понеделник, 7 юни 2010 г.

Как чета?!

Както често се случва, когато най-малко очакваш, просторът зейва над теб и от небесата се понася мелодичен (да, този път, но обикновено е дълбоко-басов) божествен глас, който напевно те призовава да извършиш своите 15 подвига. Е, аз по принцип не обръщам внимание на разни гласове (щот в главата ми са много и като почна да отделям внимание на един и всички ми се качват на главата), но този път шестото ми чувство се почувства изключително поласкано и, за да ми обърне внимание колко насериозно трябва да взема горната заръка, ми шибна два прави, последвани от ъперкът, и после пак, и така няколко пъти, но в крайна сметка ми остави десет здрави пръста.

Та, първият въпрос свише беше: "Как чета!?". Което си беше чисто и просто риторично подмятане, което да ме подготви за същинската част, но аз понеже не обичам отворените начала, реших да го затворя набързо и отговорих рационално: "От ляво на дясно чета, о, Висша сило! Опитвал съм и в други направления, но се получават безмислици, като тази: !ах-ах, онакпът шенръв ог им ад макач, етомаЛ". Висшата сила замълча, замълча, и по едно време изрита от покоите си два каменни скрижала, които се приземиха баш под носа ми. За съжаление единият не оцеля и от него останаха малки парчетии, а на другия разчетох от санскрит следните 15 въпроса:

1. Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

Ох, ами поямвам си, като един истински Гаргантюа, но все пак се ограничавам до кисело зеле с говежди мозък, гастронче супа от заешко, две виенски купи с фрикасе, овнешка плешка с чесън, осолен дивеч с ряпа, прасенце в шира, патица в бял сос и къде без няколко скопени врани преди десерт. За десерта да казвам ли, че не разбрах?...

2. Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

Този въпрос не стои пред мен. Но много често ми се случва да чета, докато пия. Обикновено компот от череши след няколко бири Шуменско.

3. Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти в книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Последният път, когато се опитах да драскам по книга, получих сърцебиене и обриви по меките тъкани.

4. Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа надолу), оставяш книгата отворена?

С парче (неизползвана) тоалетна хартия.

5. Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

Обикновенно си обувам и двата чорапа. Пробвал съм и с един, но изглеждам нелепо и хлапетиите от квартала ми се смеят и ме замерят с камъни.

6. Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

Според зависи как ми се вмества главата в план-графика на пикочния мехур.

7. Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът те дразни?

На мига. Има прекалено много други автори, които биха заслужили няколкото часа внимание от краткия ми живот.

8. Ако попаднеш на непозната дума, спираш ли, за да потърсиш някъде значението?

Не, аз знам всички думи още от малък. Някак си ми се втъкнаха в главата. Не чета нито хелпове, нито FAQ-ове (не псувам, ей), нито менюъли, а гидовете ги нямам за нищо - знам цялата световна история на изуст, както и историите на двете извънземни цивилизации, посещавали Земята - аз съм от едната, Ламот е от другата (той вече си призна)...

9. Какво четеш в момента?

"Взривът! Пълна история на Вселената" (защото е с картинки и ми е най-скъпият подарък правен някога) и препрочитам (за трети път) "Pulp" на Буковски (защото е най-шибано яката книга писана някога от смъртен гений в състояние на делириум тременс... и се чете за няколко влизания в тоалетната).

10. Коя е последната книга, която си купи?

”Дванадесетте стола” на Илф и Петров. За два лева от кашонна разпродажба. Позорно е, знам...

11. От онези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?

Случвало ми се е и по няколко, но предпочитам по една.

12. Имаш ли любимо място/време за четене?

Помещението със сакрална акустика е единият от многото варианти. Хоризонталното положение обаче е за предпочитане, затова - легло, под, кухненска маса, покрив (керемиден също). Чел съм и на дърво - круша. Време - по всяко време на денонощието.

13. Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

Всичко зависи от автора и съдържанието, а не дали е част от нещо или самостоятелно издание. Грам разделение не правя.

14. Има ли книга или автор, който препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

Не, препоръките са индивидуални. (отговор подсказан от небесата)

15. Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора и т.н.)

Ей тук се почна... Най-отгоре на два реда е поредицата на библиотека "Галактика". Вторият ред е зад първия и не се вижда, но в момента ми липсват около 20 броя. Имам два рафта със "Световна класика", като в единия са книгите, на които все още я има меката хартиена обложка, на другия - по обрулените от времето. На следващия са деветте тома на Достоевски и до тях десетте на Балзак плюс двата на "Война и мир". Под него - книгите с дебели корици, основно класически заглавия, основно тъмни на цвят и подредени по височина. Следващите два - същите, но с бели корици. На секцията вдясно... Уффф...


Да се похваля - не съм чел и половината, а имам и книги за още една секция...


Сега на свой ред ще натоваря с Розетския камък Lu и Bla. С удоволствие бих предал този сизифов труд и на цялата плеяда древногръцки герои от блогрола ми, но Ламот подмолно ме изпревари и ги натовари от свое име. (Трима не ти ли стигнаха, бе Ламоте!!! Хак да са ти!... :) )

14 коментара:

  1. Много подредено в твоето убежище!
    Завиждам!
    Аз ще гледам да отговоря на Ламот утре за четенето, че се претоварих от тая вечеринка!

    И аз много ям като чета!
    :)
    Но не ми личи - нито яденето, нито четенето...:(
    И трябва снимки да правя на библиотекейшън...

    ОтговорИзтриване
  2. Ти си вторият, който ме предизвиква. :) Ще постна тия дни.

    ОтговорИзтриване
  3. лол Ностро :)))) Имаш изискан вкус по отношение на яденето. Говеждият мозък със зеле звучи много вкусно. Йък. :D :D И компот след Шуменско лол!! :)))
    А и помниш ли нашия космат приятел от Мелмак. Сега планира да изяде котката на Иво :)))

    Много подредено у вас бе Ностро :) При мен дори вратите трудно се отварят от боклуците :))
    Онези три тома на Стайнбек и аз ги имам :)) На горния десен рафт виждам характерните книги на Стиви Кинг, а тази най-отдясно, бас ловя че е "Златното Руно" на Грейвз :) От колекцията ти на "Галактика: единствено различавам :Краят на Вечността"

    ОтговорИзтриване
  4. Браво :))Балзак и Световна класика :)
    А защо няма Богомил Райнов ?
    За съжаление ще пътувам за Германия и по този начин ще прецакам поканата на Ламот.Усещам как и г-н Бла ще се хлъзне по тангентата :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ел, какво да ти кажа... тая вечеринка ми разказа играта. :D ... Иначе и на мен не ми се лепи и не знам къде отива всичко това дет го поглъщам. Мисля, че в недрата на стомаха си отглеждам черна дупка, но още не съм събрал достатъчно доказателствен материал... И снимай, че после да си сравняваме библиотекейшъните... :)

    Бла, не съм се съмнявал, че някой вече те е бил номинирал, ама не те видях в няколкото познати блога, пък си ми и много интересен, човек... :D

    Ламоте, както са казали големите мислители на Ламотхландия, използвайки вече позабравеното северо-ламотхландско наречие с привнесен извънземен диалект от земите на твоята далечна инопланетянска роднина (тук ще забавя, че произношението е много важно): рънътъ пръй бурбътъ. Виждаш ли, и аз се интересувам малко от чужда философия. Иначе си абсолютно прав - и за "Златното руно" и за "Краят на вечността". Галактиките колкото по-малко ми остават, толкова по мъчни стават за откриване, ама ще дерзая... Същото е и при поредицата от библиотека "Галактика". :D ... А "подредеността" е концентрирана в библиотеката основно... :)

    Вал, отдавна му се каня на Райнов, заради нежните имена и много препоръки, но така и все още не съм стигнал до него. Иначе надявам се подхлъзването и при двамата ви с Бла да не е с неприятни последствия. Аз принципно мога да чакам, докато ми се изчака чакането, което е близко до Вечност... :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ностро, търпеливи братко Едмонд-Дантесов, няма такава библиотека като твоята! Аз откога се мъча да го постигна това - хем да е тематично, хем "геометрично" подредена.

    Много се радвам, че покани Bla и на мен ми е много интересен.

    На колко години беше, когато за последно прелистваше страници на горещия ламаринен/керемиден покрив?

    Oh my God... по-точно Holy beard of Muhammad! Ламота как се направи на нечетящ от дясно на ляво, а като му знам камилската втора родина... Кого ще заблуждаваш ти, Ламоте?!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, Скай - Сило Небесна - май имаш рентгенов поглед, за да виждаш и двата опърпани тома на "Граф Монте Кристо" скрити зад първия ред книги. :)

    Благодаря ти, че отбеляза тематичността и геометричността, които ми отнеха почти една безсънна нощ (преди да се снабдя с тези семпли, но практични библиотечни рафтове, съдбата на книгите ми беше плачевно разпиляна из апартамента на родителското ми тяло).

    А разлистването по покривите и дърветата се случваше през дългите ми прашни и безгришни лета, които прекарвах на гости при баба ми.

    Колкото до Ламота, и аз не мисля, че не е забелязал. По-скоро джентълменски, като един истински ламотхландец, е заровил томахавката на войната - спокойно, ние само си ги размахваме и не ги ползваме - за да живеем в мир, навеки!... :D

    @Lili, мерси, същото мога да кажа и за твоите творения. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Абе човек, какво лошо съм ти сторила, знаеш ликак тежи тоя камък... Па и аз от доста време не съм чела друго освен учедници и образователна литература...

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам как тежи, Лу, надявах се ти да ми кажеш... :)

    ОтговорИзтриване
  10. И на мен ми харесва библиотеката ти. :))

    ОтговорИзтриване
  11. Мерси, мерси, Бънги. :) Кога ще видим твоята. Намери малко време между "чаканията да учиш"... ;)

    ОтговорИзтриване
  12. A аз с удоволствие бих си краднал едно-две томчета от привлекателната библиотечка:D

    ОтговорИзтриване
  13. Иво, бъди сигурен, че удоволствието ще ти се размине... :)

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.