четвъртък, 16 юни 2011 г.

В анфас: Точка

Наскоро ми се случи да си правя гаргара с един колега, който имаше неблагоразумието да тръгне да ме убеждава, че човек има душа, която продължава да съществува и след физическата му смърт. Естествено стана дума за това, че душата тежи 21 грама и, ако се пазариш успешно, може да я изтъргуваш за не по-малко от трийсет сребърника. Стана ми интересно от какви химични елементи е съставена, откъде е произлязла и къде отива, от което зад събрания поглед на колегата взеха да прещракват едни зъбчатки, едни гигантски колела, които по всичко личеше, че скоро не бяха влизали в работен процес. В крайна сметка съответните родиха едни фантастични приказки, недостойни дори за епизод от Стар Трек в колаборация с Библия за деца. Дискусията стана безмислена, така че отидох да си направя силно кафе и да разкарам главоболието.

Откакто обаче Точка се появи в блогосферата размислих. Неочаквано за себе си станах най-заклетия римокатолик, будист, ислямист, хиндуист, зороастрист (тук се обърках, защото тогава си помислих, че зороастристите са фенове на Зоро), каратист и сциентоламотист (случайно открих, че да почиташ Ламот е равносилно на бой с шамари, което си има и хубавата страна, ако те пляска едрогърда мед-сестра). С други думи убедих се, че душа има и, колкото и Точка да не си признава, тя е живото доказателство за това, защото където и да отиде неизменно се превръща в душата и будната съвест на компанията. Без нея блогосферата щеше да е като семейство без готина мама, като сладолед без чадърче, като шоколад без пълнеж и (о, боже, най-ужасното!) като компот без череши.

Другото, което установих, е че тя е всестранно развита личност. Имам предвид ментално. Абе може и физически. Почти съм убеден, че умее едновременно да жонглира с яйца, да приготвя гювечета и да поства в блога си, докато в същото време превежда последния роман на Филип Рот от английски на немски (това, за да поддържа форма), както и да си припява Ду Хаст на различни провинциални наречия. Няма да споменавам, че симултанно с това гледа и филм на Тарковски, докато обяснява на сина си, че и жената е човек и няма нужда постоянно да й търси кусури, на което той нетърпеливо да потропва с крак и да се дразни, че тя майчински му рови из снимките във фейс-а.

Убедих се и че не е възможно да има Точка, а да няма смислено изречение преди това. Лично аз рядко успявам да напиша две свързани лексикални структури, в които да си личи каквато и да било мисъл. Често не знам за какво пиша, докато не го напиша, а след това не знам и защо съм го написал. Докато при Точка има идея, но открояващото се при нея е, че тя е излята върху бекграунда на блога с лекотата на орфееви трели. Просто зачетете произволен параграф от творчеството й и ще се убедите, че е родена за преводачка на художествена литература, а защо не и за писател. За съжаление последното така и не се е опитвала да ни го демонстрира, заради което би трябвало да се засрами.

Какво да кажа повече освен ЧЕСТИТ БЛОГОРОЖДЕН ДЕН, ТОЧЕ!

23 коментара:

  1. Ама красив профил, Ностро, нищо, че случи на страхотен модел! :)))))

    ЧРД на блога на Точето!

    п.с.

    И душа, разбира се че има, така както има виртуална реалност. Колко тежи виртуалната реалност? Мен на моменти ме смазва. Ламот питай от какви химични елементи е създадена. А това от къде е произлязла и на къде отива... Ба ли му мамата :))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Ностро, от половин час заеквам и не мога да се изкажа. Трогнах се, просълзих се и накрая се поуспокоих, че сигурно си ме портретирал, след като си походил на силно слънце с ярко розови очила. :)

    Благодаря ти много!
    Толкова хубавини на едно място не е на добре обаче ...

    П.П. Може ли да ползвам блога ти вместо препоръки на интервютата? Бившите не ми дават. :( Току виж някой се излъгал да ме вземе на по-нормална работа и вече няма да ми се налага да бягам от тръстиката, за да те коментирам. :D Издателство няма да е обаче, те не ме обичат, щото съм капризна като читател и им развалям безметежието с кофти имейли. :)

    Светле, благодаря и на теб. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хехей, да си видиш ПРОФИЛА "В АНФАС":)
    Много готино, Точе.

    Поздравления за анфаса, Ностро. Много добър!
    :)

    Аз пък като чуя "точка в анфас" и си представям една гооооляяяямаааа и кръгла:)
    ЧЕСТИТ ТИ БЛОГОДЕН, ТОЧЕ!

    ПП.Ностро, благодаря много, че както и в предния ти анфас, без да съм питала, си позволявам да се (си) изложа (мислите)!
    :))

    ОтговорИзтриване
  4. Ти не разбра ли ? Точка де...точка . И никакви удивителни и въпросителни . Само законови фрази :))
    А онзи твой колега бързо трябва да научи урока СЪСТОЯНИЕ НА МЪРТВИТЕ :D
    http://www.kaminata.net/sastoyanieto-na-martvite-osnovni-ucheniya-17-t25385.html
    Та смъртта е един само кратък сън :D В който се очаква някакво събуждане :)А колегата ти е станал гаден езичник и без да иска е станал последовател на отец Ориген :D

    ОтговорИзтриване
  5. Светле, душа има така, както има херувимчета, обичащи да целят задниците на хората със стрелички. :P :D

    Миленке, аве откога някой трябва ме пита, за да се (си) изложи (мислите)? :) Тъй де, аз в цял пост се изложих без да питам никого. :D

    Вал, четох само докато почнаха цитатите от Библията. Що пък трябва да цитират нея, сякаш е писана от някой, който е "преживял" смъртта. :)

    Точе, объркала си се, имам само черни, слънчеви очила. :) За съжаление, както споменах и на Скай в нейния "анфас", ако някой работодател зачете блога ми, тежко и горко на споменатите в него. :)
    И пак честито ти блогорождение! :)

    ОтговорИзтриване
  6. И аз пак да кажа благодаря. :)
    За този анфас, за другия от картинката, за емоциите с вас ...
    Докарахте ми много силен сърцетуп. Не съм очаквала да прочета толкова много добри думи в последното денонощие и започнах да губя моите.
    Мислех, че вместо лице, ви показвам по-често нежното продължение на гърба си. :D

    Ностро, все си мисля, че леко си прекалил. Много идеален изглежда, за да е мой.

    ОтговорИзтриване
  7. Честит бърдей и от мен, Точе, извини ме за закъснението :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честито и тук!
    И да напомня, че толкова много хора те обичат Точе, че е време да укрепиш терасата, щото не знам просто къде ще си събереш...
    Аз си заплювам креслото с възглавничките и една табуретка за краката, ако ще другите да висят за ръце по парапета...
    :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Siyabonga ka khulu! :)
    Т.е. Много ви благодаря, както казват зулусите. :)

    Забравих от многото вълнения, че имало и други благозвучни думички за случая, освен нашата (която не знам колко пъти вече написах). И е толкова хубаво, че ви има!

    П.П. Брат ми, понеже има нужда от фитнес, получи заръките за терасата - укрепване, необходима площ, обзавеждане. Стига е досаждал на крими контингента, да вземе да свърши и нещо полезно. :) Поради което временно се забраняват всякакви ПТП-та, бомби, кирки по колите, разни субстанции в мазни хартии между баничките в автобусите от юг, самообесили се, самоскочили от покрива и т.н. Август почти дойде и комфортът на сестра му & ко е далеч по-важен. :D

    ОтговорИзтриване
  10. ахха ха ха, Ностро, много сладко. ама как се подмаза само :)))
    сега какво ще искаш от Точето, м? :))

    ОтговорИзтриване
  11. Не знам, Тоти. Тя има някои книги, дето аз ги нямам. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Тоти, ЪпсурТ е Ностро да иска нещо! Той е толкова скромен, честен и неподкупен. Преди не помня колко време и защо му обещах каса компоти от бели череши и още си ги чака тихо и кротко. :)

    Ностро, предвид наличността у вас, "някои" ми звучи странно. :) Сещам се определено за една, която лично аз държах да прочетеш - сякаш не един мой голям любимец разказва в нея, а ти. Много ми е скъпа, давам за нея коя да е част от тялото си. Обаче ти твърдо ми отказа, щото те мързяло да връщаш после книги. Пък си ми на един такова (дето ти го имаш, пък аз - не) място. Насила хубост не ставало, казват.

    ОтговорИзтриване
  13. Ми така е, аз не връщам, сори. :D

    ОтговорИзтриване
  14. Ми тогава ще чакаш, докато се спъна нейде във втори екземпляр. И задължително ще ти го подаря, защото това е твоята книга. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Точе, дъ ти`й хептен хепи бърдей ту ю-ту!


    Ностро, догодина и на мен анфас, че с тази дълга гага не изглеждам добре в профил. Особено левия, че и десния, не помня точно кой не си харесва София :)))

    ОтговорИзтриване
  16. Блага, пак мерси и не си мисли, че ще ти се размине, Ностро забавя, но не забравя и не прощава. :D

    ОтговорИзтриване
  17. Като бат Венци Точе :D
    http://www.youtube.com/watch?v=_IH4mf_rlWc&feature=player_embedded

    ОтговорИзтриване
  18. Вал, ти направо ми откри нови музикални хоризонти. :D Аз досега не съм знаела какво да слушам ...

    ОтговорИзтриване
  19. Тук е истината - Колдплей :D
    Music and mud: Glastonbury Festival 2011
    http://www.boston.com/bigpicture/2011/06/music_and_mud_glastonbury_fest.html

    http://rutor.org/torrent/122473/coldplay-live-from-glastonbury-festival-25.06.2011-tvrip

    ОтговорИзтриване
  20. колега,
    "в анфас" е тавтология
    Ползва се или 'във фас', или само 'анфас',
    но не и в анфас.
    В и ан са едно и също.

    Тодор

    ОтговорИзтриване
  21. Мерси, колега, вече ми я бяха правили тази забележка, ама от съображения за съвместимост я игнорирах. А и в следствие на това така ще изглеждам или забележително уникален или невероятно неук.

    ОтговорИзтриване
  22. и като ме блакира в другия блог реши, че си много умен! - великия самодоволен загоркаджия - дето си го ги слага такива като Ларс фон Триер на оная работа - нали винаги има някой наивник да се възхищава на нероятното ти красноречие - кат' си толкоз печен що се страхуваш да спориш - ами банваш - да не би някоя фенка да се разочарова от тесногръдата ти липса на познания - "забележително унвикален","догвил ми харесва" - ами Мандерлай? а идиотите? - всъщност по-добре да не споменаваме тях щото ще се познаеш в някой, разбира се само ако не е "Фанфас" - право казват хората едно време ставаха графомани сега са блогъри

    ОтговорИзтриване
  23. Спокойно, не съм те банвал по IP (77.70.30.126). Само забраних да ме коментират неориентирани анонимници, които и в блога на Скротума, и тук, правят едни и същи правописни грешки.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.