понеделник, 10 септември 2012 г.

RATIOнализирай иRATIOналното


Има Google, има Wikipedia, има специализирана литература, има дори и преведен TED, но колко от тях са достатъчно интерактивни, че да ви въведат в атмосферата, да ви срещнат анфас с интелигентни, будни хора, с които да споделите опита и знанията си, и в крайна сметка да ви забавляват от сърце? RATIO е инициатива, която има за цел именно това - не просто да ви информира за новостите и достиженията в най-различни области на научната мисъл, но и да ви направи част от тях. Така че, ако във вас, както казва Ленард Съскинд, има едно егоцентрично човече, което държи да знае всичко, просто за да може да твърди, че е право, то мястото ви е в Младежки театър Николай Бинев на 29 септември - входът е 10 лева (7 за студенти).

Лектори ще са:

- професор Кристофър Френч, британски психолог, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Той завежда отдел за изследвания „Аномална психология“ към Goldsmiths, University of London, а често участва и в конференции, радио и телевизионни предавания, където представя научната гледна точка за разнообразни паранормални твърдения.

- д-р Леандър Литов, ръководител на катедра “Атомна физика” в СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на екипа от Софийския Университет работещ в CERN, който ще говори за Хигс бозона

- астрофизикът Владимир Божилов ще даде отговор на въпроса „Сами ли сме във Вселената“. Негова специализация е търсенето на екзопланети - планети около звезди извън Слънчевата система.

- д-р Сара Сантош ще представи „Съкровищата на геометрията“. Лекцията включва любопитни геометрични факти, тайни за перспективата, урок по морски шах за напреднали и триизмерни калейдоскопи. Теоремите отстъпват по брой на демонстрациите с участие на публиката.

Да си само практичен е скучно - бъди и рационален.

4 коментара:

  1. Ностро, това "дойдеш" означава ли, че и ти ще си там :)
    Хайде, елате - ще сее радвам много да се запознаем и на "живо" ;)
    Ще нося две кутии сладолед - карамел и сметаново-шоколадов, за да ме познаете :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Карамела не го размятай много, щото е за мен! :P За идването, сигурно не. Много сте ми далеч. :(

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.