понеделник, 14 юни 2010 г.

Quo vadis, блогъре?...

Така, преди малко повече от седмица, в една приятна съботна утрин, ми беше така унило и шантаво, че реших да се социализацизирам - с други думи да се появя в блогопространството и да се отчета като пълноправен член на необятното общество от блогосписвачи, за да мога покрай другите да си дам сметка къде съм аз (къде са те). Блогосписвач може и да звучи леко принизяващо определение за блогър, но всички знаете, че срамна професия няма, дори и никой да не ви плаща, за да я вършите, така че самонаетият "списвач" в голяма степен го асоциирам с комплимент - къде заслужен, в моя случай - не. И бидейки такъв (един никакъв), на първо време се набутах в TopBlogLog.bg, където открих, че някак си съм се озовал сред първите 550 всенародни любимци, отгоре на всичко и с двата блога, което всъщност е доста нищожно постижение, но ми даде криле да смятам, че за други, броящи се на пръстите на двете ми ръце и левия ми крак, блогъри съм някаква единица от нещо, към която понякога посягат - къде от скука, къде от неосъзнат мазохизъм. Това ме изпълни с благодарност и, за да засвидетелствам и аз моята привързаност към блоговете, в които се "губя", започнах да натискам разни сърчица и плюсове, и да добавям имена в категориите "Любими", "Прекрасни" и "Напра`о стра`отни". В "Напра`о стра`отни" добавих няколко блога на видни поп-фолк изпълнители, за да си отговарят на категорията, а и за да знам накъде съм тръгнал и къде не искам да "свърша". Оставайки изключително доволен от тоя си напън, отворих компот от череши и зацъках нататък.


Открих няколко души, които ме бяха залюбили по погрешка. Примирих се, аз самият съм минал по този път и знам колко много боли грешният избор. Харесаш си някой пък той се окаже пълен задник. После искаш да го разкараш от "Любими", ама не ти дава сърце, щото оня може и да забележи и - по-неприятното - защото това ще означава, че си непостоянен. Затова оттук нататък всеки да знае, че ако ме разлюби, не само, че няма да му се сърдя и няма да го помисля за вятърничав, ами лично ще го черпя по една бира - разбирайте, очи в очи, на една маса, с халба в ръка и сурово кашу между нас. Никой не заслужава съдбата да се трови с мисли как да спре да прокламира блога на (друг) задник, и без това достатъчно проблеми ни стоварва светът всеки ден.

Проблем: Мексиканският залив. Все още жив пеликан
след петролния разлив причинен от сонда на Бритиш Петролиум.

Бидейки толкова добросъвестен и благороден в намеренията си, а и застъпвайки идеята, че всеки си има задник и не му трябва втори, пребродих последните статии на любимците си, за да ги "нацъкам" със сърчица в знак на любвеобвилност. Разбира се подходът ми не беше самоцелен и безразборен, напротив - изхождах изцяло от позицията си на изтънчен ценител на качественият и информативен пост. Затова и с лекота прескочих статията "Фотография, първи опити" на Ламот и с кеф нацъках сърдечност на останалите му публикации. Само по себе си това ми действие нямаше да е чак толкова фатално, ако не се бях "обадил" в коментар отдолу, споделяйки какво мисля за фотографските му способности. Е, човек трябва да бъде искрен, отстоявайки позициите си, и както казва Бънги в "Мисли": "Просто действай, бъди импулсувен, веднъж се живее, мамка му.". До кога ще живея, разбира се, зависи от изхода на дуела между мен и Ламот утре в 12:30 пред часовниковата кула - оная с набученото амурче отгоре на пилона (Ламоте, не закъснявай, след теб ме чака още един.)

Специален поздрав за гражданите на Ламот(х)ланд

... и още един

Приключвайки с цялата процедура по влюбчивост, реших че съм си свършил работата и вече би трябвало да съм с една идея по-социално ангажиран от преди. Сутринта ми се беше превърнала в обяд и стомашните ми сокове ме призоваваха към хладилника за поредното безпаметно угощение. След час нямаше да си спомням какво съм обядвал, защото междувременно щях да преглеждам последните новини от rss-рийдъра, а ако не беше турнирът от GameKnot-а, към който някак си се бях пристрастил, вероятно щеше да ми остане време да посетя и усамотената стаичка с фаянсова облицовка. Е, винаги има кога, въпреки че и винаги може да стане прекалено късно. В крайна сметка обаче факт е, че всичко е ад либитум и само краят е по неизбежност...

И, за да не завършвам така минорно, помествам специален поздрав за всички мъже (особено за бледият ездач с каубойско излъчване) и за Бънги, за да й върна помислите:

27 коментара:

  1. стана ми тъжно за пеликаните :(
    и аз от съвсем скоро разбрах за какво са тия сърчица в топблоглог-а и от там насетне пляскам сърчица наляво надясно, много яко! :)
    а за дуела, негово височество Ламот отказва да се бие, защото има гастрономически проблеми. От сладоледа се получиха някои експлозивни странични ефекти.
    Освен това снимките бяха от малкото, в които пръстите на гениалния фотограф Ламот не закриваха обектива. А това са първи признаци за професионализъм!

    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ламоте, има и още по-фрапиращи снимки... :(
    Но добре, че не си бил ти да ги снимаш - щяхме да те познаем по пръстовите отпечатъци... :)

    ОтговорИзтриване
  3. "... че не си бил ти да ги..." - седем едносрични части от речта смислено наредени една след друга - ще кандидатствам за рекондите на Гинес... :D

    ОтговорИзтриване
  4. Боя се, че не схванах основната идея на поста, въпреки че старателно му проучих "синопсиса", та ще го карам ad lib. ;).
    Малко в страни от темата: TBL го ползвам като алтернатива на рийдър, защото до момента не съм попадала на такъв, който да ми харесва. Смело цъкам на бутоните за гласуване по статиите, не чак толкова - по сърцата (тях ги ползвам или за особено любими, или за блогове, които не са ми в blog-roll-а, а искам да следя). Тук е момента да помоля Ламотх да вземе най-накрая да си направи claim на блога, та да може да се гласува за статиите му в TBL, а аз отделно и да му зарозовя едно сърчице.

    Иначе от толкова плътно наврени в очите бузи (не всичко, което има две бузки е лице, напомням) последиците от инцидентите на BP започват да ти изглеждат някак си дребнички. Въпрос на перспектива... или по-точно перспективи.

    ОтговорИзтриване
  5. Скай, боя се, че постъпих като некадърен художник и надрасках абстрактното си "произведение", оставяйки "зрителят" сам да си извлече каквото му харесва (ако изобщо намери какво)...

    Иначе и аз съм подобен случай по отношение на рийдърите - от favit минах на feedly, ама ефект никакъв, TBL-а е някаква алтернатива, но рядко прибягвам до него. За познатите блогове ползвам основно блогрол-а си.

    Колкото до бузите, забравих в постта да спомена, че и всички дами могат да се чувстват поздравени, ако съответните две близначки "покриват" критериите им за естетизъм... :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз се боя, че постъпих като некадърен диалогизиращ, намерих какво да си извлека все пак, то ти си малко като сладолед с глазура - по-вкусното е на по-долния пласт :).

    Ех, бузите... с годините си събрах разкошна колекция с BW актова фотография, така че се усетих поздравена и без да го беше споменавал изрично.

    ОтговорИзтриване
  7. Скай, това за сладоледа не го споменавай на Ламот, че тъкмо се отказа от дуела... :D Иначе се радвам, че си извлякла нещо от нищо - така затвърждаваш слогана на блога ми. :)

    И по-добре вземи пример от Вал и сподели чернобялата си актова фотография - вече тръпна в очакване... :)

    ОтговорИзтриване
  8. Опасявам се, че няма да ви е толкова интересно, при Вал нещата са по-скоро в духа на софистицирано-провокативния Хелмут Нютън, докато моите са по-скоро софт-изпипан Хърб Ритс (последното означава и с акцент на мъжката голота). Впрочем една от най-еротичните фотографии от колекцията ми е портрет :)...

    ОтговорИзтриване
  9. Как се клеймва блог :) Ще съм благодарен, ако обясните как става и за какво се прави :) Аз съм беден неосведомен ламотец :(

    Интересно ми е какво представлява favit, и туитъра се чудя какво представлява, макар и да се регистрирах там. Аз само се регистрирам и не ги ползвам. И рийдъра даже не знам как да ползвам. Пълен бушмен съм :(

    Хелп!

    ОтговорИзтриване
  10. Скай, вярвам, че подборът ти ще бъде оценен по достойство. Тук всички сме естети, а специално аз и Ламот ще сме ти изключително благодарни, ако ни спестиш нечии голотии за сметка на други... :D

    Ламоте, що се правиш?! :) Влизаш си в профила на TBL-а и отиваш на "Claim на блог"... Българският вариант на favit май нещо изтрещя, затова ползвай feedly, като екстеншън на файърфокса, ако имаш няколко новинарски сайта, които искаш да следиш без да сескъсваш от цъкане и обхождане на такива...

    ОтговорИзтриване
  11. Хм, за голите фотки ще видим, там проблемът ще е да намеря източниците, защото са събирани с години, а те (източниците)не са от популярните.

    Ламоте, вземаш си снипета (кода) от TBL в частта за claim, пействаш го в последната ти публикация, да кажем, правиш си проверката и вече блогът ти се асоциира с потребителя, т.е. с теб в TBL. После въпросния снипет можеш да си го изтриеш.
    Иначе опитай twitter, на мен много ми харесва и го препоръчвам. Във формата "до 140 знака" най-добре си личи кой колко тежи, а и е забавна лудница.

    ОтговорИзтриване
  12. Оу, благодарско. :) За The circle of no life обяснявах на Иво скоро и как щом още не знам какво са всички изброени в него има спасение за мен. :D Май си поразцъквал в google reader-a, познах ли? :P

    ОтговорИзтриване
  13. И по-конкретно тук. :) Светът е малък и както пише по пликовете от рециклирана хартия: "Как ще променим света, ако няма какво да променяме?"... Днес ми е едно екологично, чак ми идва да спра да дишам, за да не замърсявам с въглероден двуокис...

    ОтговорИзтриване
  14. Абе, гугъл е сила. :) Забелязахте ли, че в google търсачката, вляво долу има опция да сменяте фона? ;) Много съм доволна. :))

    ОтговорИзтриване
  15. аз се чувствам като бушмен с бутилка от Кола в ръка (ако сте гледали "Боговете сигурно са полудели" ще разберете). Колко сте интерактивни, ъп ту дейт, а вижте мен - задоволявам се с четене на хартиени носители ( в повечето случаи - тоалетна хартия)

    :(

    ПС Мерси за съветите Ностро и Скай. Не забелязах разлика след клеймването, но аз съм си такъв - бавно загрявам.

    ОтговорИзтриване
  16. Ми така е!
    Невежи сте като мен.
    Аз поне се научих как да щракам и отдавна съм ви нащракала сърчицата, че даже и гласувах!
    Ако някъде съм забравила - това е щот съм руса!
    Форгив ми!

    ОтговорИзтриване
  17. Ел, сега забелязах, че си 999-ия посетител на блога...

    Честито! Печелиш един слънчев ден... някой ден. :D

    ОтговорИзтриване
  18. Само тия девятки не ги обръщай, че ще ми отиде земното прикритие...;)

    ОтговорИзтриване
  19. Няма страшно - тях Лу вече си ги "заплю"...

    ОтговорИзтриване
  20. Ахаххха - ей тази Лу все повече ми харесва.
    Ще вземем да излезем и с нея братовчедки.

    ОтговорИзтриване
  21. Хм, за голите фотки ще видим, там проблемът ще е да намеря източниците - аз ги предоставям безплатно,Катя:)
    http://valkocompany.tumblr.com/page/4
    Благодаря за поздрава Ностро,но леко съм неадекватен след толкова много път и хамалско тичане по терените на Германия:)

    ОтговорИзтриване
  22. Ех, Вал, с тоя линк ми върна поздрава стократно... :)

    Видех аз колко хамалско е било в Росток. Чак и на мен ми се прииска да "хамаля" така... :)

    ОтговорИзтриване
  23. Вал, при пълен copyright, а не криейтив комънс лиценз за некомерсиално споделяне, е задължително да се посочи източник (в случая имам предвид автора на снимката с credit линк)... всъщност и това не може без изрично разрешение, де :). И ако това не е толкова наложително за популярни фотографи, поради познаваемост на стила и портфолиото им, то при недотам известните ми се струва редно. <-- това са само личните ми виждания, не се ангажирайте с тях.

    Иначе линка ти радва :), все ми се иска да питам каква част от снимките по галериите ти са твои?

    ОтговорИзтриване
  24. Много труден въпрос :)Тъй като голяма част от галерията е взета от еротични сайтове или торенти:)Но все пак си имам една своя галерия в гугълската Пикаса
    http://picasaweb.google.bg/valkocompany
    Смятам че тези които искат да си запазят снимките трябва качват на флашсайтове.За да могат да се спасят от програмата за снимки която аз ползвам.Тя забърсва всичко по пътя си :)
    http://hotfile.com/dl/5158556/d69bdf2/Ginipic.exe.html
    Принципът на действие е един и същ както при дърпане на видеоклипове :)
    http://hotfile.com/dl/5159388/a12a66f/ashampoo_clipfinder_153_sm.exe.html
    След такъв легален софтуер кашата наистина е пълна :)

    ОтговорИзтриване
  25. Много хубави снимки от Ханзата, Вал :)
    Рощок наистина е много красив град, тези китни къщички много ме топлят :)

    ОтговорИзтриване
  26. Вал, и флашсайтовете не са спасение, защото има ripper-програми и за тях (освен някои особено некадърно направени). Иначе питах за твои снимки, защото при такова отношение към фотографията предположих, че също снимаш :).Мхъм, тук http://valkocompany.tumblr.com/archive не виждам нито една достойна за високата визуална и тематична култура на един порносайт.

    Nostromo, извини ме за спаменето.

    ОтговорИзтриване
  27. Скай, светотатство! Как можеш да наричаш тема, обсъждаща за голата фотография "спамене". Засрами се! :D

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.