто щях да ги имам и толкоз... За сексът с камили ми се иска да ти отговоря чесНу, ама духът на последната загинала по време на оргия камила, ме възпира. Вземи прочети книгата и ще разбереш каква е ха(л)вата...

  Точе, аз (пак) да се похваля, намерих си "Цветният воал" на Моъм. Филмът адски кефи, а Моъм си го тача по принцип, така чеееее...

  Зори, много работа ме нападна в последно време, затова и така гузно заеб... напуснах блогосферния фронт - дет се вика на другия фронт изскочи нещо ново.... Та сега като си помисля колко нещо имам да чета из вашите блогове, чак ме е страх да почна! :(

  ОтговорИзтриване
 10. Язе критикувам коментаторите, знаеш, че ти ме кефиш... ма по абсолютно пичовски, напълно хетеросексуален, без задни мисли, недоизказани думи и споделени погледи, начин :)

  ОтговорИзтриване
 11. Труби, държа да получа на мейла си списък с блоговете, които четеш. Аз рядко коментирам, но да знам за по-нататък да го правя само в случай, че имам да споделя нещо за гъзове, цици и сношения, особено за такива, завършващи на -фагия и -фИлия.

  ОтговорИзтриване
 12. Култов автор :)Ама много :)Сега ще ти подшушна още един - МИШЕЛ УЕЛБЕК :)
  http://www.helikon.bg/books/56/48779_platformata.html

  ОтговорИзтриване
 13. И най - добрата творба !
  ритнитопковец-бербо почна на шега,да рита топка в цска.мързелив,ленив и горделив,тои мислеше се за талантлив.но истината бе една,гюмеджия беше тои пред чуждата врата.във засада беше тои но се разписваше като герои.за манчестер проплака тои,че бил гении и звезда от сои.тъи барби ткръгна по света, да се учи на футболна игра. автор интелектуалец :D
  http://vbox7.com/play:2b68d3f1e4

  ОтговорИзтриване
 14. Тру, знам, че те кефя. Но по-важното е, че има за какво.

  Точе, тук е мястото да споделяш за въпросната анатомия. Всички ще те аплодираме, сигура! :D

  Вал, Уелбек не ме кефи. Няма никакво въображение с топка в крака. Съра съвсем е изкуфял да продължава да го налага. :D Иначе в реденото на рими гледам, че си станал по-добър дори от Гошето от Почивка. :P

  ОтговорИзтриване
 15. Точе, не с лошо.

  'Начи, преди около седемнадесет години в един такъв жежък, летен ден (по тва време в Австралия дори по монокини да се пуснеш пак ще те смятат за навлечена, пък и ти самата така ще се чувстваш) ми разбиха сърчицето и оттогава все още си ми държи влага и всеки ден търся с кой да се сбия :P

  Лошото е, че все хващам хора, с които има какво да си кажа - писатели, четящи, журналисти, художници, музиканти :)

  ОтговорИзтриване
 16. Дам, не лека е съдбата на трубадурите по цял свят...

  ОтговорИзтриване
 17. Да, фалшификатът е зверски. Искам да го прочета. :)

  Искам да се включа и към инициативата на Ламот. Дайте поне една две глави да драсна, моля ви! :)

  ОтговорИзтриване
 18. Нищо, ама нищо Чандлърово не съм чела :)

  Сипя си главата с пудра захар?
  :)
  иначе, мога да разкажа за еметофилията, ендитофилията, ависодомията, офидицизма ... за много филии и изми... ако трябва да се помага на Точето -съм насреща!

  Ще взема да го прелистя този автор, щом така апетитно и съблазнително си го аранжирал Ностро.
  :)

  ОтговорИзтриване
 19. Светле ,има още един автор за прелистване :)Сестрата Морфин - Мариане Фэйтфул в мегашедьовъра Girl on a Motorcycle :)
  http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=1485104

  ОтговорИзтриване
 20. Val,
  много мило :) Благодаря!
  / само трябва утре да ползвам жокер, напр. "обади се на приятел", за да го изтегля - опитах и се омотах нещо с регистрацията... :) ... за някои неща съм доста малоумна :(/

  ОтговорИзтриване
 21. След дългия и строг за блога пост, Ностро най-накрая има пост.:P

  ОтговорИзтриване
 22. Дринка, драскай ве, човек. Ама да се получи нещо средно между Хобита и Прометей. Заглавието може да е Хоботът на Прометей. :D

  Светле, голям пропуск! Ама и аз имам пропуски сред филиите и измите. Ще взема да си намажа една филия с масло и сладко от ягоди. :)

  Вал, не знаех, че филмографията на Делон е толкова безбрежна. Всеки път се изненадвам като разбера за непознат ми филм с него.

  Миленке, ами той поста е коледен. Да не си помислиш, че става дума за тенденция. :P


  И в тази връзка:
  ЧЕСТИТА ВИ КОЛЕДА НА ВСИЧКИ! :P

  ОтговорИзтриване
 23. не разбира се
  и се надявам следващият да не е след великденските пости.:P

  ОтговорИзтриване
 24. Аз не постя, така че едва ли ще разбера кога са минали. Надявай се за по-нататък. :D

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.