неделя, 10 октомври 2010 г.

10.10.10

Ако ви се е налагало да "набивате" (не кебапчета и кюфтета, а) т.нар. IP адреси, значи е много възможно и най-вероятно да сте се сблъсквали с частните IP адреси от рода на 10.х.х.х, 172.16.х.х и 192.168.х.х, където "х" е число от 0 до 255. С подобен адрес е общо взето всеки един домашен компютър, като например вашият. Същият формат има и вървящата с него мрежова маска. Тя обикновено съдържа в лявата си част един, два или три пъти числото 255 и в най-честия случай в дясната си част завършва съответно с три, две или една нула (255.255.255.0, 255.255.0.0 или 255.0.0.0). Същата в комбинация с IP-адреса указва неговата принадлежност към съответна мрежа от адреси. (Самото обяснение е изключително лаишко, но надявам се е на достатъчно достъпен език.)

Наример комбинацията:

IP адрес: 10.10.10.67
Мрежова маска: 255.255.255.0

указва, че компютър с IP адрес 10.10.10.67 се намира в една физически и логически свързана мрежа от компютри, чиито адреси варират от 10.10.10.1 до 10.10.10.254. Тези компютри се "виждат" пряко един друг. Това означава, че чрез най-простите механизми на всяка една операционна система, осигуряващи възможността за споделяне на папки, всеки от тях може да достъпи споделеното съдържание, на който и да било друг компютър от същата мрежа. С други думи тези компютри са като съседите в квартала, от които без да се притеснявате може да поискате чаша захар, пакет брашно или неангажиращ секс. Разбира се, трябва да внимавате за злобния им питбул, въоръженият им съпруг или съпруга и да търпите разглезените им хлапетии, които често ще замерят прозорците ви с камъни, но, освен ако не сте като Nightwish El, която има самостоятелна резиденция на Марс, все някак ще трябва да се примирите с тези недостатъци.

Ако разгледаме същият пример, но с променена маска:

IP адрес: 10.10.10.67
Мрежова маска: 255.255.0.0

тогава IP адресите във вашата мрежа ще са доста повече и в границите от 10.10.0.1 до 10.10.255.254, което разбито ще изглежда така:

10.10.0.1 - 10.10.0.255,
10.10.1.0 - 10.10.1.255,
10.10.2.0 - 10.10.2.255
...
10.10.255.0 - 10.10.255.254
(първият и последният адрес от тази област не се ползват за клиентски IP адреси)

При първата разгледана мрежова маска разполагаме с мрежа, в която може да включим физически и логически точно 254 компютъра, които свободно да комуникират помежду си, а във втората - 65534 [(256 х 256) - 2] на брой.

За краткост една мрежа, като горната, може да бъде изписана така: 10.10.10.0 и да се предполага, че става дума за мрежа с маска 255.255.255.0, в която има точно 254 свободни IP адреса, зад всеки от които може да стои компютър, а зад компютъра човек.

Така... Сега съм сигурен, че някои от вас ме гледат с недоумение и се чудят защо ги занимавам с неща, които са им пределно ясни, други - защо ги занимавам с теми, които изобщо не ги вълнуват, а трети се почесват по меката част на ухото в стил Вито Корлеоне, примляскват и се опитват да си спомнят какво има в хладилника и дали ще им стигне, за да си направят сандвич. Последните спокойно могат да отидат да проверят, защото аз бих го направил, а останалите най-вероятно вече тършуват из мразовитите потайности на кухните си, така че, докато съвсем не съм ви изгубил вниманието, ще разяснения.

Днес имам рожден ден. Хепи бърдей и така нататък. Ставам на 33 години, затова и реших, че поне днес мога да се опитам да бъда макар и малко, но все пак по-полезен от друг път. Давам си сметка, че на фона на безметежното си, мимолетно блогосъществуване досега, не допринесох кой знае с какво, за да се почувствате по-информирани от преди да седнете да ме четете, но затова пък вие направихте точно това за мен. И, за да не излезе, че ви четкам, котаракът ми, който в момента лежи на бюрото до мен, може да потвърди, че не съм си кръстосал пръстите. А и с кръстосани пръсти много трудно се пише.

За фактът, че се чувствам непълноценен, говори и желанието ми да се реабилитирам със сравнително информативното си встъпление, което беше естествено инспирирано от сакралността на днешната дата в чисто календарен план. За последен път горните 10-ки са били така симетрично подредени през далечната 1910 година и по потвърдени данни в 10 часа, 10 минути, 10 секунди и 10 милисекунди на съответния 10-ти октомври не се е случило нищо кой знае какво. При това става дума за календара на нашата доста по-развита от тази на маите цивилизация, което ми дава основание да смятам, че все пак ще дочакам премиерата на "Хобитът" през далечната 2013-та (ако дотогава и Питър Джаксън не се е отказал от проекта).

Оставяйки тези ми терзания настрани, горната дата притеснително много ми напомни за IP адрес и то по-скоро за мрежа от такива. Мрежа точно като тази, в която сме с вас, в която, колкото и различни IP адреси да имаме, се чувстваме като в една огромна локална/социална мрежа. Затова сега е моментът да ви БЛАГОДАРЯ , ЧЕ СПОДЕЛЯТЕ ВАШЕТО СЪДЪРЖАНИЕ и, че все още посещавате блога ми. Той е толкова личен, колкото за текстовете в книгите подредени в библиотеките ви може да се каже, че са собственост на авторите им, а не на вас, които ги четете.

21 коментара:

  1. :))))ЧеРеДе!Голяяяяяяяяяям да пораснеш!:D

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Рожден Ден! Само внимавай с промените. Не винаги са на добро, а не можеш да върнеш нещата, назад:)

    ОтговорИзтриване
  3. Желая ти -
    сили, безгрижие... свобода на полета, попътен вятър... топла споделена любов, здраве и ... пари малко повече, отколкото са ти нужни /съвсем мъничко в повече :)/

    ОтговорИзтриване
  4. Тези компютри се "виждат" пряко един друг- по този начин видях една папка на приятел - лекар,в която имаше мръсен чалгакючек :)
    ЧРД :)
    Защо ми приличаш на Били Зейн :)
    Разбира се, имам и подарък за теб.Eдно яко филмче:)
    Флейм и Цитрон
    http://zamunda.net/details.php?id=237662&hit=1

    ОтговорИзтриване
  5. Мхм... едно съседче здравата ни бъркало в компа и пращало от страницата ни в глобул просташки есемеси на едно друго. Нали се сещаш, че имахме проблеми с другото чедо, понеже номерът е наш. Хванахме тиквеника де, щото е толкова тъп, че трил, ама не изчистил кошчето. :) Без малко да му откъсна главата, но вече едва ли ще му минават подобни идеи през кухата лейка. :)

    ЧРД, сладурче! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Марс вика Тутанкамон!
    Обади се!
    Арггггххпппллляяяккксссггхххррррр...
    Връзката е лоша...
    Ако ме чувате - партито-изненада търпи провал. Моля вземете Свещената котка и пристигайте бързо!
    Тригърдите марсианки изкочиха от тортата и изплюскаха всичко. Читав компот не остана!
    Алфакефалите са възмутени и решиха да обявят война на Орион / щото изядоха всичките чадърчета от мелбите.../
    Спешно се нуждаем от Вашата намеса!
    Ден, ден, ден рожден да е честит от мен!
    :)
    грррхххххрррггг...

    ОтговорИзтриване
  7. Честит рожден ден, пожелавам ти всичко, което не се купува с пари и много пари за всичко останало! :))

    ОтговорИзтриване
  8. Хехе, честит празник, Nostro!!!
    Много здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  9. Уникални пожелания, чак ми идва да му напиша стихотнорение :D
    ЧРД, жив и здрав, и още дълго да ни радваш с блога!
    И да пишеш и в другия! :)

    ОтговорИзтриване
  10. ехееййй, честит ден-ден! :))) :*

    Надинка

    ОтговорИзтриване
  11. Ностро, тъкмо четях по диагоналната система и се опитвах да се съсредоточа (много трудно фокусирам след обилната течна храна днес) и стигнах до същината на нещата. :)
    Не е честно да си роден днес пък! Всъщност е чудесно, че виртуално споделяме празника. :)))
    Искам да ти напиша цял роман с хубави работи, тъкмо ми е тръгнала приказката, обаче ще взема да заприличам Лилия. :)))

    Бъди здрав и щастлив, случвай мечтите си и продължавай да ни радваш тук. Наздраве!
    Ще пия едно и за твое здраве. :)

    Днес било денят на щастието. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Happy birthday to you

    you little monkey
    you smell like a donkey
    with a banana from a junkie
    talking to Einstein the punky

    Have a great time Nostro
    you naughty monkey :P
    :P :P
    from Lammoth the legendary bard of Lammothia

    :D

    ОтговорИзтриване
  13. Онди, стига съм расъл толкова! :)

    Владо, това е то! Знаех си, че е по-добре да остана на 32 още две-три години! :)

    Анджи, ако случайно открия някоя златна жила, ще си я поделим. А и златото се промивало с вода - водолейската ти опашка ще е от полза! :)

    Светле, и за теб ще има от златната жила! Песничката е упойваща една, замая ми главата! Упс, то било от водката! :D

    Вал, тоя как съм го пропуснал и то с Мадс Микелсен. След "Казино Роял" чувам все положителни отзиви за него. Страшен подарък, дърпа се! А, и не намирам голяма прилика с Зейн да ти кажа! :)

    Фроги, ти пък какво ме насладурчи! :D Заради снимката с котарака ще да е, знам - много е злепоставяща. Той и затова не ми дава да я показвам на другите котки! :))

    Ел, хахахха, егати, купонът наистина е почнал без мен! Поне един компот от марсиански дренки не остана ли?! Добре, че поне сладоледи има - чадърчетата обикновено ми засядат на гърлото. :D

    Бънги, май и ти напираш за златната жила. Ей, меркантилно племе! :D

    Преславски, толкоз ли не намери някой гол задник за поздрав, баси! :D

    Ангеле, аз и тук напоследък толкова пиша, а и като пиша е леко насила. Явно нещо са ме напуснали музите, ама ще се постаря да изпълня заръката ти. :)

    Наде, мерси за виртуалната! Да ти се връща! :*

    Точе, какво да ти кажа повече! Как пък си нацелихме и рожденните дни, и постовете! Нека денят на щастието за теб да се превърне в годината на щастието! И да се занимаваш и с по-малко идиоти, че виждам как ти тровят живота. А пък аз вече пия две за твое здраве! Мисля и да ги утроя! :D

    Ламоте, ако не ми беше така замаяно, такава поема щях да ти дръпна... :) Ма мерси де. Тя маймуната козината си не мени, освен задникът й да стане по-червен! :D


    ХЕЙ, МЕРСИ ЗА ПОЖЕЛАНИЯТА НА ВСИЧКИ!!! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Ностро, още веднъж и тук: мерси за всичко.

    ОтговорИзтриване
  15. Честито! Жив и здрав! Пожелавам ти много яки книги, филми, волейбол, постове, топла вода, цвете в саксийка и хеви метал! :)

    Покрай тези десетки се сетих супер старата шегичка "There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't" :)

    ОтговорИзтриване
  16. Да прекрачиш 33-те отвсякъде си намирисва (айде, може и това, че току виж си се препънал, пък точно сега не е момента).

    Бъди си все такава провокативна болка на юг от кръста, невъзможна за необичане. Целувки...

    ОтговорИзтриване
  17. Точ, надявам се след вчера не си в кома в следствие на алкохолно прекаляване? :D

    Дринов, това е супер яко в конкретиката си пожелание! Караш ме като играем на волей да не те бия с 11001:10, ами да ти пусна поне 11 точки. :D

    О, Скай, много яка интерпретация, а и котарангенса кърти, не по-малко от вещерския вид на Пати Смит (но пък тя поне си е веща в занаята). :) Пожеланието ти е едно на седем милиарда! Ще си го разпечатам и сложа в рамка. Мляс-мляс! :*


    ГОЛЯМО ТЕНК Ю ПИЙПЪЛ! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Мне, свежа съм като репичка. :) Обаче се чувствам като голяма дрънчаща тиква.

    ОтговорИзтриване
  19. Оп, аз изчаках цели 4 дена, за да съм последна!
    Всъщност съм много разсеяна и чак днес ти погледнах блога.
    Пожелавам ти хепи бърдей и така нататък... каквото и да включва това. :) Щом сам си си го пожелал, значи няма да е лошо. Освен ако не си някакъв мазохист, но дори тогава ще си в изгодна позиция, защото ак ое нещо лошо, ще е точно това, което искаш и пак ще си доволен. Извода е, че човешкия егоизъм няма граници. Това гениално проникновение е моят подарък, възползвай се и попивай мъдрост покрай попиването на концентрати.

    ОтговорИзтриване
  20. Мерси, Лу! Ще си занеса подаръкът вкъщи и егоистично ще си го лепна над РС-то, за да му се любувам в моменти на налегнал ме егоцентризъм. С други думи почти няма да свалям поглед от него. :D

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.