петък, 7 януари 2011 г.

Кратка история на почти всичко, което прочетох, или защо прочетох само една книга през 2010-та

Ами този пост трябваше да се казва "Сто години с(р)амота" по аналогия с произведението на Маркес, но по-(не)ведоми причини се оказа, че въпросната книга я четох от януари 2010-та до към средата на февруари, а в края на февруари станах блогър, което пък ме наведе на едни мисли. Оказва се, че откакто съм блогър не съм прочел нито една книга, освен ако не смятаме препрочитането на "Звездни дневници" на Лем и "Криминале" на Буковски (която пък си я препрочитам профилактично всяка година поне по веднъж и то обикновено заобграден от четирите стени на катедралното помещение с фаянсов престол, много удобен за четене на клозетна литература). Набиващият се извод е че аз-блогър и аз-книгочетец са антагонистични понятия.

Но преди да започнете да ме заклеймявате като книгомразец и фашист-книгоизпепелител, имайте предвид, че през това време аз четях блогове. Вашите блогове. Не стига това, ами и ги коментирах. Е, пишех само глупости, но след като цяла година съм прочел само една книга, какви умнотии очаквате. Така е, тия блогове ме затриха. Ако не бях правил четири месеца ремонт вкъщи, можеше поне любимата книжка на Скротума да прочета - "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада", но вместо това предпочитах да ям и да спя по шест часа в денонощието.

Изобщо работата е плачевна. Ако може да мине за някакво оправдание, поне си обогатих библиотеката. Не мога да говоря с точни цифри, но си купих около 120 книги (само последния път се прибрах с 18) - повечето на цена от 1 до 5 лева купени от сергийни букинисти, но все много класни заглавия, част от които вече имах, но бяха разпадащи се издания, така че се наложи да ги подменя. Други пък бяха допълнени стари издания, трети - документални, сред които са двете книги на Мичио Каку, на които много се каня, четвърти са пък книгите с картинки и интересни факти, визирайки енциклопедиите, които презентирах преди един-два поста и още няколко такива на различна тематика. Изобщо заредих се с книги, които ако продължавам да чета със същото темпо, ще останат за моите пра-пра-внуци. Дано не ми се сърдят много, че ги обременявам да четат толкова излишна литература, вместо да си играят с лазерни мечове и антигравитационни скейтбордове.

А книгата, която все пак прочетох, е "Кратка история на почти всичко" от Бил Брайсън. В нея е описано почти всичко, което трябва да се знае за Вселената и света, в който живеем, в хронологичен ред. Както разбрах и Ламот е писал по въпроса ето тук, разглеждайки случая как урината е станала по-скъпа от златото. Мен лично най ме развълнуваха старите названия на някои видове растения преди Линей да ги класифицира по по-културен начин. Ако не беше той, сега щяхме да им викаме кобилска пръдня, голи дами, увиснали мъде, кучешка пикня, разтворен задник и бърши-дупе. Предполагам, че бърше-дупе са викали на копривата, защото хората от миналите векове са имали мазолести задници, за да държат на боя с тояги, който са яли от Инквизитията.

Иначе не остана на кой да предавам щафетата, защото Ламот номирина всички в блогосферата, но мога с моя глас да дам още малко тежест на неговата покана, така че и други, вероятно мотивирани от подвига ми да прочета една-единствена книга, да си кажат какво са чели или не през изминалата 2010-та.

Можете да се запознаете с произведението на Брайсън в читанка.инфо.

37 коментара:

  1. Не си чел "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада"!?!
    И си позволяваш да ядеш и хъркаш като мен по 20 часа на ден!
    Възмутително!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Ел, много се радвам, че само това те е възмутило. :D

    ОтговорИзтриване
  3. Е айде оправи го тоя червен надпис бе, Ностро, боде ми очите като голям червен надпис на черно-бял фон.
    Иначе и аз не изчетох много книги, ама аз и не чета по принцип. В процес съм на четене на 2, които не вярвам скоро да изчета, щото чета едно изречение по 2 пъти, за да схвана за какво иде реч. Като се има предвид, че не ползвам и показалец и постоянно забравям на коя страница съм - causa perduta. :D

    ОтговорИзтриване
  4. :))))Ностро ,не си единствен ,то и аз да съм прочела около 5 книги максимум,останалите са или справочници разни/по работа/ или каталози или най-вече учебници заради домашни:)))))Напоследък и пътеводители...луда работа.То се е видяло,че като умра ще чета книжки!!!:Р:D:D:D

    ОтговорИзтриване
  5. Лу, веднага се съобразявам с твоето изискване. Ще гледам да не кървя много, защото и кръвта ми е червена, а не благороднически синя. А този тип книги, които се четат трудно и изискват много разбиране, първо ги изчитам целите на един дъх даже и нищо да не схвана, докато на второто четене, вече имайки общата картина, частите започват някак си да се напасват. И все пак можеш да драснеш в другия си блог няколко реда за въпросните, а? :)

    Ах, Онди, не те е срам! Отиваш на пътешествие разбирам, а ний книжните плъхове ще тънем в удобните си кресла и ще четем до умопобъркване! :D Ама като се върнеш да пишеш за петте книги. Аз за една писах, че ти за пет ли няма! :D

    ОтговорИзтриване
  6. УРААААААААААААААААААААААААААААААА!
    Ностро направи своя пръв пост за новата 2011 лето господне! Б
    А книгата на Бил Брайсъм е уникална, страхотен труд, написана по достъпен начин и ако имах блог през 2009г. щях да я обявя за най-добрата книга :)

    Аве то май през новата 2011 и аз ще прочета само 3-4 книги, щото бая работа ме чака, да му се не знай. А и тези пусти блогове съкращават четенето тройно! Но пък е по-забавно. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ако хвърлиш едно око на новия пост в другия блог, ще ти стане ясно какви книги чета. xD

    ОтговорИзтриване
  8. "Кратка история на почти всичко" много ми хареса. На историята за "пича" дето е "измислил" оловния бензин и фреоните, който се обесва без да иска направо ме сцепи от смях. Баси кретена! Баси ИзрУда!

    ОтговорИзтриване
  9. Даа ! И аз прочетох само 3 книги през 2010 год.
    И си падам по документалистиката!
    Горещо ти препоръчвам тази - ПОПизъм
    http://www.book.store.bg/p40640/popizym-andi-uorhol-pat-haket.html
    За 3 вечери я ликвидирах!
    А принципно по цял ден чета екселски таблици :D

    ОтговорИзтриване
  10. Ламоте, пак издевателства над мен! Да не си мислиш, че иначе щях да се засиля да се хваля, че съм чел само една книга. Ама кво да те правя. Аз пък тази година смятам да чета повечко и по-малко да купувам. Стига толкова. Една година суша стига. :)

    Лу, и аз съм фен на мистификациите. Нали чете, че си взех Големите загадки. След това си забрах и Тайните на мистификациите (по-тайнствено заглавие от това здраве му кажи). Бе ти кога ще ни гостуваш в Мистериите. Аз отдавна съм те провъзгласил за доктор хонорис кауза на псевдонаучния труд. :D

    Дринка, задължителна е отвсякъде и, както вика Ламот, Брайсън много достъпно и забавно обяснява. Чете се с кеф! :)

    Вал, туй попизма нещо за Папата ли е? Щот си спомням, че Анджи искаше да се кандидатира за Папеса и тоя труд може да й свърши работа. :D

    ОтговорИзтриване
  11. Мушморок безкнижний! Гювечоуничтожител!

    Туй не са мои думи, хъхъ. :)

    И блоговете не се броят! Не се оправдавай с тях!

    ОтговорИзтриване
  12. Ихааа, ихааа, ама днес ми е хубав, хубав, многооооо хубав ден- ти си прописал, Ел е прописала.... какво да кажа, освен, че днес е много хубав ден за мен?!:)

    Браво и на двамата и сега ако посмеете да излезете пак отпускарската, тоталишен ви отписвалишен. Толкоз по въпроса:)

    За четенето- засрами се! Една книга само! Имаш бойната задача за тази година да се обогатиш книжовно, повече четейки и по- малко купувайки:) Израза с пра- пра-... внуците ми хареса страшно- хихихихих:)))

    ОтговорИзтриване
  13. Ама, хаджи Фроги, какви са тия загадъчни слова, зад които прозира упрек? :)

    Омнииии, ихууу, ихааа! Верно че е иванов ден и вероятно празнуваш някъде, ама защо не си ни подшушнала къде е разпъната софрата! :D

    И на двете ви обещавам тази година да наваксам и да прочета поне два пъти повече книги. ;)

    ОтговорИзтриване
  14. Ахаха - два пъти повече!!!

    Добре де, все е нещо. :))

    ОтговорИзтриване
  15. И при мен се отчита такава една тенденция за подмяна на четенето на книги с четене на блогове. Ама ти как й утрайваш на твоята библиотека не мога да разбера, аз тепърва ще събирам собствена и имам някакво извинение, но ти... и как е "Криминале" на Буковски, че нея още не съм я чела?

    ОтговорИзтриване
  16. Фроги, ето това е погледа на оптимиста. :D

    Ох, Скай, нали знаеш - когато разнообразието е огромно, дилемата е многолема. Но, без да се заричам, тази година се очертава да е по-благосклонна към книгопоглъщането. А "Криминале" се чете за точно един следобед и е една от най-великите книги писани някога. Това отговаря ли на въпросът ти? ;)

    ОтговорИзтриване
  17. Хайде ! Време е да прочетем 127 Hours :D
    http://zamunda.net/details.php?id=248914&comments=1#startcomments

    ОтговорИзтриване
  18. Не и скрийнър качество, Вал. Ще чакам х264, освен ако някое ревю не ме запали да го гледам на кино. Очакванията са високи де, а и все пак това е Дани Бойл.

    ОтговорИзтриване
  19. Хахахах, добрееее, Анджи - аз ще изместя Ватикана на Хималаите, пък ти стани папеса, става ли? :D

    ОтговорИзтриване
  20. Добро утро, Ностро!
    Нито думичка няма да напиша за това колко и какво (не) си чел, понеже има на кого да бръмча ежедневно по въпроса. Ужасна майка съм! :(
    Може ли един малко неудобен и леко интимен въпрос - как успяваш да четеш в катедралата, векуваш ли там? Маса народ си консумира цялата сутрешната преса или любимите книжки с размер на тухли-четворки, докато свещенодейства и мен чак ме хваща срам за оскъдното време, за което профучавам през иначе красивото ми и ремонтирано помещение с престола.

    ОтговорИзтриване
  21. Точ, въпрос на дългогодишен навик и ежедневни тренировки. Но пък от друга страна щом не ти е "в кръвта", няма смисъл от сега да започваш. :D

    ОтговорИзтриване
  22. Eто го онлайн - да не се мъчиш :0
    Per qualche dollaro in più
    http://kinofilms.tv/film/na-neskolko-dollarov-bolshe/12623/

    ОтговорИзтриване
  23. :D
    Италиански субове ?
    Не ги разбирам :)

    ОтговорИзтриване
  24. Забелязваш ли, окъснях само с една минута. :)
    Може тази вечер да му излезе късмета, ще видим.

    ОтговорИзтриване
  25. Дано :)
    Специално за теб най - добрия хорър уестърн - Se sei vivo spara
    http://stagevu.com/video/auaxdqxddlib

    ОтговорИзтриване
  26. Вал, дръпнах "За няколко долара повече" на италиански, но установих, че и това не е оригиналния език на заснемане. Егати дублажите.

    Анджи, аз нямам спомен от каквато и да е екранизация, така че въпросният римейк ще си ми е оригинал отвсякъде. :) Между другото много добре се справяш с ролята. Кога започвате снимки? :))

    ОтговорИзтриване
  27. Very special for you !
    The Trashmaster
    http://rutor.org/torrent/88357/musorwik_the-trashmaster-2011-hdrip-720p
    И трейлъра
    http://www.dailymotion.com/video/xfhffw_the-trashmaster-nouvelle-version-nouvelle-voix-off_videogames

    ОтговорИзтриване
  28. Ей тва е! :D
    Че и пълнометражен. Аз още не съм подпукал експанжъните му, но като се сетя за RDR и ми се убива желанието. :(

    Бе щом почнах да виждам абревиатурата му къде ли не, значи ситуацията е много сериозна. :DDD

    ОтговорИзтриване
  29. Ммтака, преразказ с елементи на припомняне:

    В по предния си коментар ти се представи за Анджелота Актуалия... и т.н., а.к.а. Пипи дългото чорапче. Т.е. вече си влязла в роля за новата екранизация по любимата си детска книжка. Та... за тази роля. :)

    ОтговорИзтриване
  30. За „Winter's Bone" четох ревю наскоро, трябва да го гледам. А Станд ще си го сложа в букмаркс. Фенкю (ма как ги завалям!). :D

    ОтговорИзтриване
  31. Ииииий, наистина ли, Анджи! Мерси!!! :))
    Ами никой досега не ми беше казвал, че съм готин и съкровище. Даже и баба ми, която постоянно ми викаше: "Хайде прибирай се да ядеш, хаймана с хаймана!". :)
    Е, вече го имам черно на бяло. Който не вярва, да чете!! :D

    ОтговорИзтриване
  32. Анджи, ай да си разменим бабите за един следобед. :D

    ОтговорИзтриване
  33. ПХАХАХА! Развий я, ама в Мистериите, че да я направим на (мечо) пух и прах(счо). :D

    ОтговорИзтриване
  34. Хаххаа! Анджелота Актуалия и г-н Дълъг ЧУрап - каня ви на спаначена супа, а за десерт - шоколадова торта.
    Докарайте и бабите!
    :)

    ОтговорИзтриване
  35. Кой чу рап? Около мен само хардрок се носи. :D
    \оф, нещо не съм гладен, затова няма да ти закачам спаначената супа; за тортата - ще си помисля!\ :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.