неделя, 14 август 2011 г.

Плодова салата ала Ностромо

Въпрос на време беше да открия къде се намира кухнята и как се ползва нож извън добре познатата практиката за нарязване на двойнопрепечена пържола. Днес ще ви покажа как се прави нещо, което в първоначалният му вариант трябваше да представлява плодова салата. Към момента единственото подходящо име, което ми идва на ума, отдава почит на филмовата класика на Джон Карпентър от 82-ра - "Нещото". Ако трябва да съм по-експресивен в представянето му, бих го нарекъл и "бъркоча, който ставаше за ядене". Много тъпо, нали.

Та всичко, което ви трябва, за да приготвите една средно голяма купа от бъркоча, е:

- 1/2 пъпеш;
- 4 1/2 праскови/нектарини;
- 3 банана.

Това трябва да се нареже. Ако имате кухненски робот, припомнете му кой е вторият закон на роботиката, ако - не, ще трябва сами да си изцапате ръцете с невинна плодова консистенция. Режете на сравнително тънки парчета, така че като стигнете до разбъркването, да се е получило нещо, което лесно ще омешате. Лично на мен горните продукти ми се сториха прекалено малко и допълнително нарязах две кивита. Говоря за плодът киви, не за новозеландските пилци, въпреки че може и пилешко да добавите, ако не ви се намират прясносварени кивита.

След разбъркването, ако повечето плодове са достатъчно сладки, сте само на една ръка разстояние от консумирането на вкусна салата. Ако не ви е достатъчно сладко, можете да добавите каквото намерите из шкафчетата. Аз по едно щастливо стечение на обстоятелствата, разполагах с меласа (нерафинирана захар), която на мирис почти докарва аромата, който се носи от долапите на баба, в които държи кафето и захарта. Отвратително вони, но, докато кулинарствах, бях налегнат от носталгични спомени, затова изсипах бая нещо от тая странна маса, а накрая доподправих и с мед.

След известно време бъркане и опитване, реших, че ястието е достигнало апогея на своята "вкусност" и оттук нататък пътят е само надолу. За финал изрових от хладилника флакон със сметана, който иначе ползвам, за да си правя розички върху кафето, и го изцръцках докрай върху получената кашора.

Ето го и резултата:


Изглежда вкусно, нали? И аз така мисля. Да ви е сладко и до нови срещи, мили чревоугодници!

47 коментара:

  1. Ммм, и аз получавам същото като изям сладолед, майонеза, попара, чипс и после всичкото го изповръщам :)

    Имам втори начин да получа същото, само че трябва да изпия разхлабително преди това :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аве, може да изпратиш няколко порции на Мидито, и без това се разсърди че няма подарък :)

    ОтговорИзтриване
  3. Само заради финалния резултат не ти взимам тестостеронски точки - тъй като истинският мъж гмура само месо, а плодове - само когато изглеждат така сякаш са стигнали до него посредством отделителната система на някое симпатично шопарче.

    С други думи - гозбата изглежда превъзходно и сочно, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ностро бре, трябваше да направиш кадрото веднага след изцръцкането на сметаната, но преди разбъркването, щото нямаше да се вижда нищо друго ог нея, ако ми разбираш тънката мисла. :Р

    Но не притесняй ся де - синът ми го докарва абсолютно същото на вид, само че с кисело мляко данон. Хич не му прощавам на бъркоча, да знаеш. :))

    ОтговорИзтриване
  5. От туй може да стане преуспяващ бизнес, нали знайш? Само една добре измислена рекламна кампания и засукано име ти трябва и си готов! Нещо като "Frutta Sciatta ala Nostromo", което значи плодова помия по ностромовски :P хората обичат ястия с имена, които не могат да разберат :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ностро, да ме извиняваш, ама това (с)бъркано нещо породи у мен смесени чувства - чудя се дали да те съжалявам (че ти се е наложило да не ползваш жокер от приятел в този сакрален миг на приготвяне на нещо, което пъхаш в себе си) или да те аплодирам за смелостта (да се опиташ да съблазниш и нас с получилото се нещо). Но поне едно успя, усмихна ме :)) Надявам се поне да ти е било вкусно ('що не си ги изяде самостоятелно, едно по едно, тъкмо нямаше да се покапеш, което сигурно се е случило)

    ОтговорИзтриване
  7. Ламоте, не се прави. Знам, че ми завиждаш на кулинарните умения. Всъщност, бях решил да ти пратя един бидон от бъркоча, но, след коментара ти, ще ти пратя два. А на Мидито ще й спестя престоя в тоалетната. :D

    Трубадуре, мерси. Знаех, че в твое лице ще срещна подкрепа. Идва ми и на теб да ти пратя някой и друг бидон. Тъй де, мъжете знаят защо. :D

    Фроги, уби надеждата в мен. Надявах се да съм първият открил рецептата на бъркоча. Всъщност и аз си мислех дали да не сложа едно кисело мляко, ама ми стана жал за млякото. И без това беше ясно, че накрая ще изхвърля цялата тая помия. :D А тънката ти мисла ми дойде и на мен на акъла, ама след като вече бях опоскал част от съдържимото в купата. :)

    Влади, мислех си, че ще предложиш използването на продукта в кино индустрията. Не ти изглежда като размазан мозък по стената или като каша, стичаща се от разпорен корем. Е, ще помисля и върху търговското ти предложение. Звучи печелившо. :D

    Светла, смесени са чувствата ти, защото наистина бая нещо смесих, докато докарам правилната консистенция, ама и ти нищо не подсказа кое как да направя. Засрами се! :D Само Самодивка ме омайваше в блога си и, понеже не исках да остана по-назад от нея, реших и аз да се изявя на подиума на кулинарията. Даже в нейна чест току-що малко попромених и снимката от поста. :D

    ОтговорИзтриване
  8. Ее ,меласата е гадна работа. Но пък от нея се вари много силна ракия :D
    А пък аз си мислех че ще представиш сутлажа на Джуджи :D
    http://play.novatv.bg/play/251786/
    И утре сутрин да гледаш г-н Бла по БНТ :)Темата е комикси и филми :)

    ОтговорИзтриване
  9. Бахти етикета, дето си турнал: "ала пугачова", аахаахаааааа!!! Тва заради сметановите розички трябва да е. :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ностро, благодаря!
    Опитвам се да сваля 3-4-5-6...9 килограма, отказа ме от вечерята.:P

    Всъщност ако нямаше пъпеш (хич, ама хич не го обичам) и малко лимонко-киселко за контраст, можех да се жертвам. А да, и сметанката ако беше на (китайска) розичка.:)

    И опитай в следващия кулинарен пост (ще има, нали;)) с по-точни мерки. К'ви са тия 1/2, 7/8 и т.н. В грамове, моля!
    :)

    ОтговорИзтриване
  11. Вал, прав си, трябваше да сложа и някакъв алкохол! Синьо кюрасо или Бейлис, ама следващият път. :D А Бла отколко часа ще го дават?

    Фроги, всъщност я сложих, защото, ако салата не беше ала Ностромо, щеше да е Ала Пугачова. :D Аве ти сериозно май си падна по салата ми. :)

    Миленке, пак заповядай. Сега си давам сметка, че творението ми има бъдеще и като продукт за гарантирано спазване на диети. Ще откаже много хора да ядат дълго време. :D

    ОтговорИзтриване
  12. Тук си прав, отказа ги (аз за това не се напъвам) :)

    ОтговорИзтриване
  13. Аве стига ве, наистина ли изглежда толкова зле! :D

    ОтговорИзтриване
  14. Въх, ... как го нарече това? Салата??? Мерките са му най-малкия проблем :P
    Баба ми казваше за подобни /бърканици/ - " все едно го е бълв... едно коте " :D
    Това и в килия да съм, няма да опитам да го докосна, камо ли опитам, даже ми е трудно да го гледам, без да получа спазми в гърлото, после по целия стомашно-чревен тракт :)))))
    Споки, обаче много ми харесаха секцийките, със, без щкаф...ще се съсредоточа върху тях, че да ми премине малко! :D

    ОтговорИзтриване
  15. ДИвке, силно съм огорчен, че така приемаш първите ми кулинарни опити. Явно е, че не съм изпълнил заръките ти и не съм следвал стриктно светлия ти пример. Сега ще има сам да си го ям това и дълго да не излизам от тоалетната. Но признай, че поне за разпилян мозък по стената става! :D

    ОтговорИзтриване
  16. Значи нищо не разбирате и много капризничите. :) Който яде от това, което е еднакво на вид и на входа, и на изхода, ще бъде вечно млад и свеж като Алла, при това и ще пропее. :)))

    Ностро, аз си умирам за такива бъркочи с неустановен грамаж на съставките, на които можеш да си досипеш бириШка или каймица на вкус (например) и изобщо няма да си личи (поне визуално), че си пипнал рецептата. :) Или практично да съчетаеш цялото си меню в едно и да миеш по-малко чинии, купички и чаши. Отивам веднага да си прочистя хладилника. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Най-после малко признание. Знаех си, че не напразно съм се бъхтил. А даже и здравословно съм го направил. Точе, ще ти пратя две цистерни бълвоч, ъъъ, бъркоч исках да кажа. :D

    ОтговорИзтриване
  18. Ъъъъ трогната съм. :) Ама може ли да смениш едната с каса Туборг или ей такова вино? :D Обещавам да почерпя и Фроги. :)

    ОтговорИзтриване
  19. Бла закри сутрешния блок в 9 и 45 часа :)Вървеше в комплект с Елфа :)Но те са връзкари мамка му :)Поканил ги е техен човек - Дани Ненчев :D
    http://danielnen4ev.blogspot.com/
    Но съм загрижен за физическото състояние на Бла :)Баба му по - често трябва да приготвя мекици с мед :D

    ОтговорИзтриване
  20. такаааа, аз ще се опитам да бъда мила :)
    първо - веднага да се отнеме на Ностро фотоапарата и всякаквата снимачна техника - мноо хубаво си го разказал, ама не си го показвай, моля те
    или с други думи - ако такава ти е салатата, то не знам какъв трябва да ти е к/секса.
    но... така или иначе си го забъркал, предлагам да се използва за "плодова маска за тяло" (само не знам дали да не изключим лицето, предвид възможността все пак нещо да попадне в застрашителна близост до устата, обонянието и очите)
    иначе не е зле, вярвай ми - ти пиши, ние ще снимаме и ще публикуваме резултата вместо теб
    наслука!
    :)

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти, Ностро! Като се изключи факта, че от доста време редувам повръщането с припадъци и тази ти манджа... ъъъ, с пъпеши, ми навява едни асоциации, направих и две лични открития. Второто даже вече го забравих, но първото е, че в дома на мъж може да се намери меласа. От къде, в името на теорията на вероятностите, в мъжки дом се е взела меласа?!?!!! Че аз само заради това щях да ти смъкна тестостерон-левъла с 3 пункта, а за това, че знаеш и че му се вика неща различно от кафява захар - още поне два, а Трубадура те пощади. (Ти сигурен ли си, че не е нещо от сорта на мусковадо все пак?)

    П.П. Много те кефи да си го показваш и мериш с на другите, значи! За шкафа говоря.

    ОтговорИзтриване
  22. Точе, за теб и Фрогсъна ще извикам австралийските говедари лично да ви сипят от виното. :D

    Вал, тръгвам да ровя из БНТ-то да видя има ли качено видео. Аве що споменаваш мекици с мед? Знаеш ли, ако Ел те чуе! :D

    Гериии, и ти ли, Бруте! :D Аве май само чакаш да се под`лъзна и веднага ми нападаш салатата. Тъй де, плодовата маска за тяло. :D Ще кажеш, след като пробваш, дали става и за тая цел. :)

    Скай, днеска всички ми благодарите, дано знаете защо. :D Аз, като видя благодарност в нечии очи, веднага гледам да предложа нова порция/купа поводи за благодарност. :) За меласата държа да поясня, че понеже съм "излишнопредпазлив" потребител на изделия без "Е"-та, съм и "излишнопредпазлив" унищожител на фруктоза и кафява захар, които са "уж" безвредният заместител на обикновената захар. Та покрай въпросните две "полезности" съзрях и кутия с меласа и си казах, че туй е нещо още по-полезно и трябва да се изпробва. Е, (из)проба - грешка. Но всъщност ароматът, за който споменах, изчезна в резултатния вариант на повръщаното. :D

    ОтговорИзтриване
  23. А на шкафа/секциите, какво им видяхте с ДИвка от въпросното кадро, изобщо и не схванАх. :D
    За меренето ще има време и място, спокойно. :)

    ОтговорИзтриване
  24. абе, човек да не ви (Ви) обърне за малко гръб, бе! веднага се разпищолвате и започвате с.. бъркочите..
    Ламоте, Ностро цял хороскоп ми беше извъртял, ти сега кво се криеш зад неговата каша?!?

    освен това, Ностро, сигурна съмче лъжеш и товае най-прост корнфлейкс с мляко! но съм изключително трогната, че мислиш замен и не ми предлагаш от специалитета.
    прави са хората, с добра маркетинг стратегия като нищо ще станеш богат, само в никакъв случай, ама в съвсемНИКАКЪВ, не прилагай снимки като го рекламираш. или поне не такиваде..

    скай, според мен това с меласата всъщност е тактическа диверсия, за да помислим, че наистина е опитвалда кулинарства. цялата работа намирисва и то не от бъркоча му.

    ОтговорИзтриване
  25. Ностро, много ли ще е нахално, ако те помоля говедарският екип да включва и Хю Джакман?

    За благодарност ще ти споделя тайната съставка на на шейка с домати и ванилов сладолед. :)

    ОтговорИзтриване
  26. Тоти, виждам, че и ти не оценяваш усилията ми. Само после да не кажеш на шофьора на цистерната: "Ама аз такова не съм поръчвала!". :D

    Еее, Точе, тоя говедар поглъща ейси-тата с кианти. Ще ми е много трудно да ви го осигуря, освен ако не го препарирам с бутилка с нещо шотландско вътре. Говоря за самата бутилка ориентирана със замах към слънчевият му сплит. :D Но заради твоя шейк, ще се жертвам. :)

    ОтговорИзтриване
  27. как да не оценявам? точно обратното!!! "съм изключително трогната, че мислиш замен" (с всичките, специално за теб, пропуснати интервали) на какво ти прилича?!?!?!!!

    ха ха, Точе, добре си се ориентирала. ама казват малко нисичък бил..

    ОтговорИзтриване
  28. Абе това го казах с идеята да защитиш вкусовите качества на произведението ми, веее. :D

    ОтговорИзтриване
  29. Ностро, тва прилича на вода от централния плаж и корнфлейкс. Кого ще лъжеш ти с разни пъпеши и праскови...?

    ОтговорИзтриване
  30. Лу, стига си ме издава де! Водата по микробите ли я разпозна? Знам, щъкат в нея и под микроскоп се вижда как се плезят. Нагло племе! :P :D

    ОтговорИзтриване
  31. По-скоро по цвета. Един бозян такъв. Като гледаш морето и се чудиш как може цяло море от боза. Ако повече хора по света пиеха боза, можеше да изнасяме морска вода. Щяхме да се спасим от кризата.

    ОтговорИзтриване
  32. Ако кажеш, че и алкохолният й градус е като този на бозата, сигурен съм, че с подходяща дестилация ще постигнем чудеса. :D

    ОтговорИзтриване
  33. Не съм я пила, но съм сигурна, че има потенциал. :D

    ОтговорИзтриване
  34. Не говори наизуст де, рискът трябва да е калкулиран, все пак става дума за влагаме на големи капитали.
    Айде опитай и после кажи. :D

    ОтговорИзтриване
  35. Имам черноморска вода в един буркан от 3 години, донесе ми я една приятелка, щото ми беше мъчно за морето. Заради теб ще отворя резервата, въпреки, че мога да я оставя да отлежава още.

    ОтговорИзтриване
  36. Абе ще си кажеш ти - отваряй, от мене салатата! :D

    ОтговорИзтриване
  37. Мекици с мед - защото от тях се пълнее :D И много вървят с гледане нео уестърни :D Например брилянтния шедьовър на Пекинпа
    Bring Me the Head of Alfredo Garcia, 1974
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bring_Me_the_Head_of_Alfredo_Garcia
    Или онази велика класика с Марио Адорф :)
    Deadlock (1970)
    http://www.imdb.com/title/tt0065620/
    И двата филма са значително по - добри от недоразумението Каубои и извънземни (2011)
    Чак ми приседна мекицата от него :)

    ОтговорИзтриване
  38. Вал, все забравям да гледам някой от филмите на Пекинпа. Разбрах, че бил женомразец - не в смисъла на гей де - и затова женските персонажи от филмите му все ги бият. Много сексплоатейшънско. :D

    А Марио Адорф го свързвам с германските сапунки и "Дъщерята на Мистрал". Ще го пропусна. :/

    ОтговорИзтриване
  39. Да, Пекинпа е женомразец и алкохолик :)Той и от това умира :)Но филмите му са един път :)Все пак той се обяснява на жените в "Балада за Кейбъл Хоуг " което е твърде странно за мен" :D
    Но Deadlock (1970) не е за изпускане :)Атмосферата е неповторима. Визията е в познато прегоряло оранжево. А и Ходоровски и Леоне страшно харесват филма :)И саундтраците на група Can кефят здраво :)

    ОтговорИзтриване
  40. Да, женомразието убива. Затова не мразете жените, за да не ви убият! :D
    А за Deadlock ще си помисля. И мен ме радва сепия филтъра. Но Can май не съм ги слушал.

    ОтговорИзтриване
  41. Кулинарен връх!
    Трябвало и малко мармалад да хакнеш плюс ром на вкус :)

    ОтговорИзтриване
  42. Голям подарък от мен - giallo :)
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3142237
    Разбира се почваш от Blood and Black Lace :D
    Регът за теглене е задължителен :)

    ОтговорИзтриване
  43. Тц тц тц...Ностро, таз каша в цвят "бебешко ако", ако си мислиш,че ще те спаси от моята инквизиция и ще ми докара възвратно постъпателни движения на панкреаса,далака и задстомашната ми жлеза, жестоко се лъжеш. Обаче тук липсва нещо. Нещо като вкисната зелева чорба. Ей тъй, да шупне хубаво, дет се вика. Следващият път сложи и червено цвекло, че ми се е прияла съсирена кръв.:)))

    ОтговорИзтриване
  44. Фоксе, радвам се, че сме на една вълна. Щях да метна вътре и малко горчица, но се сетих, че така и прасетата няма го ядат. :D

    Вал, не знаех, че джалото е толкова разпространен жанр. Изглежда много се е харчило навремето, а сега определено носталгията и завръщането на ретрото ще го върне по кината. Има ли вече нови джалота (освен тези на Уве Бол)? :D

    Идке, усещам как провокираш в мен гастронома - не, но определено астронома, който с кеф би се омел от тая Земя населена с гастрономи-дилетанти, включая себе си. :D

    ОтговорИзтриване
  45. Като ми кажеш Идка и все едно сме правили безметежен кекс една година, толкоз близък ми ставаш.. :DDD
    Днес си направих подобна гняс, само дето моята е по-изтънчена. Имаше и нещо подобно на грах, на пюре по скоро, който придаде очарователен зелен отенък на цялата картина, бъкана с остатъчни продукти от хладилника. А вонята беше просто неземна. Бях добра- нахраних цяло кошче:)) .

    пп- ти на кого викаш "дилетант" бе?
    :DD

    Идиотова

    ОтговорИзтриване
  46. Хах, в никакъв случай! Който може да прави кекс цяла година е про отвсякъде! Такъв случай е и Фрогито, затова: Фроги за кмет, Фроги за кмет! :D

    (Извинявам се за политическата пропаганда!)

    ОтговорИзтриване
  47. Ностро, търсиш си белята... :Р

    Фр.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.